Wikipédia-szobor - cornandsoda.com

Groteszk álom, vagy valóság? Wikipédia-szobor született

Emlékművet leggyakrabban emberekről készítenek. Nagyon ritkán előfordult már – például Kincsem versenyló esetében – hogy állat is szobrot kapott. De hogy egy internetes enciklopédiát öntöttek volna anyagba, az valószínűleg ez év októberében történt meg először, mégpedig a Wikipédiával.

A Wikipédia online kultúrában betöltött szerepe ugyanúgy vita tárgya, mint bármely más netes vívmányé. Ezek a dolgok talán túl frissek ahhoz, hogy végleges helyet tudjunk találni nekik az egyetemes emberi kultúra polcán. Úgy is láthatjuk a dolgot, hogy adott egy, az élet egyéb területein talán soha meg nem tapasztalt összefogás, melynek eredményeképpen a világ minden tájáról származó emberek százai tevékenykednek a közös cél (minél több mindent lefedő tartalom létrehozása) érdekében. Harsány világunkban oázis, hogy a Wikipédia az olvasók adományaiból, minden reklám nélkül tartja fent önmagát.

A Wikipédia-szkeptikusok népes tábora elsősorban az ellenőrizetlen tartalmat kifogásolja. Nemere István író az origónak adott interjújában így vall a szóban forgó netes enciklopédiáról: “Én szinte nem is használom az internetet. Azt vettem ugyanis észre, hogy rendkívül pontatlanok az ottani adatok, legyen szó akár a Wikipediáról, akár az internet egészéről. Eleve fenntartással kezeli az ember azt a forrást, amelyben ellenőrizetlenül jelennek meg az információk.”

Wikipédia forrás: Wikipédia

Wikipédia
forrás: Wikipédia

Azonban a lengyelországi Slubice városka vezetői nem így gondolkodtak. Ők arra az álláspontra jutottak, hogy le kell róniuk tiszteletüket az egész Földet átfogó vállalkozás előtt. És ahhoz hogy leróhassák, szükség van a szellemi szférában létező fogalom egy tárgyiasult formájára.

A Wikipédia-szobor körülbelül egy átlagos férfiember magasságára épült. A képen olyan, mintha hagyományos módon bronzból öntötték volna, de a valóságban farostlemezből és műgyantából áll. És hogy hogyan lehet figuratív módon ábrázolni a Wikipédiát? Négy emberalak segítségével, akik komoly erőfeszítés árán tartják meg az enciklopédia fejlécén található 3D-s puzzle golyót.

A német határ melletti lengyel kisváros számára örmény szobrász készítette a nem mindennapi emlékművet – mindezen tények még magánál a műalkotásnál is jobban fejezik ki a Wikipédia nemzeteket összekovácsoló szellemiségét. És az enciklopédia természetesen saját szobráról is megemlékezik egyik szócikkében.

Ez is tetszeni fog...