Élmények a második ZSVF-ről - Corn & Soda

Élmények a második ZSVF-ről

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál már a vége felé jár, azaz az utolsó napjához érkeztünk el. Ebben a cikkünkben az eddig szerzett élményeinkről számolunk be.

A többes szám enyhén túlzó, hiszen ahogyan azt a Facebookon közvetített élő bejelentkezésemből is láthattátok, egyedül voltam a fesztiválon, így pontosan emiatt is van az, hogy ez az első cikkünk a témában.

A tavalyi eseményhez hasonlóan idén is Zsigmond Vilmos szülőházánál indult egy koszorúzással, majd délután indult be a buli a Taiko Hungary Japándob Egyesület fellépésével. Erről még egy felvételt is tudunk nektek mutatni.

Őket a Fool Moon acappella zenekar fellépése követte a mozi nagytermében, a Fesztivál-megnyitó eseményen, amihez sajnos nem volt szerencsém, de úgy gondolom, hogy ezúttal is hallhatott a közönség  egy rövid ismertetőt a filmfesztivál miben létéről, és hogy mire számíthatnak a következő négy napon.

A Belvárosi mozi a fesztivál idejére kapott egy új arculatot is, amit legfőképp a Special Grip Hungary-nek köszönhetnek, akiknek az eszközeit olyan filmeknél használták, mint a Budapest Noir, A Viszkis, vagy mint a Testről és lélekről, azaz az olyan nagyobb magyar filmeknél, amik a fesztiválon is vetítésre kerültek. A leglátványosabb fesztiváldíszlet az úgynevezett MoviTech MT-400-as kamera daru, amit az aulában helyeztek el, és aminek kezelője, Kovács Ádám időről-időre azt is bemutatta, hogyan működik az eszköz mozgás közben. Rajtuk kívül jelen volt még a díszletezésben a Vision Team, akiknek fő profilja filmtechnikai eszközök biztosítása különböző filmes produkcióknak.

This slideshow requires JavaScript.

Nyitófilmnek a szervezők kapásból a legújabb Oscarra jelölt magyar filmmel, a Testről és lélekrőlel indítottak, amitől én finoman szólva nem voltam elragadtatva, de kétségtelen, hogy az utóbbi idők egyik olyan magyar alkotása, amiről érdemes beszélni, így egyértelműen helye volta fesztiválon, és méltó időpontot is kapott rajta. Az ezt követő, versenyprogramban is résztvevő Budapest Noirról már viszont már sajnos azt sem tudjuk elmondani, hogy megértjük miért láttuk pont ezen az eseményen. Tény, hogy a Facebook élőben megemlítettem, de pusztán csak azért, mert a versenyző nagyjátékfilmek része, ám ha egy kis jóslatba bocsátkozhatok, akkor azt  mondanám, hogy a készítői csalódni fognak a zsűri döntésében.

Miután a Budapest Noirral kinyírtam az agysejtjeimet, így az este 10 órakor kezdődő 3 kisjátékfilmre már nem maradt energiám. A három rövidfilm közül az első a Földiek című magyar alkotás volt, ami kapcsán megjegyeznénk, hogy a főszereplő kissrácot alakító Cservák Zolika két versenyprogramban is szerepelt a fesztiválon.

Földiek (Earthly People) – OFFICIAL TRAILER from SZFE Budapest on Vimeo.

A másik alkotás a miben szerepelt az a csütörtökön vetített Uchebnik volt, de erről majd később. A magyar filmmel ebben a blokkban a Cipész című szlovén film, és az Ami marad, szintén szlovén produkció vette fel a versenyt.

A többi filmről, amiket már sikerült megnéznem később olvashattok majd az oldalon, napra és műfajra lebontva.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] korábbi beszámolómban a Földiek című film kapcsán említettem meg Csicskár Dávid ezen alkotását, ugyanis ennek is […]