ZSVF versenyfilmek 2020: pénteki kisjátékfilmek - Corn & Soda

ZSVF versenyfilmek 2020: pénteki kisjátékfilmek

Pénteken, egy blokk kivételével, csak rövidfilmeket adtak a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon. Most ezekről olvashatjátok el kritikáinkat.

Günst ul vándrafoo:

Nem igazán egyértelmű, hogy mi is ennek a rövidfilmnek a története. Egy srácot fogva tartanak egy lakókocsiban. Rátalál pár kamasz srác akikkel eltölt egy délutánt, majd másnap megszöktetik fogvatartójától, akiről nem derül ki, hogy milyen kapcsolatban állt.

Mikor a stáblistához érünk úgy érezzük, lemaradtunk valamiről. Egyszer csak vége a filmnek, mi meg nézünk ki a fejünkből,hogy pontosan mit is néztünk végig.

Értékelés: 30/100 Akár még jó is lehetett volna film, ha kapunk némi konkrétumot.

MAFAB: NA

IMDb: 4.8/10

Mi hermano Juan:

Forrás: IMDb

Egy kihallgatás, aminek az alanya egy 6 éves kislány.

Anélkül, hogy sokat árulnék el a filmről, nehéz róla írni. Mindössze 10 perces alkotás, mégis egy olyan csavarral, amitől eldobjuk az agyunkat. Nem akarom senki élményét elrontani, ha megtaláljátok valahol, nézzétek meg!

Értékelés: 80/100 Úgy is elég hatásos a film, ahogy elkészült, de lehet volna rá még egy lapáttal tenni, amitől valóban olyanná vált volna, ami miatt napokig nem tudnánk túltenni magunkat rajta.

MAFAB: NA

IMDb: 6.9/10

Mujer sin hijo:

Ez már a második olyan film, amiben egy öreg, csúnya és elhízott nő magához nyúl. Komolyan felmerült bennem, hogy a spanyol ajkú filmek készítőinek fura, elnyomott, pszichés problémái vannak.

Értékelés: 30/100 A mamahotel jelenség kifordított bemutatása, amire egyáltalán nem vagyunk kíváncsiak. Valódi mondanivaló nélkül, hétköznapi megvalósítással csak 15 percet vesz el az életedből.

MAFAB: NA

IMDb: 5.3/10

Don’t Pass Through San Bernardino:

Ezzel az alkotással kapcsolatban a legfurább az volt, hogy a vetítés után a mexikói nagykövetség kulturális attaséja mondott pár szót arról, hogy milyen megtisztelő számukra, hogy több filmet is beválasztottak a hazájukból a fesztiválra.

Azért is volt ez érdekes, mert ez az alkotás pont arra mutatott rá, hogy iszonyatosan komoly problémákkal kell a mexikóiaknak megküzdeniük. Például azzal, hogy egy tüntetésen lelőnek egy 12 éves gyereket, aki csak a suliból akart hazamenni, majd a kormány megpróbálja lefizetni a gyászoló családtagokat.

Értékelés: 90/100 Művészi, értelmes, magával ragadó. Pont olyan, mint egy rövidfilmnek lennie kell. Leszámítva azt, hogy nem mutatták be a filmben, hogy Mexikónak két arca, így míg egyesek a léttel küzdenek, addig mások dőzsölnek.

MAFAB/IMDb: NA

Other People:

Forrás: Centro de Capacitación Cinematográfica, A.C.

Ez is egy mexikói alkotás, ami már pont rávilágít arra, amiről fentebb írtam. Igaz ezt a tanulságot csak akkor látjuk meg, ha egymás után nézzük meg ezt, és a fentebbi filmet.

A szerelmet kereső felsőosztálybeli Fernandoval a 37 perces vetítési idő alatt azonosulni tudunk és annyira magával ragad a történet, hogy észre se vesszük, hogy az egész film fekete-fehér. Még a fényjáték is annyira profi, hogy színesnek emlékszünk végül vissza a produkcióra.

Értékelés: 70/100

MAFAB: NA

IMDb: 7.0/10

I Want:

3 perc az egész. Nem is igazán lehet rövidfilmnek nevezni. Inkább kísérleti film. Annak még jó is, de rövidfilmnek nem.

Értékelés: 50/100 Valódi színészi alakítás és velősebb történet nélkül ez inkább csak egy cuki kísérleti film.

MAFAB/IMDb: NA

Két csík:

Nem szokásom rajongani a magyar produkciókért, de ez kiemelkedően jó lett. Fülbemászó zenék, hétköznapi történet, de drámaian előadva, hiteles színészekkel. Egyszerűen jó.

Értékelés 60/100 Habár valóban jó film, de túl hétköznapi a film és egy idő után, mikor kiderül, hogy a címben is szereplő terhességi teszten hány csík jeleneik meg, a történet végi nagy csavart le is lövi a cím.

MAFAB/IMDb: NA

Casting:

Nagyon szívesen leírnám, hogy milyen jó megvilágítással és színészi játékokkal adták elő a pornóiparról szóló gyomorba vágó történetet, de sajnos a fesztiválon technikai hiba miatt a vetítési napon nem tudta a közönség megnézni a produkciót.

Értékelés: NA

MAFAB: 84

IMDb: 8.6/10

Ez is tetszeni fog...