Új médium született a TRIP Hajón - Corn & Soda

Új médium született a TRIP Hajón

A koronavírus járvány okozta kényszerhelyzetben új médium született a magyar vizeken: a világon elsőként megalakult az Első Magyar Karantén-Színház a TRIP Hajón.

A TRIP Hajó új felületen – az online térben –, új minőségben szólítja meg és szolgálja ki a kultúrára szomjas közönséget, az aktuális helyzetre reflektáló tartalommal. Az az Első Magyar Karantén-Színház a Tőkeportállal közösen indította el támogatói célú, közösségi finanszírozású kampányát, ily módon teremtve meg a működésük anyagi alapjait.

TRIP Karantén Backstage

A TRIP Hajó Magyarország legújabb kulturális színtere. 2019 szeptemberétől működik a Batthyány téren állomásozó, 1937-ben épült folyami/tengeri teherszállító hajón. Friss kortárs művészeti tér, ahol a színház, a cirkuszművészet, a film, a tánc, a zene nem csak egymással párhuzamosan  szolgálja a közönséget, hanem a műfajok kreatív összeolvadásából olyan összművészeti produkciók is létrejönnek, amelyek átlépik a hagyományos műfaji korlátokat és izgalmas, új kísérleteknek adnak teret. A Hajó arculatát több mint száz művész virtuális társulata határozza meg. A járványból fakadó kényszer miatt a TRIP Hajó felfüggesztette szokásos működését, és áthelyezte a tevékenységét a virtuális térbe.

Pál András a Húzzál újat című Tasnádi István drámában

A színház keretein belül újraértelmezték a működésüket. Létrejött az új repertoár és a több mint száz művészből álló virtuális társulat, melynek – többek között tagja – Péterfy Bori, Duda Éva, Trill Zsolt, Szűcs Nelli és Láng Annamária. Tanulnak a krízisből, hiszen a működésüket övező óriási érdeklődés arra készteti a TRIP-et, hogy hosszú távú mintaként, a pandémia okozta vészhelyzet lecsengését követően is folytassák az előadások interneten való bemutatását, és az Első Magyar Karantén-Színház WebSzínházzá alakul a korlátozó intézkedések feloldása után.

Szabó Borbála Rizikócsoport című darabja

„A színház egy élő műfaj, teljesen idegen az online világtól, ezért újfajta műfajt kell teremtenünk. Fontos, hogy összefogjunk és eljussunk a közönséghez, hogy így a nézők is eljussanak a kultúrához. Ez ingyen nem fenntartható, támogass Te is! Legyél Te is tagja egy új médium születésének!” – nyilatkozta Péterfy Bori az új műfaj kapcsán.

Péterfy Bori

A hajóra még a korlátozások feloldása után sem tud mindenki eljutni, de a TRIP felismerte, hogy a világhálón el tudják juttatni bárhová, bárkihez a kultúrát. Nyitottan értelmezett jegyár konstrukciókkal, mindenki számára elérhetővé teszik a kortárs színházi előadásokat, az online közvetítéseknek köszönhetően azok az emberek is megtekinthetik őket – legyen szó Magyarország távolabbi vidékeiről, vagy a világ bármely tájáról -, akiknek eddig nem volt lehetőségük erre. Így ez mostantól nem csak lehetőség, hanem kötelesség és szolgálat is.

Szűcs Nelli és Trill Zsolt

Ez is tetszeni fog...