UTE közgyűlés Milánóban – Jövőre Budapesten - Corn & Soda

UTE közgyűlés Milánóban – Jövőre Budapesten

Európai Színházi Unió – UTE

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója és Kopek Janka színésznő is részt vett az UTE, azaz az Európai Színházi Unió rendes közgyűlésén a milánói Piccolo Teatroban május 21-én. A közgyűlés szavazata alapján a jövő májusi rendes közgyűlés helyszíne a Vígszínház lesz.

Vígszínház

A közgyűlésen Michal Dočekal, az UTE elnöke köszöntötte a jelenlévő tagszínházak vezetőit, a Vígszínház mellett többek között a moszkvai Maly Theater, a Schauspiel Stuttgart és Teatro di Roma munkatársait. Az eseménynek helyt adó és a színházak képviselőit vendégül látó Piccolo Teatro idén ünnepli 70. születésnapját. Megemlékeztek a 20 éve elhunyt Giorgio Strehlert, a milánói Piccolo Színház és az UTE alapítójáról. Giorgio Strehlert színésznek készült, de műveltsége, kivételes elemző képessége a rendezés felé vitte, és a világ egyik legnagyobb színházi rendezőjévé vált. Paolo Grassival társulatot szervezett, 1947. május 14- én a milánói Rovello utca egyik mozijának átépített színpadán felgördült a Piccolo Teatro függönye. Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kultuszminiszterrel.

Eszenyi Enikő – UTE gyűlés

A közgyűlésen arról is döntöttek, hogy az UTE 2018-as májusi rendes közgyűlésének a Vígszínház ad otthont Budapesten, így Európa legnagyobb és legnevesebb színházainak képviselőit, világhírű színházi szakembereket köszönthetünk majd Budapesten.

Ez is tetszeni fog...