Better Call Saul 1x3-4 - a hősöket mindenki szereti - Corn & Soda

Better Call Saul 1×3-4 – a hősöket mindenki szereti

better-call-saul-1

Lassan a feléhez ér a Better Call Saul, részről részre új információkkal leszünk gazdagabbak Saul személyiségének kialakulását illetően.

Ismét egy flashbackkel indít a sorozat, a helyszín ezúttal is Albuquerque. Charles érkezett Saul Goodman-hez, aki a segítségét kéri, hogy legyen a védőügyvédje.
Ezt követően lepereg a főcím, mindig a legjobbkor, mielőtt bármi konkrétumra fény derülne.
Jimmy láthatóan a gyufásdobozon lévő telefonszámon gondolkodik, majd tárcsáz. Nem, nem Nacho szólal meg a vonal másik végén, mint ahogy azt mindenki várta. Kim-et hívta, némi információ miatt Kettlemanékról, persze csak burkoltan, Jimmy stílusban. A beszélgetés során elhangzik, hogy a család talán veszélyben lehet a lopott pénz miatt, ami elgondolkodtatja a nőt. Sejti, hogy nem puszta véletlenségből lett felhozva a téma. Mindeközben McGill elindul az éjszakába, hogy egy telefonfülkéből tárcsázza a Kettleman családot, elváltoztatott hangon próbálja figyelmeztetni őket a közelgő veszélyre. Ám a családfőnek fogalma sincs a lényegről, így végül Jimmy belekiabálja azt a telefonba, majd lecsapja a kagylót.

better call saul - nacho

A következő pillanatban már a bíróságon vagyunk, ahol Kim kérdőre vonja Jimmy-t az előző esti hívás miatt, amire ő az autójához siet és elindulna, de ismét összetűzésbe kerül Mike-kal. Ezután Kettlemanék házához hajtott, ahol kiderül, hogy a család eltűnt. Jimmy bepánikol, majd megpróbálja felhívni Nacho-t, hogy beajánlja magát, mentve ezzel a saját bőrét is. A telefon megcsörren, senki sem szól bele, de a visszapillantó tükörből egy alakot lát közeledni, majd futni kezd és hirtelen rendőrautó állja útját. Jimmy-t beviszik a sittre, mint Nacho védőügyvédje. Természetesen Jimmy ezúttal is úgy állítja be az ügyet, mintha direkt az ő segítségére sietett volna. Kiderül, hogy az FBI is beleavatkozott, szövetségi ügy lett, ami miatt akár 18 évet is kaphat a mexikói. Nacho elmondja, hogy ő még a házba sem ment be és tudja, hogy McGill avatkozott bele. Majd alkut ajánl az ügyvédnek: vagy még aznap kiviszi, vagy meghal. Igen barátinak tűnik. Ezek után Jimmy mindent bevet, hogy megvédje ügyfelét, végül még Kimnek is elmeséli az éjszakai telefonos csevejt, valamint azt az elméletét is megosztja a zsarukkal, hogy Kettlemanék tulajdonképpen saját magukat rabolták el. Mivel Kim nem hajlik Varga szabadon engedésére, így McGill visszaindul, hogy elmagyarázza neki, mi a helyzet, ám Mike nem hajlandó átengedni őt a kapun. Amikor mégis megkísérli az átkelést, Mike lazán leteperi a földre. A rendőrök elébe mennek a dolgoknak, megígértetik Mike-kal, hogy nem tesz – mondhatni hamis – feljelentést arról, hogy Jimmy bántalmazta, ha cserébe az ügyvéd ráveszi Nacho-t, hogy beszéljen. Mike azonban hirtelen meggondolja magát, mégsem akar feljelentést tenni az ügyvéd ellen.Talán itt veszi kezdetét valamiféle furcsa bizalmi kapcsolat, Mike még segíteni is próbál, tuti tippet ad McGill-nek, miszerint a család a házuk közelében van, mert ugyebár senki sem akar távol lenni hazulról. A gyanú be is igazolódik, hiszen az epizód végére megkerül a család is, a pénzzel együtt.

better-call-saul-hero

A Hero című, negyedik epizód egy csalással indít, piti kis átverés Jimmy részéről, amelynek a legfontosabb momentuma a „S’all good, man!”, amely nyilvánvaló szójáték a nevét illetően.
Majd a főcím után visszatérünk az eredeti cselekményszálra, ahol Kettlemanék próbálnak egyezkedni Saullal. Pénzért cserébe Saul felajánlja a segítségét, ám a család vonakodik, mivel ő az a fajta ügyvéd, akit a bűnözők fogadnak fel. Persze ők nyilvánvalóan nem tartoznak ebbe a kategóriába, még egy zsák lopott pénzzel sem. Ráadásul szökésben.
Jimmy kijuttatja Nacho-t a börtön fogságából, majd hazaérvén elszámolja magának a könnyen keresett pénzt, amit végül Kettlemanéktól kapott. Rögtön el is megy öltönyt csináltatni és felturbózza a külsejét a szépségszalonban. Meg is lett a pénz és az átalakulás eredménye, Jimmy csinálatott egy óriásplakátot, ami egy az egyben a Hamlin, Hamlin & McGill stílusát tükrözi. Ezért kap is egy szép kis jogsértés pert a nyakába, amin kimondják, hogy a plakátnak mennie kell.
Saul felfogad egy kamerást, hogy vegye fel, amint arról beszél, hogy a kisembereket elnyomják a a nagycégek, de eközben a plakát eltávolításához kirendelt szakember megcsúszik és majdnem lezuhan. A kamera forog tovább, az emberek az utakon megállnak és figyelik az eseményeket. Saul, mint egy hős, gondolkodás nélkül a segítségére siet és megmenti az embert. Nagy meglepetésre, ez is csak megjátszott, lefizetett dolog volt, de a célját elérte. Felfigyeltek rá. Bekerült a televízióba és az újságba is. A bátyjától igyekszik eltitkolni az eseményeket, nem mutatja meg neki a helyi lapot, viszont arról beszámol, hogy a szakmájában egyre sikeresebbnek, keresettebbnek számít. Charlie-n azonban nem könnyű kifogni, lévén milyen ingerszegény környezetben éldegél, fontos neki az a bizonyos újság. Mivel látja, hogy a szomszédok mind megkapták, gyanakodni kezd és erőt vesz magán. Bizony, olyannyira, hogy még az utcára is kimerészkedik. Persze szigorúan csak az „ezüstkabátja” alatt. Azért annyi becsülete még van, hogy az újságért cserébe hagy némi pénzt a bejárón. A lakásba érve döbbenten látja, hogy a testvére szerepel a címlapon.

Most már az a kérdés, vajon hogyan vonja kérdőre Jimmy-t?

Ez is tetszeni fog...