Adventi készülődés J. R. R. Tolkiennal - Corn & Soda

Adventi készülődés J. R. R. Tolkiennal

Köztudott, hogy J. R. R. Tolkien gyermekei szórakoztatására álmodta meg és szőtte szófüzérbe a Hobbit történetét, az azonban kevésbé ismert, hogy gyerekei számára megírta Karácsony apó kalandjait is. Zsákos Bilbó története nyomán később egy hihetetlenül szerteágazó legendárium bontakozott ki, három fiának és egyszem lányának írt karácsonyi levelei azonban hosszú időre feledésbe merültek. Holott Karácsony apó és barátja, a Jegesmedve fantasztikus kalandjai és az író által sajátkezűleg készített illusztrációk garantáltan szebbé varázsolják a karácsonyi készülődést minden Tolkien-rajongó család számára.

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek – a szerző illusztrációival. Forrás: Magvető Kiadó.

Ha egyetlen, manapság divatos szóval kéne jellemezni J. R. R. Tolkien gyermekeihez írt karácsonyi leveleit, az nem lenne más, mint a hipercuki. A lelkiismeretes, de öregesen zsörtölődő Karácsony apó, és barátja, a kétbalkezes Jegesmedve együtt élnek az arktiszi Karácsony-házban, éppen az Északi-sarkot jelző oszlop tövében. Év közben listát készítenek a jó és a rossz gyerekekről, s ajándékokat készítenek azoknak, akik megérdemlik. November beköszöntével azonban minden a feje tetejére áll Karácsony apóéknál: olyan sok a tennivaló, hogy a nagy sürgés-forgásban valami mindig balul sül el, ami mögött rendre a huncut és teszetosza Jegesmedve ténykedése áll. 1925-ben például éppen szenteste előtt kényszerült Karácsony apó átköltözni a közeli Szikla-házba, mert Jegesmedve miatt beszakadt a Karácsony-ház teteje. Előfordult az is, hogy fehérszőrű tapmancsos véletlenül egyszerre lőtte ki az összes északi fény tűzijátékot, aminek következtében a csillagok szétszóródtak és egész télen át tartó sötétség ereszkedett a sarkvidékre.

Eleinte csak kettecskén éldegéltek. Hóemberrel csak a hógolyócsaták alkalmával találkoztak, illetve néha látogatást tett nálunk a Holdbéli ember, aki fényesen tartja az éjjeli égitestet. Később azonban felbukkantak a Hómanók és a Vöröstörpék, valamint Jegesmedve unokaöcséi, Paksu és Valkotukka, akik látogatóba jöttek, de ott ragadtak. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy Ilbereth nevű manót, akit titkárként alkalmazott.

A leveleket Karácsony apó írta egyes szám első személyben, s még a postabélyegzőn is az Északi-sark szerepelt. Az első levél 1920-ban érkezett a Tolkien-házba, amikor az író legidősebb fia, John még csupán három éves volt. A havas borítékok több mint húsz éven keresztül minden évben Karácsony napján érkeztek – hol a postás hozta, hol a kandallópárkányon találtak rájuk. A levelek címzettjei a Tolkien-család legifjabb tagjai, John, Michael, Christopher és Priscilla voltak, s általában tartalmaztak egy, a levélben megírt kalandokat ábrázoló rajzot, amit a levél tanúsága szerint maga Karácsony apó pingált. Ahogy a Tolkien-fiúk idősebbek lettek, a levelek már csak a fiatalabb családtagokat szólították meg. Az utolsó, 1943-ban írt levél már csak az akkor 13 éves (idén 90 éves) Priscillának szólt, s Karácsony apó el is búcsúzott tőle, mondván, hogy ez az utolsó év, amikor a tinédzser lány még kiakasztja zokniját.

J. R. R. Tolkien: 1934 karácsonya. Forrás: The Tolkien Estate Limited, HarperCollins Publishers Ltd.

A Karácsonyi levelek több, mint egy gyűjteményes kötet. A levelek átirata mellett az összes levélről és azok minden mellékletéről – rajzokról, ábrákról és borítékokról – készült felvételt is tartalmazza, így megcsodálhatjuk J. R. R. Tolkien reszketeg, az idős Karácsony apóét imitáló kézírását, az északi-sarki jeleneteket ábrázoló színes és elbűvölő rajzait, illetve egy ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett az északi-sarki barlangokban talált koboldrajzok alapján.

A Karácsonyi levelek nem egy egybefüggő történet, a fantasy atyja nem azzal a céllal írta, hogy egy, a Középfölde legendáriumához hasonló, gigászi saga kerekedjen belőle. Mindazonáltal Karácsony apó leveleiben is tükröződik J. R. R. Tolkien kreatív zsenije, a történetmesélő északi mitológiához fűződő érzékeny viszonya és kimeríthetetlen rajongása a nyelvészet iránt. A Karácsonyi leveleket nem csak a Tolkien-rajongók, de gyermekeik is imádni fogják!

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek – a szerző illusztrációival (Magvető Kiadó, 2019)

Ez is tetszeni fog...