Abszurdan az abszurditásról – az Oscar-jelölt Jojo Nyuszi a mozikban - Corn & Soda

Abszurdan az abszurditásról – az Oscar-jelölt Jojo Nyuszi a mozikban

Taika Waititi írója, rendezője és egyik főszereplője a Jojo Nyuszi című (Jojo Rabbit, német-amerikai, 2019.) Oscar-díjra esélyes drámai vígjátéknak.

A második világháború és a holokauszt borzalmainak feldolgozhatatlanságát figyelembe véve is természetes a filmművészet azon törekvése, hogy kísérletet tegyen a lehetetlenre úgy, hogy közben ne sértsen kegyeletet, emléket. A humor és az irónia eszközei talán segítenek abban, hogy a távolító hatásukkal mégis valahogy lassan-lassan haladjon az emberiség a világméretű trauma feldolgozásában.

Taika Waititi, Sam Rockwell és Roman Griffin Davis
Forrás: Fórum Hungary

A nehéz témában születtek olyan alkotások, melyek a holokausztot tették meg fő motívumuknak, és joggal nyerték el a szakma és a közönség elismerését. A teljesség igénye nélkül néhány példa: Schindler listája, Saul fia, A zongorista, Hazudós Jakab, Klein úr, Életvonat, A napfény íze, Sorstalanság, A felolvasó, Anna Frank naplója, A csíkos pizsamás fiú.

Az Oscar-díjas Az élet szép című olasz film a finom humor eszközével igyekezett a holokauszt elszenvedőinek sorsát bemutatni. A Jojo Nyuszi című német-amerikai film is a humor útját járja be, és már tudjuk, hogy az Oscar-díjra jelölt filmek között van.

Thomasin McKenzie, Roman Griffin Davis, és Taika Waititi
Forrás: Fórum Hungary

A Jojo Nyuszi sokkal inkább szatíra, mint hagyományos vígjáték. Tükröt mutat a fanatizmusnak és a politika manipulációs eszközeinek, melynek elmeivel sajnos még a napjainkban is találkozunk. A film egyedien mutatja be, hogy a politika hogyan tudja kimosni, majd zavaros, emberellenes dolgokkal megtölteni az emberek agyát. A film sajátos világához hozzátartozik az is, hogy a megtekintés közben fel-felsejlett bennem Chaplin Diktátora, Az élet szép és a Picasso kalandjai című kultikus filmek egy-egy jelenetének hangulata.

Roman Griffin Davis, Taika Waititi és Scarlett Johansson
Forrás: Fórum Hungary

A Jojo Nyuszi műfaji besorolása háborús filmdráma és vígjáték. Ez a furcsa meghatározás valóban igaz a filmre, mert a drámai és vígjátéki elemek ízléses és hatásos arányban keverednek a jelenetek sorozatában. A rendező nem félt az abszurd és a szatirikus megoldások használatától. Miért is félt volna, hiszen maga a háború, a gyilkosság, a holokauszt szörnyűségesen abszurd.  Nehéz tehát egy ilyen jellegű filmre azt mondani, hogy a történetvezetésével, poénjaival, komoly üzenetivel szórakoztató, de tény, hogy a Jojo Nyuszi leköti, elgondolkoztatja, megnevetteti és meghatja a nézőt.

Sam Rockvell, Scarlett Johansson és Roman Griffin Davis
Forrás: Fórum Hungary

Az új-zélandi származású amerikai filmes Taika Waititi nem csak megírta, megrendezte a filmet, hanem eljátssza a képzeletbeli Adolf Hitler szerepét is. Waititi már számos sikeres amerikai szuperprodukció rendezésén van túl, de a Jojo Nyuszi leginkább az „övé”, és feltehetőleg ezzel a filmmel vési be igazán a nevét a nemzetközi filmgyártás kövébe.

Waititi meglepő képi eszközökkel és történetvezetési fordulatokkal nagyon egyedi hangulatú és stílusú filmet hozott létre. Hitler figurájában bátran parodizál, jól mutatja be egy őrületes diktátor abnormális viselkedését.

Taika Waititi és Roman Griffin Davis
Forrás: Fórum Hungary

A gyermek főszereplők – Roman Griffin Davis és Thomasin McKenzie – koraérett felnőttséggel és hitelesen játszanak. Scarlett Johanssont joggal jelölték ezzel az alakításával a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára, mindenképpen az esélyesek között van. Sam Rockwellnek már van a mellékszereplő kategóriában aranyszobra, „hozza” magát ebben a filmben is.

Jó film a Jojo Nyuszi, bár én éreztem Taika Waititi részéről némi óvatosságot a feldolgozhatatlan témával kapcsolatban, de ahogy az elején írtam, nagyon nehéz annak, aki a holokausztról és a világháborúról készít filmet.

IMDb: 8/10

Mafab: 96/100

Értékelés: 9/10

Ez is tetszeni fog...