Gulyáságyú és rohamsisak – kiállítás Sopronban - Corn & Soda

Gulyáságyú és rohamsisak – kiállítás Sopronban

A első világháborúról a 2014. óta tartó centenáriumi ünnepségsorozat kapcsán nagyon sok kiállítás látott napvilágot. Az egyik legizgalmasabb, leginkább innovatív, ami a történelmet alulnézetből, sőt leginkább gyomornézetből mutatja be, az ez a kiállítás.

forrás: Soproni Múzeum

Február 16-án nyílt meg Sopronban a Lábasházban időszaki kiállításként a Gulyáságyú és Rohamsisak elnevezésű tárlat, ami elsősorban a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Hadtörténeti Múzeum és a Spekál házaspár gyűjtései alapján készülhetett el. Ez a második vidéki állomása az utazó tárlatnak.

Diadalív, vesszőfonat, drótakadály árnyékában reklámplakátok, szöveges falragaszok, eredeti fotók, reklám- és propaganda képeslapok, karikatúrák és gúnyképek; uralkodók, hadvezérek és frontharcosok képével díszített porcelán asztali edények, a katonák egyszerű bádog evőcsészéje és kulacsa színesen idézik a Nagy Háborút.

forrás: Soproni Múzeum, fotó: Bolodár Zoltán

Tárlóba kerültek a rózsaszín tábori levelezőlapok, szerepelnek a piacokon és a konyhákban hősiesen helytálló asszonyok hadimozsarai és takarékos ételreceptjei, élelmiszerjegyek érzékeltetik az imába foglalt mindennapi kenyér megszerzésének nem mindennapi gondját.

A rendezők a látogatóra bízzák a választ az Érdekes Újság száz évvel ezelőtt feltett kérdésére: „Ki érdemel meg jobban egy kitüntetést, az-e, aki pár óra alatt hidat ver egy folyón, vagy az, aki a hídon átkelve, megveri az ellenséget, az, aki napi hatvan kilométeren megveri az oroszt, vagy aki ilyen előnyomulás mellett élelemmel tudja ellátni a katonát?” Kis enteriőrök jelenítik meg a hátországi és a frontélet egy-egy mozzanatát: diadalmas hadba vonulás, hadigazdálkodás, áremelkedés, jótékonyság, menázsi a fronton, kantin, tábori pékség stb. A tiszti étkező asztalán ágyúlőszer hüvelyében álló, puskatöltény hüvelyekkel feldíszített karácsonyfa érzékelteti a végtelen távolságot az otthon és a harcmező között.

forrás: Soproni Múzeum

Izgalmas és érdekes volt számomra megnézni a kiállítást, már csak azért is, mert ha a világháborúra gondolunk, akkor elsősorban a csaták és a politika jut eszünkbe, az, hogy a kint harcoló katonák, vagy az itthon élők hogyan élték meg ezeket a háborús mindennapokat, arra már kevésbé. Érdekes volt látni, különösen a kiállított fényképeken, a fronton olykor unatkozó, játszó katonákat, hogyan ütötték el az időt, és természetesen, a kiállítás fő témáját az étkezéseket.

Több receptet is felvonultat a kiállítás, többek között egy sütemény (Rohamsisak) és egy húsétel (Hindenburg-szelet) leírását. A kiállításon felbuzdulva otthon meg is csináltuk a sütit (róla készült recept és élmények itt), ami mennyei volt, a sült még várat magára, de biztos vagyok benne, hogy ki fogom próbálni.

forrás: Soproni Múzeum, fotó: Bolodár Zoltán

Összességében igen izgalmas a kiállítás, és érdemes megnézni, ellátogatni akár most Sopronba, vagy majd követni a kiállítást, az országos turnéján (legközelebb Keszthelyre megy) és egy kicsit belecsöppenni, hogy száz éve hogyan éltek az emberek, egy olyan banális, mégis elengedhetetlen dolgon keresztül, mint az étkezés kultúrája.

 

 

Ez is tetszeni fog...