Volna merszed felvenni? - Cipőmágia a Műcsarnokban - Corn & Soda

Volna merszed felvenni? – Cipőmágia a Műcsarnokban

Forrás: mucsarnok.hu

A cipő művészet, nők ezrei igazolhatják ezt. Sokan csak egy lassan elhasználódó ruhadarabot látnak benne, pedig a cipő valódi természete jóval túlnyúlik pusztán a használhatóságon. Amint elvesszük a cipő két alapfunkcióját, – kényelmes és hordható – abban a pillanatban egy teljesen új dimenzió nyílhat meg a divat előtt. Pontosan e gondolatot ragadták meg azok a művészek, akik forradalmi lábbelijeikkel elkápráztatták a közönséget a Műcsarnokban megrendezett Cipőmágia – Experimentális cipődizájn kiállításon.

Forrás: moksha.hu

 „Néha az életet nehéz megérteni… és vannak napok, amikor maga a megértés tűnik a nehezebbnek. Ezek azok a pillanatok, amikor kétségbeesetten szükségünk van a cipőnkre, és egek… mindennap újat vehetünk fel! 24 év nagykereskedelmi cipőtervezés után még sosem éreztem ennyire szükségét annak, hogy a ránk erőszakolt mindennapi kulturális értékekkel szembefordulva tervezzek.” – Peter Popps

A kiállítás sokrétű műveket mutat be, amelyekre az ember nem csak a fejét, de a lábát is felkapja. Huszonegy cipődizájner alkotásait gyűjtötte össze a múzeum a hágai Virtual Shoe Museum közreműködésével. Noha akadnak a formabontók mellett kifejezetten őrült darabok is, láthatóan nem a megbotránkoztatás volt a cél, hanem a felhőtlen önkifejezés volt.Ahogy Liza Snook, a hágai múzeum kurátora mondta: „Szeretnénk a cipők iránt érzett, egy kis bolondsággal vegyített szenvedélyünket a közönséggel is megosztani.”

Forrás: blogrebellive.files.wordpress.com

Egyetlen cipőboltban sem volt még ekkora választék a cipőkből – bár igaz, hogy a kiállított csodák körülbelül fele nem hordható – ami a fajta, dizájn, szín és anyagválasztást illeti. Krokodil-, gyík- és állatbőrök, csipke, fém, fa, szőrme, sőt még szemkápráztató ásványok is szolgáltak alapul a megannyi topán, csizma, magassarkúés a mégezernyi fajta lábbelihez.

A kiállítást vadság és arány tekintetében is Joyce de Gruiter – aki egyben a kiállítás társkurátora is – és Peter Popps uralják. Nem is lehetne másképp, hiszen Peter Popps hófehér alkotása után a művésznő által tervezett és kivitelezett élénk piros csipke (szó szerint) tűsarkúra siklik az ember tekintete.

Forrás: i.pinimg.com

Magyar tervezőink sem tűnnek el a külföldi kiválóságok mellett: Papp Laura nem csak jelenlegi munkaadója, a Nike tetszését, de a közönségét is elnyerte egyedi hajtott bőrből készült cipőjével. Tóth-Kern Enikő cipője egyben használati eszköz és művészi vízió is – jaj annak, akire ez a hegyes fehér topán rálép.

Ennyi vakmerő szépséggel megtöltve hatalmasnak tűnik a Műcsarnok apró kiállítóterme, ahol a sok remekművet nézve az emberben akaratlanul is felébred a kényszer, hogy felpróbáljon néhányat – ha másért nem, hát kíváncsiságból.  Embert próbáló feladat ellenállni a cipők csábításának, de szeptember 15. és október 22. között minden érdeklődő próbára teheti az akarat erejét.

Ez is tetszeni fog...