20. kihívás: The Definite Daredevil (Marvel Platinum) - Corn & Soda

20. kihívás: The Definite Daredevil (Marvel Platinum)

Néha, amikor nagyon úgy érzem, hogy megérdemlek valami díjazást a mindennapi gyötrelmek után, más lányokkal ellentétbe én nem a cipőboltba veszem az irányt, hanem a Forbidden Planetbe (Londonban van, még mielőtt valaki elkezdi keresni Budapesten…sajnos), hogy meglepjem magam néhány képregénnyel. Egy ilyen napon jutottam hozzá a The Definitive Daredevil -hez, ami a Marvel Plantinum sorozata. Ezzel a kötettel teljesítjük a kihívás 22. pontját, ami egy képregény elolvasása.


9781846537042Amit erről a sorozatról tudni kell, hogy a Marvelesek gondoltak egyet, és egy kötetbe próbálták belesűríteni a legnépszerűbb szuperhősök/szuperhőscsapatok általuk legjobbnak vélt történeteit, eredettörténetüket és rengeteg érdekességet az adott karakterről.

Számomra nem is volt kétséges, kinek a “The Definitive” kötetével kezdjem a sorozat begyűjtését. Bár Daredevil, Matt Murdock nálunk sokáig nem örvendett nagy sikernek, ráadásul nála a 2003-as film se hozta el a várt sikert,inkább a tavaly indított Netflix sorozat Charlie Cox főszereplésével. Azóta mintha kicsit javult volna a szerintem egyik legerősebb Marvel hős PR-ja Európában is.
De térjünk rá a képregénykötetre, elvégre ez a kihívás tárgya.Daredevil_36_Cover658

Értelemszerűen az első történet Daredevil eredettörténete, gyerekkora bemutatása, apja és balesete megismerése. Ez az első kiadás, ahol még nem a skarlátvörös, hanem egy cseppet nevetséges kinézetű sárga-piros dresszben osztja az igazságot. Ezt az 1964-es kiadást természetesen Stan Lee írta és Bill Everett illusztrálta, az oldschool banda.1-here-comes-the-man-without-fear
A további történetekben természetesen megjelenik a Kingpin, vagy más néven Wilson Fisk, Bullseye, Elektra sőt Doctor Strange és Pókember is crossoverezik egyet.
Ami számomra érdekes volt a történeten kívül a rajzok evolúciója, ami teljesen természetes, ahogy az alkotókés a korszakok váltakoztak. Rengeteg változáson mennek át a karakterek a hatvanas évek és a kétezres évek között.CCPlv_nUEAAqjAO.jpg-large
Ha csak egy dolgot kéne mondanom, ami miatt az egyik kedvenc hősöm Daredevil, az valószínűleg az lenne, hogy ez az egyik legföldhözragadtabb Marvel történet. Ez így elég bugyután hangzik, hogy egy szuperhősös képregény reális, de mindjárt meg is magyarázom, miért az.
Azon túl, hogy egy alapból nagy erővel bíró srác különleges képességekre tesz szert, a karakterek többsége “normális” ember, aki vagy kitanult egy harcművészetet, vagy csak óriási hatalommal bír. Oké, hogy ehhez később hozzácsapódnak mindenféle sci-fi elemek a különböző kiadásokban, de az alaptörténetben nem viszik túlzásba a fantasztikus elemek használatát.

A másik dolog, ami szimpatikussá teszi a történeteket, hogy mikro problémákat próbál megoldani. Ő a kerület védelmezője, nem a világé.Daredevil

A Marvel univerzumba való belépésén és néhány összegyüjtött történeten kívül a kötet betekintést ad a karakter kitalálásának folyamatába, és ahogy azt már említettem, a karakter fejlődésébe is. A könyv végén tankönyvszerű leírást ad a félelem nélküli Fenegyerekről mindenféle képesség diagrammokkal. Ez leginkább akkor lehet érdekes, ha összeszedjük a kötet többi darabját is.

Ez a kiadvány egészen friss, 2016 február 8-án jelent meg, és az interneten szinte mindenhol megrendelhető. A Marvel rajongóknak mindenképpen kötelező elem a könyvespolcra, bár magyar kiadásról szerintem ne is nagyon álmodjunk.

Utóiratként azért megjegyezném, hogy ezt az issuet kifejezetten hiányoltam a gyűjteményből.

0505_daredevil1_lg

Ez is tetszeni fog...