„Zenés séta életem Fő- utcáján”– interjú Müller Péter Sziámival - Corn & Soda

„Zenés séta életem Fő- utcáján”– interjú Müller Péter Sziámival

Müller Péter Sziámival elkövetkező nagy koncertje kapcsán beszélgettem, mely október 29-én lesz az Erkel Színházban, számos vendégművésszel a színpadon.

Az Erkel Színházban lesz az Élet elnevezésű koncerted. Az Élet jelző az eddigi életműved összefoglalását jelenti?

Hááát, nem, hanem pont ellenkezőleg. Viszolyogtam az életmű koncert kifejezéstől, viszont megörültem Novák Péter ötletének. Az Élethű stimmel, és szimpatikus is volt nekem.

Az Élet szép és érzékletes kifejezés arra utal, hogy megelégedésedre és jó érzésekkel élted, éled a művészi tevékenységeidet?

Azt csinálom, amit szeretek, azokkal, akiket szeretek, mert szeretetre méltóak.

A Living-Loving koncert cím mire utal?

A rockzenére és a Szeretni még című sikerdalunkra, aminek 140 feldolgozása született. Ja, és az életemre – hogy Seress Rezsővel éljek.

Van valamilyen művészi, szellemi sorvezetőd, amely mentén kiválogattad az elhangzó dalokat?

Úgy fogalmaztam, hogy zenés séta az életem főutcáján. Sok helyszíne van a zenei életemnek a independent rocktól a mainstrem popon, a chansonon, a jazzen át a musicalig és az operáig. Összefoglaló összjáték lesz ez a páratlannak ígérkező este, ezért a hihetetlenül sokszínű és magas színvonalú szereplőgárda, akikkel együtt fogjuk játszani, énekelni a dalaimat.

Az underground zenei élet meghatározó művésze vagy, és a közönség örömére az Erkel Színházba lépsz fel, ahogy korábban már MÜPA-ban is tetted. Hova helyezed magad a mai zenei kultúránkban?

Müller Péter Sziámi

Nem helyezem magam sehova. Sokszólamú embernek gondolom magam, ami ezen a területen is nyilvánvalónak tűnik. Most épp a negyedik nagylemezünkön dolgozunk az aktuális zenekarommal.

A közönséged összetétele változott az elmúlt évtizedekben? Jönnek a régiek Veled? Megtalálnak az újabb- és újabb generációk?

Az utóbbi években – örömömre – újra nagyon meggyűlt a közönségünk. Telt házas, gyakran dupla koncerteket adtunk a legnagyobb helyeken, és minden fontosabb fesztiválon is sikerrel léptünk fel. Túl vagyunk pár külföldi turnén, és épp készülünk az újabbra, Anglia és Németország után Erdélybe indulunk a Müller Péter Sziámi AndFriends-szel. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a régi közönség mellé felzárkóztak az új generációk is. Épp most néztem a tavalyi Fishing on Orfű koncertet, ugrál ott szép számmal fiatal-öreg, és ez mostanra mindenhol hasonlóan alakult.

A dalaid erősen szövegcentrikusak, ami természetes, mert költő – is – vagy. Hogyan készülnek el a dalaid? Előbb írod meg a szöveget?

Legtöbbször megírom a szöveget és a közelítő énekdallamot, majd a hangszerelés, finalizáló zeneszerzés következik – ezt másra szoktam bízni. Előfordul azért olyan is, hogy a zeneszerző jelentkezik új dallal, olyankor meg szoktam kérni, hogy dúdolja fel az általa optimálisnak érzett énekdallamot, hogy halljam, mit érez hozzá hangulatban, ritmikában, és arra írom meg a szöveget. Amikor más előadóknak írok, akkor lehetőleg mindig ezt a metódust választom.

Tudsz olyan művészt mondani, aki a leginkább inspirált az eddigi alkotó tevékenységedben?

Ian Curtis (Joy Division), Leonard Cohen, David Bowie és Nick Cave. Az utóbbi kettővel többször is volt szerencsém együtt fellépni.  De minden zene, amit valaha hallgattam hordozhat inspirációt Mozarttól Korngoldon és Kálmán Imrén át Seress Rezsőig, vagy éppen Ady Endrének a Nagy Endre kabaréba írt dalaiig.

Menyhárt Jenő ás Müller Péter Sziámi

Létrehoztad a Dalszerző Klubot. Hogyan működik? Mik az eddigi tapasztalataid?

Három éven át hetente működött a Trafóban és a Merlin Színházban. Mindenkit, aki képes Magyarországon egy jó dalt megírni, arra próbáltam csábítani, hogy jöjjenek össze szerzőpárosként, ahogy legtöbbször a költők a rockzenészekkel, de sok kakukktojás is akadt azért, hihetetlen crossoverek születtek. Evvel párhuzamosan, intenzív munkában született meg a Sziámi zenekar utolsó két nagylemeze is, Gasner János elsöprően tehetséges zenéivel. Az idén három összejövetel erejéig felújítottam a KlubotSzakcsi Lakatos Béla, Jávori Ferenc Fegya és Dés László zenészbarátaim voltak a segítségemre a dalszerzésről való közönségbeszélgetésben. A Dalszerző Klub az “Ahol a dalok születnek” szlogen alatt működött, és működik ma is időszakos jelleggel.

A Living-Loving koncertre hogyan állt össze a kísérőzenészeid csapata?

“Földimmel”, az általam nagyra becsült Szakos Krisztiánnal, aki az egyik legmérvadóbb magyar könnyűzenei producer, és Novák Péterrel, szellemi segítőmmel közösen néztük át, és gondoltuk újra az est repertoárját. Krisztián hívta egybe a lenyűgözően erős, érzékeny, ugyanakkor kedves zenészekből álló csapatot, akikkel nagyon hatékonyan és jó hangulatban próbálunk. Meglepődtem és megörültem, hogy köztük találtam Dési Tamás Gubát, aki jelenleg az Irie Maffia dobosa, de korábban jó pár évig a Sziámiban játszott velem. Jelenléte nagy biztonságot és dinamikát ad.

A fellépő vendégeid a zenei életünk elismert és népszerű művészei, akik különböző műfajok képviselői. Milyen szerepük lesz a koncerten, mennyi tudható előre a műsorról?

Egyetlen kakukktojás kivételével mindenki az én dalaimat énekli. Nagyobb részt az URH-Sziámi-Kontroll dalokat, de lesz két AndFriends szám is. Lesz, amit duettben fogalmaztunk meg – például Miklósa Erikával vagy Szinetár Dórával -, ezek talán a legizgalmasabb kihívások a számomra. Az alapzenekaron kívül velünk zenél a világhírű Romano Drom, egy egészen fiatalokból álló rockzenekar, akik az URH blokkot kísérik, amelyben Menyhárt Jenővel éneklünk pár közös szerzeményt, és egy nagyobbacska női kórus, valamint a Baltazár Színház színészei – ebben, az értelmi sérültekből álló, fantasztikusan tehetséges színházban 12 éve dolgozom színészként és énekesként.

Különböző formációkban szoktál koncertezni. Fogjuk ezeket látni, hallani az Erkel színpadán?

Jávori Fegyával, Szakcsi lakatos Bélával, Darvas Ferenccel bele mutatunk a közös dalainkba. Velük évek óta rendszeresen duózom, Szakcsi pár évig zongorázott is az Isolated nevű zenekarunkban.

Erős a kötödésed a Baltazár Színházhoz és a Bartók Plusz Operafesztiválhoz. Lesz ennek valamilyen megnyilvánulása a programban?

Mint mondtam, a Baltazár az egyik állomása lesz ennek a fiktív sétának. Az Operafesztivál, amelynek alapító igazgatója voltam, és jelenleg külkapcsolati igazgatója vagyok Miklósa Erika és Szakcsi, valamint Fegya személyében lesz képviseltetve, akik gyakori vendégek Miskolcon a Bartók Pluszon.

Müller Péter Sziámi

Mióta készültök és mennyire köt le ez a nagyszabású koncert?

Pár hónappal ezelőtt keresett meg az ötlettel Besnyő László, a Krokodil Rock produkciós iroda vezető promotere, akivel negyven éve dolgozunk együtt. Bevontuk Novák Pétert, majd Szakos Krisztiánt a tervezésbe. Azóta folyik a tervezés, majd kb. hat hete az intenzív alkotószakaszba fordultunk.

Van benned fokozott izgalom az október 29. kapcsán, vagy már a sok évtized megedzett a színpadon?

Valahol a kettő közt. Felfogásomban ez egy ünnep, és úgy is készülök rá lélekben.

Készül a koncertről kép- és hangfelvétel?

Jó kérdés. Mindjárt rákérdezek.

Köszönöm a beszélgetést.

Ez is tetszeni fog...