Januári fesztiválkörkép - Corn & Soda

Januári fesztiválkörkép

Ugyan messze van még a nyári fesztiválszezon, azonban folyamatosan szivárognak ki az új nevek a 2016-os évadra, ezek kerültek most összegyűjtésre…

 

VOLT (június 29-július 2.)

volt

A 2015-ös évben a VOLTot választották a kontinens legjobb közepes méretű fesztiváljának, és valószínűleg idén is hasonló a cél a Sopronban: az eddig bejelentett hét fellépő között ott van egyből az Iron Maiden-Wiz Khalifa-Slayer trió, akik közül az utóbbi már 35 éve van jelen a trash metál szcénában, és az egyik legjobb koncertzenekarként tartják számom őket, és akik először lépnek fel a VOLTon. A Slayer mellett ott lesz az az Iron Maiden is, akik 50 állomásos turnéjuk keretében érintik Sopront, és akik a tavaly októberben megjelent The Book of Souls lemezüket viszik magukkal a turnéra. A mainstream rap királyaként elkönyvelt Wiz Khalifa is érkezik, ellensúlyozva a metál uralmat, és először láthatjuk Magyarországon az ír énekes-dalszerzőt, Damien Rice-ot, aki érzelmes, könnyed rockzenéjével vált ismertté. Zenei téren (is) igen-igen változatos a felhozatal a VOLTon, ennek megfelelően izlandi elektronikus zenét is hallhatunk a GusGus révén, valamint az angol Sigma párosa egy élő drum’n’bass műsorral lép színpadra. A punnany massif is ott lesz, bár az lett volna a meglepetés, ha nem hívták volna őket Sopronba, vagy bármelyik másik hazai fesztiválra.

Balaton Sound (július 6-10.)

bs

A B.my.lake mellett a veretős zene Mekkájának tartott Balaton Soundra érkezik Armin van Buuren, Asap Ferg, Fritz Kalkbrenner, Hernan Cattaneo, Lost frequencies, Macklemore & Ryan Lewis, Martin Garrix, Oliver Heldens, Paul van Dyk, Robin Schulz, W&W.

Rockmaraton (július 8-17.)

rockmaratron

A tavalyi évben áttette székhelyét Pécsről Dunaújvárosba a Rockmaraton, ami annyira jól sikerült, hogy idén is a Szalki-szigeten lesz megrendezve a fesztivál. A szervezők nem árulnak zsákbamacskát, összesen 29 külföldi zenekar fog szerepelni a feszt programjában, és az a helyzet, hogy a szélrózsa minden irányából jönnek a különböző metál együttesek: a svéd-lengyel vonalról jön két death metál együttes az Amon Amarth valamint a Behemoth személyében, a németektől a folk metál játszó Equilibrium, valamint a Varg nevű banda érkezik. A finnektől a power metál stílusú Sonata Arctica-t, valamint a heavy metál Battle Beastet láthatjuk Dunaújvárosban, de fellép a holland szimfonikus metál együttes, az EPICA is. Az USA-ból érkezik a klasszik steet punk The Casualties, a new yorki hardcore együttes, a Madball, valamiunt váratlanul, de nem véletlenül ismét egy metál együttes a Battlecross révén.

Értő közönség előtt lép fel továbbá a Road, Ossian, Paddy and the rats, Depresszió, Alvin és a Mókusok, Dalriada, Pokolgép, Picsa, Moby Dick, Kalapács, Prosectura, Akela, Omen, Rómeó Vérzik, Wisdom, Leander Kills, Zorall, Hatóságilag Tilos, Blind Myself, Cadaveres, Rózsaszín Pittbull, Apey and the Pea, ORDOG, Watch my dying, Bloody Roots, Nevergreen valamint 99 további zenekar!

FEZEN (augusztus 3-6.)

fezen

A székesfehérvári fesztiválra már biztosan jön a német power metál banda, a Powerwolf, akik a tavaly megjelent Blessed&Possessed nevű albumukat hozzák magukkal, mellettük a holland szimfonikus metál Within Temptation is érkezik a FEZENre.

SZiGET (augusztus 10-17.)

sziget

Az már biztos, hogy jön a SZiGETre az angol indie-pop Bastille, akiknek idén új lemezük is jön az eddigi egyetlen Bad blood mellé, ami a vártnál is nagyobb sikert hozott, hisz 2013 legjobb indie lemezének választották az albumot. A Bastille mellett az ugyancsak angol és ugyancsak indie stílusú Bloc party is érkezik augusztusban, ők kisebb-nagyobb szünet és tagcserék után tértek vissza, és azóta nekik is lett új lemezük. Első ízben lép fel nálunk a skót Chvrches, akik eddig két nagylemezt és számos turnét tudhatnak maguk mögött, emellett a popos/punkos vonalon mozgó SUM41 ugyan már jó néhányszor lépett fel hazai fesztiválon, azonban most augusztusban ismét visszatérnek az Óbudai-szigetre. Korábban bejelentett SZiGETes fellépőkről már jelent meg cikk a corn&soda-n, ez ide kattintva elérhető!

STRAND fesztivál (augusztus 24-27.)

strand

A Strand eddig egy fellépőt jelentett be a brit szintipop duó Hurts személyében.

SZIN (augusztus 24-28.)

szin

A Szegedi Ifjúsági Napokon már biztosan ott lesz a mindössze 15 éves popzenész Jasmine Thompson, valamint a héttagú eklektikus bosnyák Dubioza Kolektiv nevű zenekar is, akik főként a reggae, ska és rock irányzatokat gyúrják össze zenéjükben. A holland 2 Unlimited személyében a techno/dance-pop stílus is megjelenik Szegeden, és az angol hip hop/dubstep Foreign Beggars is fellép.

Emellett fut egy szavazás is „Te vagy a főnök!” néven, ahol egy facebookos applikáció segítségével lehet szavazni, hogy kik lépjenek fel a SZINen. A SKAtch nevű szegedi banda is így került be a fesztiválra, ők nem meglepő módon a ska stílust erősítik némi balkános beütéssel. Ide kattintva elérhető a szóban forgó szavazás, ahol a kilenc magyar együttes mellett bármelyik kedvencünket hozzáadhatjuk a listához.

 

…folytatása következik februárban!

Ez is tetszeni fog...