Karácsonyi filmek (kötelező helyett) - Corn & Soda

Karácsonyi filmek (kötelező helyett)

Fotó: today.com

Fotó: today.com

A karácsony a szeretet, a család és természetesen a filmek ünnepe is: ilyenkor a szeretteink által körbefonva foglalunk helyet a kanapén, és csak nézzük és nézzük azokat a filmeket, melyek nélkül talán el sem tudnánk képzelni az ünnepet. Mi most megosztjuk veletek, melyek azok a fekete-fehér, illetve színes mozgóképek, amiket évről évre újranézünk ebben az időszakban. Jöjjön tehát a Corn & Soda szerkesztőségének – pontosabban annak a néhány szerkesztőnek, akinek volt egy szusszanásnyi ideje átgondolni, mit is néz majd – karácsonyi filmes listája. Azt azért töredelmesen bevalljuk, hogy ma este mi is a Reszkessetek betörőket (Home Alone, 1990) fogjuk nézni (legalábbis Eszter biztosan).

Eszter

Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life, 1946)

45d2676c4b0a8e0e476550c793617287

Az én kedvenc karácsonyi filmem természetesen fekete-fehér, akár a legtöbb kötelező film, amit ajánlok. Az élet csodaszép nem véletlenül előzte meg a többi karácsonyi filmet, hiszen valóban egy csodaszép alkotás a szeretet erejéről, a család fontosságáról, és arról, hogy az emberek képesek csodát tenni. Ha még nem láttátok, mindenképpen nézzétek meg, mert néha nem árt figyelmeztetni magunkat arra, hogy az élet szép.

Bence V.

Hull a pelyhes (Jingle All the Way, 1996)

jinglesantas

Nehéz volt kedvenc karácsonyi témájú filmre gondolnom, ugyanis rám nincs olyan nagy euforikus hatással egy ünnep sem, hogy kifejezetten ahhoz kapcsolódó filmet nézzek vagy könyvet olvassak; azt mondhatom, nincs kedvenc karácsonyi filmem. Ennek ellenére akárhogy is törtem a fejem, nem tudtam elhessegetni magamtól gyermekkorom egyik kedvenc filmjét, a Hull a pelyhes-t. Látni, ahogy Schwarzenegger, a világ legkeményebb fickója képtelen megszerezni fiának a hőn áhított Turboman figurát – az valami zseniális. Lehet, hogy egy kicsit ripacs, és egy kicsit groteszk mint mintaapuka, de ez a film számtalan boldog percet okozott kiskoromban, és a mai napig nagy rajongója vagyok Schwarzinak.

Erunder:

Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas, 1993)

xmas

Hasonlóan vagyok a karácsonyi filmekkel, mint Bence kolléga, mert igazság szerint nem vagyok nagy érzelgős típus. A cukiskodó családi filmektől egyenesen hányingerem van. A vicceiket laposnak és erőltetettnek érzem. Ez van. Felnőtt fejjel már nem ugyanúgy hatnak ezek az alkotások, mint gyerekkorunkban. Kevintől is már herótja van a fél országnak, szóval biztosra veszem, hogy most sokan bólogatnak. Pont ezért, ha karácsonyi filmekről beszélünk, nekem egyből Tim Burton nem enyhén beteges agymenése jut eszembe. Igen, még én is belátom, hogy ez egy kicsit beteg, de szerintem még mindig jobb, mint az Igazából szerelem és társai. Na jó, azért a Harry Potter-filmek is elmennek, mert elég hosszú ez az időszak, így több film is belefér.

A.Judit

Segítség, karácsony! (Mixed Nuts, 1994)

segitseg_karacsony

Erre a filmre véletlenül akadtam rá egyik év karácsonyán, amikor szándékom ugyan nem volt “karácsonyi filmet” keresni, de valahogy belebotlottam. Patakokban folyt a könnyem a nevetéstől, mert bár lehet kissé bugyuta filmnek tűnik – részben az is –, de a humor mellett az ünnepek okozta stresszre koncentrál, amit akárhogy is próbálnánk tagadni, velejárója és meghatározója a karácsonynak. Szeretet ide vagy oda, nem lehet egyszerű telefonos lelkisegély-szolgálatosnak lenni, amikor a ránk tukmált mostkellboldognaklenni életérzés valahogy nem működik. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, már csak azért is, mert Liev Schreiber sosem volt még ilyen dögös, mint itt!

Duba Dániel

11

Egy rettentően sznob első mondat következik: a karácsonyi időszakban nem nézek filmeket vagy TV-t, de még mielőtt elkezdenétek ingatni a fejeteket, hadd mondjam el miért. Ez a szép szokás nálam már jó pár éve tart, és most, hogy belegondolok, az érveim végül is teljesen helyénvalónak tűnnek. Először is, nem igazán szeretem a klasszikus értelemben vett karácsonyi filmeket (és nem, a Die Hard, a Kiss Kiss Bang Bang, vagy a 2046 nem karácsonyi filmek). Másodsorban nem múlnak el úgy az ünnepek, hogy ne kapnék valakitől könyvet (örök klasszikus, és nem lehet vele nagyon mellé lőni, mint mondjuk egy parfümmel), szóval ilyenkor ha netán a kanapén ülök, inkább az aktuális olvasmányt fogom, mint a távirányítót. Harmadikként – és talán itt van a nyomaték leginkább súlyozva – annyi, de annyi filmet nézek az év többi 362 napján, hogy ha kivételesen most nem villódzik a 16:9-es varázsdoboz, az kifejezetten kellemes érzésekkel tölt el. De ha mégis ragaszkodnátok hozzá, régebben ilyenkor a nagy trilógiákhoz nyúltam, mint a Star Wars vagy a Gyűrűk ura. Mostanság a kedvenc trilógiám erre a három napra a diós, a mákos és a gesztenyés. Boldog Karácsonyt mindenkinek!

F. Zsuzsanna

Sissi (Sissi, 1955)

Forrás: Mafab.hu

Forrás: Mafab.hu

Rajmunddal és Bencével ellentétben én igazi karácsony rajongó vagyok! Még mindig hiszek abban, hogy ez a nap sokkal másabb mint a többi, és még a csillagok is másképp ragyognak. Ilyenkor kifejezetten érzelgőssé és gyermekivé válok, és Abraham Moles-szal egyetértve hirdetem, hogy a giccs a boldogság művészete! Ez persze a kedvenc karácsonyi filmjeim is meglátszik. A rengeteg szaloncukor és bejgli mellett is csupa szirupos édességre vágyom, és a család férfitagjait kikészítve egymás után nézzük anyukámmal a giccsesebbnél giccsesebb romantikus filmeket. A No. 1-es nálunk az osztrák csoda, a Sissi sorozat Romy Schneider főszereplésével. Persze, mi is tudjuk, hogy mennyire történelmietlen és torzító és eufemisztikus, de Sissi (azt is tudjuk, hogy helyesen Sisi) nélkül egyszerűen nincs karácsony! Most is nézni fogjuk!

NBence

Az elit alakulat (Band of Brothers, 2001)

A filmes rovat vezetőjeként azt hiszem semmi meglepetés nem lett volna ha egy filmet ajánlok, úgy meg főleg nem, hogy a kollégák közül többen már felkeltek a hagyományos karácsonyi filmek ellen – a szenteste nálam amúgy is inkább a családé, mint az ezerszer látott TV-filmeké. A hosszúra nyúló ünnepi időszak azonban remek alkalom arra, hogy elővegyük minden idők egyik legjobb háborús drámáját és legkiválóbb mini-sorozatát. Akik szerelmesei ennek a műfajnak és a történelemnek, azok tudják, hogy Bastogne és a karácsony fogalma miért is elválaszthatatlanok egymástól.

Kedves Olvasók,

békés, boldog karácsonyt kívánunk nektek, s egy sikerekben és persze Corn & Soda-ban gazdag új évet!

Szeretettel:

A Corn & Soda csapata

Ez is tetszeni fog...