ZSVF versenyfilmek 2020: Spionen (The Spy) - kritika - Corn & Soda

ZSVF versenyfilmek 2020: Spionen (The Spy) – kritika

Eredeti címén Spionen, angolra fordítva a The Spy névre hallgat az a norvég kémfilm, ami egy elfeledett színésznőről szól. Sonja Wigert élete valóban megfilmesítésért kiáltott.

forrás: Belvárosi Mozi – Szeged

Nem összekeverendő az alkotás Sacha Baron Cohen netlfixes sorozatával, ami ugyanezt az angol címet viseli. Utóbbiban ugyanis egy izraeli kémről van szó, így nyilvánvalóan két totál különböző történetről beszélünk.

A norvég The Spy-ban a korában jó ideig ünnepelt svéd színésznő, Sonja Wigert kálváriája elevenedik meg.

Sonja a nácik által megszállt Stockholmban élt, ahol csak úgy tudott érvényesülni a szakmában, ha meghajlott a rezsim akarata előtt. Rengetegen el is ítélték őt ezért, köztük még a szülei is.

A film története szerint a sors akarta úgy, hogy végül kettős ügynökké váljon. Először a svéd kormány környékezte meg, majd a nácik. Utóbbiak apja fogságba ejtésével gyakoroltak nyomást a nőre, amit egyébként a jófiúknak beállított svédek sem voltak restek kihasználni. Sonja egy időre a svéd megszállók fejével szűrte össze a levet, aki egyébként apja bebörtönzéséért is felelős volt, és úgy tűnt, hogy a nőt is bizonyos szinten fogolyként tartja. Akkoriban még nem létezett a Stockholm-szindróma kifejezés, mégis ezt élhette át a nő, még úgy is, hogy valójában egész végig a nácik ellen dolgozott.

forrás: zsigmondvilmosfilmfest.hu

A The Spy egy igen csavaros, izgalmas, látványos kémfilm. Tény, hogy a műfajjal Dunát lehet rekeszteni, de azon belül egy tisztességes munkát dobtak össze a produkció készítői.

Nagy nevekkel nem igazán találkozunk a filmben, de mindenki hozza a tőle elvárható legjobb formáját.

A nácikat képesek vagyunk gyomorból rühellni, a hősnőért és igaz szerelméért szurkolunk, a svédeket meg csak úgy simán pofán tudnánk köpni, amiért gátlástalanul kihasználnak egy sebezhető helyzetben lévő nőt, mondván, hogy a nemzet érdeke felülmúlja az egyéni érdekeket. (Igen, hasonlókat vallottak a nácik is, de ebbe a részbe most inkább ne menjünk bele.)

Értékelés: 70/100 A történet lezárása annyira ostoba, hogy a karfát markoljuk. Csak egy tipp a jövő kémeinek, ha a barátod megállás nélkül egy bizonyos helyről hadovál, akkor ajánlatos ott is megnézni őt. Bocs, ha ez most durva spoiler volt, de nem maradhatott bennem.

MAFAB: 58

IMDb:6.2/10

Ez is tetszeni fog...