ZSVF versenyfilmek 2020: Valan - Az angyalok völgye - kritika - Corn & Soda

ZSVF versenyfilmek 2020: Valan – Az angyalok völgye – kritika

Skandináv krimi jellegű magyar produkció, ami nagyobb részében mégis román. Röviden összefoglalva ez a Valan – Az angyalok völgye.

Valan, az erdélyi kis városka idillinek tűnhet, már ami a tájat illet, mert minden más csak azt támasztja alá a történetben, hogy jobb a várost elkerülni, főleg ha csinos fiatal lányok vagyunk.

Péter, a brassói rendőrnyomozó itt töltötte gyermekkorát, amit beárnyékol húgának es eltűnése.

Forrás: kortarsonline.hu

Felnőttként visszatérve városba Peti felbolygatja a rendet, ami egyébként abból áll, hogy náluk tök normális az, hogy évente egy rakat fiatal lány tűnik el.

A fesztiválon való vetítése a filmnek sajnos nem sikerült túl profin. Az egész eseményre általánosan jellemző volt, hogy a feliratokkal nem igazán voltáak kibékülve. Erről bővebben majd az összefoglalóban fogok írni. A Válásnál konkrétan az volt a helyzet, hogy a román részeket nem feliratozták, így a legtöbb poén, ami a feszültséget hívatott megtörni, és néhány pivot pont elszállt a nézők mellett.

A film egyik nagy erénye, hogy még úgy is még lehet érteni a fő történetszál, hogy a román beszéd nincs feliratozva.

Ez annak is köszönhető, hogy mindegyik színész, még a Pétert gyerekkorában alakító szereplő is, Cservák Zolika, aki már bátran nevezhető veterán színésznek, hibátlan alakítást nyújt. Az arcmimikák, az apró gesztusok, mind tűpontosan átjönnek.

A zenék és a szürke realisztikus képi világ egész jól bemutatja, hogy milyen a modern erdélyi magyarok kiszolgáltatott helyzete. Plusz, ezek mellett kapunk egy olyan csavaros történetet, ami a svéd krimikre jellemző.

Forrás: kritikairoda

Hibája természetesen ennek a produkciónak is akad. A történetmesélés néhol akadozott. Érezni lehet, hogy iszonyat nagyot akartak alkotni a filmmel, de tapasztalatlanság híjján az igazi feszültség elmaradt. A Valan így végül egy egészen kíváló krimi lett, de sajnos nem egy maradandó alkotás.

Értékelés: 60/100

MAFAB: 72

IMDb: 7.2/10

Ez is tetszeni fog...