Blogbirodalom - Corn & Soda

Blogbirodalom

blog

Egy híres sci-fi regény arról szól, hogy a Föld attól robban fel majd a távoli jövőben, hogy olyan információmennyiség halmozódik fel rajta, ami már szétfeszíti, szanaszét röpíti.

Mikor a nyolcvanas években olvastam erről, akkor távoli, utópisztikus képzelgésnek hatott, de a mai túlpörgetett világukban már nem is csodálkoznánk, ha eljönne ez a pillanat. Igaz, csak nagyon rövid időnk maradna csodálkozni, nem sokkal élnénk túl a robbanást.

De egyelőre itt vagyunk, és az információ dömping nem csillapul. Sőt. Egyre több ember jut hozzá az internethez már az elmaradottabb térségekben is. Ezen kívül egyre korábbra tolódik életkorban is a digitális világba belépés időpontja. Mire megtanul járni egy baba, már volt a kezében okostelefon és tablet is, hozzászokott, hogy a képernyő érintésével arrébb lehet húzni a képeket. Végre oda tud totyogni a televízióhoz, de hiába simogatja a felületét, csodálkozva látja, hogy az nem működik, legalább is nem úgy, ahogy ő azt eddig megszokta. „Eljomlott!” – foglalja össze szomorúan. Nem tudom, így történt-e, vagy ez csak egy városi legenda, de jól mutatja, hogy milyen korban élünk.

Akár erről is lehetne egy blogot írni! Mi minden van, ami a mai gyerekek számára evidens, és mi minden van, ami nekünk evidens volt, de nekik el kell magyarázni! Húsz évvel ezelőtt az találtuk viccesnek, hogy a gyerek azt mondta: „Mamánál nagy fekete cédéket hallgattunk…”. A mai kicsiknek valószínűleg fogalmuk sem lesz, mi is az a kerek ezüst izé! De nem fogják felismerni a hagyományos kagylós-tárcsás telefont, a bélyeget és a postai borítékot sem. Lehet, hogy nem lesz kialakult, csak rájuk jellemző kézírásuk, mert alig, vagy egyáltalán nem fognak kézzel írni.

De olvasni fognak, és azokból a blogokból, amik ma születnek, sok mindent megtudhatnak majd a mi korunkról, ami életünkről. Legyél te is krónikás, örökítsd meg a mindennapokat, a gondolataidat, oszd meg a tudásodat! Ne aggódj, az infórobbanás még nem következik be, ha nekilátsz írni, nem a te betűd lesz az utolsó csepp a pohárban, nyugodtan belefoghatsz a blogodba! Rád fog találni a közönséged, ha kitartóan gyártod a bejegyzéseidet. A mának és a jövőnek is értéket adsz az írásaiddal, és a hatalmas blogbirodalom részese lehetsz!

Ez is tetszeni fog...