Művészet és bánat kéz a kézben jár? - Interjú A Nyughatatlan együttessel - Corn & Soda

Művészet és bánat kéz a kézben jár? – Interjú A Nyughatatlan együttessel

Nemrégiben aranylemezzé vált A Nyughatatlan Földobom című albuma, amelyet örömmel fogadott a kritika és a közönség is egyaránt. A 2016-ban megjelent lemezről és a bearanyozódásról kérdeztük őket.

Forrás: A Nyughatatlan együttes

A Johnny Cash életét feldolgozó filmről elnevezett banda – ahogy azt a névválasztás is bizonyítja – erősen kötődik az autentikus country és rockabilly stílushoz. Első albumukon még Johnny Cashnek hódoltak feldolgozásaikkal, míg második, Jaj című nagylemezükön már megjelentek saját, magyar nyelvű számaik is, amelyek egyfajta szintézisei az ’50-es évek amerikai zenéinek és a magyaros, búval vigadó nótáknak. 2016-ra pedig egy egész albumnyi saját számmal örvendeztették meg rajongóikat. A Földobom egy beérés folyamataként értékelhető stílusát és szövegét tekintve is. A banda kellő mértékben rázta le magáról a tribute bandek merev mozdulatlanságát. Kellő részleteket megtartva eredeti koncepcióikból, magából Johhny Cashből, egy olyan ütőképes, sajátosan magyar hangulatú lemezt farigcsáltak, amelyet a rajongóknak – mit volt mit tenniük – muszáj volt megvenni. Erről beszélgettünk az együttessel:

Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak az aranylemezhez. Milyen érzés tudni, hogy országszerte sikeres az albumotok?

Azt nem tudjuk, hogy maga a felvétel mennyire tetszik a közönségnek, bár kapunk üzeneteket, kommenteket, hogy sokat hallgatják a felvételeket, minden esetre jól esik, hogy a koncertek után sokan szerettek volna támogatni minket, illetve haza vinni valamit az élmény mellé. Szívesen olvasunk lemezkritikákat, még akkor is, ha negatív, hiszen ezekből a visszajelzésekből tanulunk mi is.

Beszéljünk egy kicsit erről az albumról, a Földobomról. Mi az oka, hogy az előzőekhez képest teljesen elhagytátok a feldolgozásokat?

Legfőképpen azért, mert született 10 új dal, illetve több is, amiből már egy önálló albumot tudtunk kiadni. De tudatos is volt az, hogy ez a lemez már csak rólunk szóljon. Az új lemez anyaga is hamarosan készen áll a felvételre.

Az album jóval kevésbé homogénebb, mint a Jaj volt. Már nem csak Johnny Cash szelleme lengi körbe az albumot. Nem annyira autentikusak a dalok, minthogyha itt-ott felsejlene valami újdonság, egy új réteg, ami korábban nem volt. Ez az apró elem volna az igazi Nyughatatlan együttes?

Én is így éreztem, és a lemez elkészülte után úgy gondoltam, hogy ez a zenekar igazi arca. A Jaj című albumról a címadó dalt vagy a Menni Amerikát minden koncerten előadjuk, ezeket talán még jobban ismeri a közönség, de például az Ég veled szövegét szokták a legtöbben énekelni velünk.

A dalok szövegei nagyon bensőséges hangulatot árasztanak, valamelyest intenzívebbek is, mint a korábbiak. Rengeteg az apró mozdulatokra irányuló sor, amelyek a mozgás illúzióját keltik, valójában azonban stagnáló, belső folyamatok. Mi az oka ennek? Tudatos volt?

A dalszövegekkel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az előző albumon, és a mostani albumon is van pár szöveg, amit Jónás Péter szerzett. Ezeknek a megfogalmazása különbözik azoktól, amiket én szereztem. Ez a különbözőség jól érezhető. Azonban egy tekintetben egységet alkotnak, mindegyik mögött egy dühös, de életszerető ember áll.

Értelmezhető ez a hangvételváltás egyfajta beérésként is?

7 éve működik a Nyughatatlan, kiadtunk három lemezt, több száz koncerten túl vagyunk. Nagyon remélem, hogy fejlődünk, és bízom benne hogy ez a felvételeinken is érezhető.

Mennyiben tekinthető kulcsdalnak az album címadó száma, a Földobom? Művészi hitvallás? Művészet és bánat kéz a kézben jár?

Soha nem játszottuk még koncerten a dalt. Az egyik kedvencem, de a műsorunk hangulatába nem passzol. Viszont jól leírja a lemez mondanivalóját. A Földobom az egy pozitív üzenet, de van benne egy kis melankólia, ami jellemzi a dalokat. Művészet és bánat kéz a kézben jár.

Forrás: A Nyughatatlan együttes

Meséljetek egy kicsit a jövőbeli terveitekről! Hová tart az együttes? 

Több dal is készen áll az új lemezre, és szeretnénk, ha még idén megjelenne. Az NKA Cseh Tamás program segítségével pedig egy 8 állomásos külföldi turnét is szerveztünk, aminek jelenleg a felénél járunk, de hátra van még Olaszország és Csehország is. Valamint szintén a CSTP támogatásával egy új klipet is forgatunk az Ég veled című dalunkra, amit szeptemberben fogunk bemutatni.

Hol láthatnak legközelebb titeket a rajongóitok?

A zenekarral a nyár folyamán a debreceni Campus fesztiválon (07.22.), a székesfehérvári Fezenen (08.03.), valamint az idei Szigeten (08.12.) lehet találkozni, de emellett számtalan városi rendezvényen is fellépünk majd, és a saját dalok mellett hozzuk majd a tőlünk megszokott Johnny Cash műsort, és a rockabilly örökzöld hangulatát.

Köszönöm az interjút!

 

Ez is tetszeni fog...