A Netflix meghódítja a világot - Corn & Soda

A Netflix meghódítja a világot

netflix-logo-618x400

A Netflix még mindig növekedési szakaszban van, hiszen a cég 2.82 millió új felhasználót köszöntött csak 2014 első felében, ami hasonló arány a tavalyi 2.66 millióhoz ugyanezen időszakban. A nemzetközi terjeszkedéssel újabb 2.36 millió új, nemzetközi nézőre számítanak csak a harmadik negyedévben azokon a területeken, ahová a szolgáltatás terjeszkedni készül.

Az új piacok nyitása mindenképp növelni fogja a Netflix előfizetői bázisát, arra mégsincs garancia, hogy a szolgáltatás ugyanolyan jól fog teljesíteni, mint az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban. Németországban például a televíziózás kevésbé populáris, mint más nyugati nemzeteknél. A statisztika szerint a németek 230 percet néznek tévét és más videóanyagokat egy főre számítva naponta, míg az USA-ban ugyanez az arány 286 perc. A másik probléma, hogy a tévézés minden országban mást jelent, erre jó példa a Seinfeld, mely Németországban nem volt sikeres, mert “túl amerikai”. A Netflix üdvöskéje, a House of Cards például alig egymillió nézőt csábított a képernyők elé Németországban, egy epizódot kevesebb, mint százezer néző követett.

Franciaországban sem különbözik a helyzet ettől, hiszen a Netflixnek már a konkurenciával is meg kell harcolni a nézőkért. A különböző országok csatornái viszont épp attól tartanak, hogy a Netflix megöli a kisebb tévécsatornákat, így a Netflixnek nincs könnyű dolga a terjeszkedéssel. Egy IHS elemző szerint a megoldás az lenne, ha sikerülne társulniuk annak érdekében, hogy mindenki számára előnyös legyen a Netflixet beengedni a francia piacra.

A Netflix sem tétlenkedik, hiszen a partnerség elősegítéseként olyan sorozatokat is megpróbál a repertoárjához adni, melyek helyi érdekeltségűek, így megnyerheti magának az adott országokat. A módszer hatékonyan működött az Egyesült Kiráyságban, ahol a Netflix tulajdonában van több BBC-sorozat is. A cégnek egy számítás szerint 3 millió előfizetője van a szigetországban.

A probléma az, hogy minden ország számára külön, saját piacot építeni drága, és a Netflix így is számtalan tárgyalást folytat a jogokért azon országokban, ahol működik, és a szolgáltatásnak minden országban ugyanazt a skálát kell lehetővé tennie, hiszen pont ez a Netflix alapja. Ezzel el is érkeztünk a nemzetközi terjeszkedés fő problémájához, hiszen ez alapján a nemzetközi piac nem termel profitot az indulás óta. A divízió 15 milliós veszteségben van a mostani negyedévben, és előrevetíti, hogy 42 millióig meg sem áll – mínuszban – a harmadik negyedévig a marketingnek és licencelés költségeinek köszönhetően az új országokban.

Az IHS szerint a Netflixnek 2018-ra 18 millió feliratkozója lesz, ami szép eredmény a mostani 5.8 millióhoz képest, de semmi sem garantált. Ahogy Lester Burnham megmondta nekünk 1999-ben, ma is érvényes: “költened kell, hogy keress.”

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] magyar vonatkozás még 2014 szeptemberében indult el, erről a világhódító útról akkor írtunk is.  Bejelentették az európai terjeszkedést és egyúttal egy álláshirdetés is felkerült az […]