Black Mirror (Black Mirror, 2011-) - kritika - Corn & Soda

Black Mirror S01-S02 (Black Mirror, 2011-) – kritika

81tT+uWLllL._SL1500_

Igazán különleges dolgokat tud eredményezni egy véletlen elírás a keresőben, példának okáért ráakadhatunk egy olyan ütős sorozatra, mint a brit Black Mirror. Charlie Brooker antológia-sorozata valódi kincs, mely a sötét oldaláról mutatja be a technológiát egyre inkább középpontba helyező életünket és jövőnket.

A Black Mirror első két évadjának minden egyes epizódja más történetet mutat be, más szereplőkkel és helyszínekkel, ami indokolt is, hiszen így tudja a leghatásosabban felsorakoztatni a technológiafüggő társadalom előtt álló lehetséges problémákat. Ez már nem egy görbe tükör, ez több annál. Manapság újra és újra elcsodálkozunk a technológia rohamos fejlődésén, s jogosan töprengünk azon, vajon mi jöhet még? Charlie Brooker erre a kérdésre igyekezett választ adni egyedi sorozatával, melynek minden epizódja csak még mélyebbre rántja a nézőt a nyomasztó, zavarba ejtő jövőbe.

A Black Mirror különálló részei tehát egységbe rendeződnek, hiszen mind a hat epizódban egy utópisztikus jövőképpel találkozhatunk, emellett pedig ki kell emelnünk azt is, hogy az alapszituációk egytől egyig elképzelhetőek. A rendező ügyesen válogatta ki azokat a jövőt idéző helyzeteket, melyek nem hatnak irreálisnak, valamint virtuózként használja a műfajokat is. A sci-fi, a horror, s a thriller mellett megjelenik a dráma, a szerelmi történet és a fekete komédia is, így mindenki talál számára megfelelő epizódot. A Black Mirror első két évadjának összesen hat része különálló történeteket mutat be, ezért szeretnék mindegyikről pár szót ejteni, hogy meghozzam a kedvet ehhez a tényleg fekete tükröt az arcunkba nyomó sorozathoz.

S01E01 – The National Anthem

Az antológia első része olyan erős felütés, amilyennel ritkán találkozunk. Az alapszituáció: A brit miniszterelnököt éjszaka telefonon értesítik, hogy a királyi család hercegnőjét elrabolták, váltságdíjként pedig azt kérik, hogy az elnök, élő adásban közösüljön egy disznóval. Ez azonban csak megbotránkoztató alapként szolgál, hiszen ami igazán lényeges ebben a társadalmat pellengérre állító fekete komédiában, az a nép folyamatosan, drámaian változó reakciója, valamint a média és a közösségi média uralkodó szerepe.

Black Mirror Benjy

S01E02 – Fifteen Million Merits

A Sziget (The Island, 2005) című film világát idéző rész egy igencsak távolinak tűnő jövőbe repíti a nézőt, ahol a hétköznapi emberek termelik az energiát azáltal, hogy szüntelenül tekernek egy szobabiciklin. Híján vannak bármilyen ép személyiségnek, ám a kerékpározással érdempontokat szerezhetnek maguknak, melyekkel fejleszthetik az avatárjukat, átugorhatják a mindenhol megjelenő reklámokat és benevezhetnek a tehetségkutatóra. Főszereplőnk megörökli elhunyt testvére temérdek érdempontját, melyből hozzásegít a nevezéshez egy lányt, akit a mosdóban hallott énekelni. A bonyodalmak pedig csak ezután kezdődnek. Az epizód képi világa remek, emellett pedig roppant jól ragadja meg a tehetségkutatók hamis világát és a médiafogyasztók hozzáállását.

1419367849BlackMirror1x02_0607

S01E03 – The Entire History Of You

Az első évad záró darabjában egy házaspár életébe nyerünk bepillantást, a technológia azonban ide is beszüremkedik. Ebben a világban mindenki egy koponyájába operált tárolóval rendelkezik, melyet egy kapcsoló segítségével irányít. Visszapörgetheti, lelassíthatja, megállíthatja, kinagyíthatja rögzített emlékeit, akár a televízión is levetítheti őket. Vajon milyenné válik az ember egy ilyen világban? S mi történik akkor, ha felüti a fejét a féltékenység? Ebben a rendkívül dinamikus epizódban pontosan ezekre a kérdésekre kapunk választ.

04-black-mirror.w750.h560.2x

S02E01 – Be Right Back

A második évad nyitódarabja tökéletesen kapcsolódik az első szezon zárásához, hiszen itt is egy párkapcsolat alakulása kerül előtérbe. Itt azonban szó sincs féltékenységről, ezt az epizódot a romantika uralja. A főszereplő lány elveszíti barátját, ám a temetés után tudomására jut egy lehetőség, amellyel visszakaphatja, ugyanis elhunyt szeretteinket online megnyilvánulásaikból újra felépíthetjük. Csetelhetünk, telefonálhatunk a mesterséges intelligenciának tűnő, új identitással, aki az interneten hagyott információknak köszönhetően pontosan úgy beszél és viselkedik, ahogy a valódi ember tette. A fejlesztés természetesen ennél sokkal többet nyújt, minket pedig beszippant az érzelmeket előtérbe helyező epizód kellemesen homályos képi világa, s a szituáció, ami finoman szólva is elgondolkodtató.

maxresdefault

S02E02 – White Bear

Véleményem szerint a legötletesebb és a legütősebb rész, melyben eleinte pont annyit tudunk, mint a főszereplő nő, aki felébred egy szobában, s csak kutat az emlékei után. Fogalmunk sincs, mi történik, csak követjük ezt a nőt, s próbáljuk összerakni a szálakat. Az epizód eleje cseppet sem ügyetlen, bár elsőre egy gyenge horrornak tűnik, mikor azonban kirajzolódik előttünk, hogy mit is látunk, kiver minket a víz. A White Bear a Black Mirror egyik legjobban felépített darabja, hibátlan és nagyon, nagyon erőteljes.

BM2WB_LD_DAY6-015

S02E03 – The Waldo Moment

Ezzel az epizóddal keretes szerkezetűvé válik az első két évad, hiszen a The Waldo Moment, s a The National Anthem is a politikát és a társadalom reakcióit állítja a középpontba. Ebben a részben inkább a humor kerül előtérbe, amitől furcsa módon kevésbé hatásos az amúgy igencsak ügyesen kitalált alaphelyzet: főalakunk Waldo, egy animált mackó (s természetesen az őt irányító stáb), aki azt követően, hogy gúnyolódik egy politikuson, bele is kerül a politikába, s egyre dagadó szavazótáborra tesz szert. Kiszámíthatósága ellenére is tanulságos és tükröt tartó alkotás.

THE BLACK MIRROR HAL SHINNIE

A Black Mirror különálló részei tehát tökéletesen építik fel a baljóslatú jövőképet, epizódról epizódra lepve meg a nézőt nem várt ötletekkel, fordulatokkal, remekül kitalált képi világgal és az egyes történetekbe ügyesen simuló színészi játékkal. Charlie Brooker antológia-sorozata zseniális, s kétségkívül maradandó élmény, egy olyan tükör, amibe nem merünk belenézni.

Értékelés: 89/100

IMDb: 8,8/10

Mafab: 88%

Ez is tetszeni fog...