Minden, amit a Denver Filmfesztiválról tudnod kell - Corn & Soda

Minden, amit a Denver Filmfesztiválról tudnod kell

Totál randomnak tűnhet a cikkünk témája, de egyáltalán nem véletlen, hogy pont a Denver Filmfesztiválról írunk most nektek. Kattintás után a fesztivál történelméről és arról olvashattok, hogy miként is került ez képbe.

Az egész úgy kezdődött, hogy anyámnak két fia van. Egy sikeresebb és én. Nos, a sikeresebb fia Amerikában, azon belül is Denverben él, és meghívott magához két hétre, ráadásul pont arra az időszakra, amikor a filmfesztivál is éppen zajlani fog. Ő meg mivel ilyen rendes testvér és jól tudja rólam, hogy egy ilyen eseménytől velem madarat lehet fogatni, fel is hívta rá a figyelmem. Innentől már a Denver Film Societyt illeti a hálánk, amiért sajtós jegyet is biztosítanak számomra.

Mi pedig egy ilyen lehetőséget természetesen nem szalasztunk el. A lehető legtöbb filmről, amit meg tudok nézni, kaptok majd kritikát, de azokon kívül egy rakat más érdekességgel találkozhattok majd az oldalon és a Facebook-oldalunkon november elsejétől, mert terveim szerint (amennyiben lesz wifi a helyszínen) élő videóbejelentkezéssel számolok be a megnyitóról, és a fesztivál egyéb rendezvényeiről is olvashattok majd cikkeket.

Denver Filmfesztivál

Forrás: Denverfilm.org

A fesztivált egyébként 1978 óta minden évben megrendezi Colorado egyetlen olyan nonprofit szervezete, ami annak szentelte életét, hogy a tagjait és a nagyközönséget is egy életre lekösse a filmes kultúra megismertetésével és megértésével. A rendezvényt eleinte nem a Denver Film Society saját épületében rendezték, de immáron már hetedik éve mondhatja otthonának a fesztivál a Sie FilmCentert. Azóta hetente változó műsorral évente több, mint 600 filmet vetítenek náluk, amiről meg kell hagyni, hogy igen lenyűgöző szám.

A rendezvényen vetített produkciók között, ahogyan az minden filmfesztiválon szokás, díjakat is osztanak ki, amik közül a fődíj a rangos Krzysztof Kieślowski-díj, ami a  legjobb filmnek jár, továbbá említésre méltó díjuk még a Maysles testvérek díja, amit a legjobb dokumentumfilmnek ítélnek oda.

Az idei fesztivál 12 napja során több mint 250 filmet fognak vetíteni, amik között lesz blockbuster, nemzetközi, dokumentum, rövid és független produkciók is.

Az egyik itthon is legismertebb induló film az Elit játszma, ami Molly Bloom igaz történetét dolgozza fel Jessica Chastainnel a főszerepben. Ám ezen kívül még rengeteg másik filmet is vetíteni fognak, amik közül párat a teljesség igénye nélkül megemlítek, hiszen az összeset leírni iszonyatosan hosszú lenne.

A már említett filmen kívül meg lehet majd tekinteni a Szólíts a neveden című drámát, ami egy meglehetősen tabu témát boncolgat, a Chappaquiddick című filmet, ami egy politikai dráma, az A legsötétebb óra alkotást, ami Churchill életének egy meghatározó részébe ad betekintést.

Én, és egyébként a szerkesztőség több tagja is nagyon várja emiatt a november elejét, mert őszintén szólva picit izgulunk, hogy mi vár ránk. Amennyiben egyébként úgy álltok anyagilag, ti magatok is ellátogathatok a rendezvényre, amin filmcsomagokat vehettek, amiknek az árai nem is olyan vészesek (a 15 filmes pakkban egy film jegyára körülbelül 3000 forintra jön ki). Persze ehhez el kell repülnötök Amerikába, ami viszont már nem olyan olcsó.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] This is the translation of the original article, which you can find here. […]

  2. […] még emlékeztek a beharangozó cikkünkre, abban azt ígértem, hogy élőben is bejelentkezem a helyszínről. Nos, ez sajnos elmaradt, de […]