Egy drogos naplója –Széttépve Szabó Kimmel Tamással a Belvárosiban - Corn & Soda

Egy drogos naplója –Széttépve Szabó Kimmel Tamással a Belvárosiban

Szabó Kimmel Tamás első zenés önálló estjével nagyot vállalt és dobott a Belvárosi Színházban. A Széttépve című előadás egy drogos fiú önvallomása prózában, zenében és versben.

Égető aktualitás

Ma kevés olyan, az egész társadalmi létezésünket befolyásoló aktuális téma van, mint a függőség. Nagyon becsülendő, hogy Szabó Kimmel Tamás népszerűségét, és az első előadóestjére irányuló figyelmet jó ügy érdekében használja fel. Nem okoskodik az előadás, de alaposan körbejárja a kényes témát, és arra inspirálja a nézőket, hogy vessék le előítéleteiket a függőség problémájával kapcsolatban. Az előzetes interjúkban Szabó Kimmel egyértelműsíti, hogy nincs önéletrajzi ihletettsége az estnek, szó sincs tehát coming out-ról.

A Széttépve című előadásban megfogalmazódik az a tény, hogy az emberek jelentős része függ valamitől: drogtól, kávétól, cigarettától, alkoholtól, energiaitaltól, munkamániáról, anyagiak halmozásától, vásárlástól, számítógépes játéktól, mobiltól, internettől, szerencsejátéktól, közösségi oldalaktól, szextől, pornótól, sorozatoktól stb. Csak nagyon nem mindegy a függőség mértéke, és a függő személy állapotának, viselkedésének a közvetlen környezetére való hatása, illetve az egészségkárosító mértéke. Az előadás olyan fiú szemszögén keresztül mutatja be drogfüggőséget, aki már mélyre süllyed és eléri a “széttépett” állapot veszélyes határát.

Szabó Kimmel Tamás
Forrás: Szabó Kimmel Tamás Facebook oldala

Az előadás úgy nyúl bele a kényes témába, hogy Szabó Kimmel Tamás saját maga által, illetve Novák Eszter rendező és Závada Péter dramaturg segítségével megírt szövegeken, valamint szakértői idézeteken, verseken és dalokon keresztül láthatunk bele a függőség lelki és szellemi mélységeibe. A megírt szövegek 90 %-a függő emberekkel, az alkotók által személyesen készített interjúk alapján jöttek létre.

Nagyon fontos üzenete az előadásnak az, hogy a reflexből való ítélkezés nem hoz megoldást erre az össztársadalmi problémára. Az alkotók azt hangsúlyozzák, hogy a súlyos függőség kialakulásnak az okait kell megkeresni, ami miatt legtöbbször nem kell messzire menni, mivel a generációk óta hordozott, eltusolt és megoldatlan családi problémák vetülnek ki a legérzékenyebb családtag kényszeres reakciójában.

Egyenes beszéd

Szabó Kimmel Tamás bátran és őszintén fogalmaz, odamond a torz és gyakran álszent társadalmi hozzáállásnak, és felkiáltójelekkel mutatja meg az egyre elharapódzó jelenség veszélyeit. Szabó Kimmel a drogos fiú szerepét hol komolyan, hol elgondolkodtatóan, hol humorosan, hol visszafogottan, hol nagy energiákat közvetítve játssza el. Megjeleníti a fiú életét, miközben időnként kilép a szerepből, felolvas szakértői megnyilvánulásokat, szaval, táncol, és nagyon jól énekel. Szabó Kimmel Tamás újra bebizonyítja, hogy sokoldalú előadóművész. Nem kíméli magát, mert teljes erőbedobással, átéléssel teríti elénk a súlyosan drogossá vált, majd önmaga erejéből kitisztult fiú gyötrelmeit, vívódásait. Mindezt sok humorral és iróniával teszi, oldva a nehéz pillanatokat. Tökéletesen simulnak az előadásba olyan nagyszerű költők versei, mint Kosztolányi Dezsőé vagy Röhrig Gézáé. Szabó Kimmel többször megszólítja a közönséget, amivel az előadás részesévé teszi a jelenlévőket, illetve ezekkel a gesztussokkal könnyít a témából adódó feszültebb pillanatok súlyán.

Jelenet az előadásból Forrás: Szabó Kimmel Tamás Facebook oldala

Koncertszínház

Szabó Kimmel nincs egyedül a színpadon, hiszen négytagú zenekar élőben kíséri többek között olyan együttesek dalainak előadásában, mint a Beatles, a Doors, a Pink Floyd vagy a Quimby, és azt az Elvis Presley-t is megidézi, akiről tudjuk, hogy függősége nagymértékben hozzájárult korai halálához. A Széttépve előadás műfaját az alkotó koncertszínházként határozták meg, a plakátokon, ajánlókon pedig találó alcím szerepel: „zenés szembenézés”.

Érezhető Novák Eszter rendező kiváló munkája, mert nagyon jó az előadás ritmusa, és a különböző műfaji elemek is arányosan követik egymást. Bő másfél órát nem könnyű egyetlen színésznek úgy végig dolgoznia, hogy fennmaradjon a közönség figyelme, de a Széttépve előadásban ez teljes mértékben sikerül. Az koncertszínház végén – a fajsúlyos téma ellenére úgy éreztem -, hogy még „tovább néznék szembe” Szabó Kimmel játékával, énekével, várva az újabb és újabb ötleteket, fordulatokat.

Jelenet az előadásból Forrás: Szabó Kimmel Tamás Facebook oldala

Az jelenetek közben felcsattanó tapsok, az előadást követő ujjongás azt jelezi, hogy Szabó Kimmel Tamás és zenésztársai hosszú szériára számíthatnak. Sokszor kell még „széttépve” lennie a Belvárosi színpadán. Szabó Kimmel Tamás szavaival zárom az ajánlómat: „Életem egyik legfontosabb színházi munkája. Várok mindenkit sok szeretettel, mert a Széttépve tényleg mindenkinek szól 14 éves kor felett.”

Értékelés: 10/10

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Egy drogos naplója –Széttépve Szabó Kimmel Tamással a Belvárosiban […]