Cameron kedvenc "áldozatára" emlékszünk - Elhunyt Bill Paxton - Corn & Soda

Cameron kedvenc “áldozatára” emlékszünk – Elhunyt Bill Paxton

Ezúttal nem James Cameron egyik legendás kreatúrájával, hanem egy sokkal alattomosabb ellenféllel került szembe Bill Paxton. Ugyanakkor míg előbbiek csak egy-egy film erejéig „törölték” a vászonról, addig egy műtét során fellépő komplikáció következtében február 25-én, szombaton végleg búcsút vett a színészvilág egy ikonikus figurától.

IMDb

A sors iróniája, hogy a több szempontból is rendhagyó legutóbbi Oscar-gála előtt jelentették be halálhírét. Ilyenformán méltó helyen emlékezhettek meg Hollywood igazán egyedülálló karakteréről. Hogy a filmművészet iránt milyen állhatatos személyről beszélünk, kiválóan jellemzi családja gyászjelentése, akik szintén a munka iránti szenvedélyét hangsúlyozták.  „Akik ismerték, mind érezték a művészet iránti szenvedélyét; melegszívűségét és kiapadhatatlan energiáját pedig letagadni sem lehetne.

Paxton a filmművészet területén szinte mindenbe belekóstolt. Filmszerepei mellett több alkalommal is rendezett (Isten haragja, 2001), de rövidfilmes íróként (Tattoo, 2011) és producerként (Félelmetes nap, 2013), hovatovább jelmeztervezőként szintén jegyzik a nevét. Emellett előszeretettel vállalt szerepeket sorozatokban is. A Hármastársakban (Big Love, 2006-2011) nyújtott alakításáért Golden Globe-jelölésig vitte, de az utóbbi években feltűnt A SHIELD ügynökeiben (Agents of S.H.I.E.L.D., 2013-) és a Texas felemelkedése (Texas Rising, 2015) című minisorozatban is.

IMDb

 

Bill Paxton karizmatikus figuráját mi sem szemlélteti jobban, mint hogy James Cameron egyik legkedveltebb színésze volt. Legnépszerűbb filmjei is Cameron alkotásaihoz tartoznak. Ő kötött bele a többek között a Terminatorba egy punk banda fejeként a franchise első részében. Stílszerűen maga a Halálosztó is megemlékezett róla: „ Bill Paxton bármilyen szerepet el tudott játszani, de a legjobb arca akkor került elő, amikor önmaga volt – egy nagyszerű ember, akinek hatalmas szíve volt”. A cyborg mellett harcolt még Ripley oldalán tengerészgyalogosként Stan Winston szörnyetegei ellen (Aliens, 1986) Négy esztendő elteltével már a Ragadozó (Predator 2, 1990) áldozata lett, hogy 7 évvel később Cameronnal kutasson az elsüllyedt Titanic (Titanic, 1997) után. A karizmatikus művész mindezeken kívül sorozatosan tűnt fel olyan kasszasikerekben, mint az Apollo 13 (Apollo-13) vagy a Twister (Twister, 1996).

Film Fad

Paxton sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több, mint 90 (!) filmben vállalt valamilyen formában szerepet. A sors azonban megakadályozta abban, hogy utolsó alkotásának bemutatóján ne csak szellemében legyen jelen.

Ez is tetszeni fog...