25.Sziget fellépők - harmadik felvonás. - Corn & Soda

25.Sziget fellépők – harmadik felvonás.

Lassacskán telnek be a helyek a színpadokon, és bár mindenki zenei ízlése más, én erősen siralmasnak tartom az idei Sziget fesztivál felhozatalt. Értem ám, hogy nehéz, mert nem minden nagy név turnézik pont akkor Európában, van egy budget, amibe bele kell férni, ráadásul ott egy csomó fesztivál ütközés, és a többi, és a többi. De az, hogy a 25. Sziget eddig nagyrészt két évente vagy évente visszatérő fellépőkből és egy-két friss alig headlinerből áll, az azért elég siralmas. 

Az eddigi fellépők listáját itt csekkolhatod, és akkor vegyük sorra a 22 új nevet, amit a fészbukon és egyéb kommentek alapján nem csak én tartottam erősen kiábrándítónak, de vagy 80%-a a Sziget lakóknak. Amiből arra merek következtetni, hogy nem csak az én zeneí ízlésemet nem szolgálja eddig a fellépők sora, kicsit unjuk már az ismétlődő neveket.

A kupac legnagyobb fellépője minden kétséget kizáróan PJ Harvey, aki oké óriási zenei sikereket tud felmutatni, én is értékelem, de hogy őszinte legyek, nem futok a neve láttán és veszem meg a bérletemet.  A 90-es évek post punk scénájának egyik meghatározó alakja, úgyhogy akár esti főműsorszám is lehet, de hacsak nincs egy óriási rejtett PJ Harvey fanklub az országban, nem látom sok esélyét, hogy teltházat hozna egy vele beharangozott nap. Senki ne értsen félre, én személy szerint jobban értékelem, mint Rihannát, csak a realitás és évek tapasztalata beszél belőlem. A hölgyemény nem véletlenül az egyik legjobb dalszerző-énekesnő az Egyesült Királyságból, megszámlálhatatlan zenei díjjal és NME életmű díjjal.

Akkor most jöjjön a megszokott lista, ami ha azt nézzük, hogy a Sziget a kontinens egyik legjobb fesztiválja, kicsit olyan, mint amikor évtizedekig ugyanaz a fúvós zenekar lép fel a falunapon. Jó, meg szeretjük, csak már láttuk ezerszer.

Az alt-J-nek sikerült önbejelentenie magát egy nappal a hivatalos bejelentés előtt, az angol indie zenekar egy kora délutáni Nagyszínpados bulira esélyes. A srácok új albumon dolgoznak, csak hallunk majd egy-két újdonságot mi is. A fővárosunkról elkeresztelt dalával híressé vált George Ezra is visszalátogat sikere forrásához, valamint a Rudimental drum’n’bass formáció is újra látható/hallható lesz.

Szintén a Nagyszínpadra ígérték a ska-punk Dubioza Kollektív-et, és a sikeres brit indie zenekart, a White Liest is.
Ugyanakkor az A38 egésze erős zenekarokat kapott, mint a svéd Mando Diao, az új-zélandi The Naked and Famous, Andy C, Watsky vagy éppen Anne-Marie.

 

A vérfrissítés viszont kifejezetten bíztató a sok fiatal vagy éppen újonnan felfedezett fellépőkkel. Gondolok itt az egyre nagyon sikereket  elérő Bear’s Den-re, vagy ott a The Strypes, a Nothing But Theaves, és a sok brit közé ismét becsúszott egy svéd , LÉON, aki az indie és soul vonalat erősíti.

 

Az arénába pedig Steve Aoki és Nervo látogat vissza.
A holland indie Chef’Special és a szintén onnan érkező Weval live showja, a francia Rone, a De Staat,  és az amerikai DJ, producer, Valentino Khan is az új nevek között van.

 

Jegyek a megszokott formában a Sziget holnapján vagy a nagyobb jegyértékesítő irodákban kaphatóak.

 

Ez is tetszeni fog...