Abszolút izgalom, abszolút történelem - Mészöly Ágnes: A királyné violája - Corn & Soda

Abszolút izgalom, abszolút történelem – Mészöly Ágnes: A királyné violája

Új könyvsorozattal jelentkezett a Pagony kiadó, az Abszolút Töri sorozatukban olyan kiskamaszoknak szóló regények jelennek meg, amelyek lendületesen, mai nyelven szólnak a gyerekekhez, ugyanakkor megismerhetővé, könnyen átélhetővé teszik számukra a magyar történelem legkülönbözőbb korszakait. A sorozat első kötete, Mészöly Ágnes A királyné violája című regénye Mátyás korába kalauzolja el az olvasókat.

forrás: Pagony

Az Abszolút Töri regények kerettörténete összekapcsolódik, a főszereplők átlagos, mai gyerekek, akik egy budapesti iskolában tanulnak, civakodnak, ugratják egymást. De az iskolaépület udvarán áll egy ősöreg, gigantikus fa, amely titkokat rejt. A gyerekek ennek a fának a törzsébe bújva jutnak el távoli korokba. A regények főszereplői egy osztályba járnak, de az osztályból minden regényben mások utaznak el a távoli múltba. Így akik az egyik regényben csak mellékszereplőként bukkannak fel, a másikban időutazó kalandor főszereplők lesznek, a kerettörténet pedig segít abban, hogy az olvasó gyerekek később ismerősként üdvözölhessék az osztályt, amikor a következő kötetet a kezükbe veszik.

Mészöly Ágnes regényében Betti, Martin és Kende véletlenül felfedezi a Vitéz János iskola udvarán álló öreg fa titkos átjáróját, mely az időalagútba vezet, amin keresztül hirtelen a Mátyás korabeli Budán találják magukat. Megismerkednek az akkori világ szokásaival, híres történelmi alakjaival, politikai intrikáival, és még egy titokzatos bűntény rejtélyét is meg kell fejteniük. Nekik kell megtalálniuk Beatrix királyné violáját, ami nem egy virág, hanem hangszer, mostani nevén hegedű. A gyerekek közben barátságot kötnek a 13 éves Corvin Jánossal, és mellékesen megtanítják gördeszkázni Hippolitot, a hétéves esztergomi érseket.

Mészöly Ágnes regénye amellett, hogy tökéletesen bemutatja a fiatal olvasók számára a Mátyás kori reneszánsz udvart szokásaival, kultúrájával, legfontosabb történelmi személyiségeivel, valóban szórakoztat is. A cselekmény izgalmas, újabb és újabb fordulatokkal, csavarokkal tarkított, ráadásul jó adag humorral fűszerezett. A történelmi, kulturális információkat nem nagy adagokban, tömbösítve kapjuk, hanem szépen belesimul az ismeretanyag a cselekménybe, így fokozatosan tágul a tudásunk a 600 évvel ezelőtti világról.

A regény karakterei jól kidolgozott, élettel teli figurák. Mind a főhősök, mind a történelmi alakok valódi jellemet és élő háttértörténetet kaptak. A három főhős, Betti, Kende és Martin egy-egy kamasztípust képvisel, és a családi háttereik is ahhoz hasonlóak – némi különlegességgel fűszerezve – amilyenekkel a mai gyerekek a hétköznapokban találkozhatnak, vagy amilyenben akár ők maguk is élnek. Ennek köszönhetően könnyen lehet azonosulni egy-egy karakterrel a hősök közül, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Szintén fontos, hogy a történelmi alakok is emberi arcot, személyiséget kaptak, ami által a későbbiekben is megjegyezhetőbbekké váltak. Corvin János alakját pedig kifejezetten egyedivé, karakteressé és végtelenül szerethetővé sikerült tenni.

Az izgalmas nyomozás és a jó karakterek mellett a regény nyelvezete is kifejezetten üdítő. Követi a mai kamaszok által használt nyelvi kultúrát, emellett a középkori beszédet is könnyen érthető, olvasmányos módon imitálja, és fontos eszköze a nyelvi humor is, amivel többször oldja a feszült helyzeteket.

Mészöly Ágnes regénye, bár a sorozat része, mégis lezárt, kerek egész történet, mely nem hagy bennünk hiányérzetet, így önállóan is értelmezhető olvasható. Az utószóban még egy kis történelmi összefoglalót is kapunk könnyen érhető, egyszerűsített változatban, amelyből kiderül, hogy a történelmi alakokkal, akikről a regényben olvashattunk a továbbiakban mi történt.

Összességében Mészöly Ágnes regénye egy igazán remek ifjúsági regény, ami egyrészt nagyszerű képet ad Mátyás koráról, mégsem válik unalmassá, tankönyvízűvé, így bátran, jó szívvel lehet kamaszok kezébe is adni, nem fogják büntetésnek érezni az olvasását, hanem valószínűleg igazi kalandként élik meg. A kiadói ajánlás szerint 10 éven felülieknek ajánlott, én elsősorban 10-13 éves kor közöttieknek javaslom, és persze azoknak a felnőtteknek, akik szeretek kicsit visszaidézni kamaszlelküket.

Ez is tetszeni fog...