Kritikus Kedd KönyvKlub - Egerek és emberek - Corn & Soda

Kritikus Kedd KönyvKlub – Egerek és emberek

Megérkeztünk az október végéhez, így itt az idő, hogy beszélgessünk a hónap könyvéről, amely John Steinbeck Egerek és emberek (Of Mice and Men) című írása volt. Továbbra is a klasszikus amerikai írók témakörében mozgunk, ezért esett a választás Steinbeck fontos művére.

Előre lehet bocsájtani, hogy ebben a hónapban sem volt igazi széthúzás a könyvklub tagjai között. Úgy fest, hogy mindannyian igazán élvezzük a klasszikus amerikai művek közötti kalandozást. Sőt, Zsuzsa ki is jelentette, hogy neki eddig ez a regény tetszett a legjobban. De még mielőtt előrerohannánk, beszéljünk egy kicsit a műről és szerzőjéről.

John Ernst Steinbeck 1902-ben született Kalifornia államban és 1968-ban halt meg. Már életében is hatalmas sikereket ért el, összesen huszonöt könyvet írt. A leghíresebbek közé tartozik az Érik a gyümölcs (The Grapes of Wrath), az Egerek és emberek (Of Mice and Men) és az Édentől keletre (East to Edan). Steinbeck 1962-ben irodalmi Nobel-díjat nyert és regényeinek színdarabváltozataiért Pulitzer-díjban részesült.

John-Steinbeck-007

Steinbeck stílusára a realizmus jellemző, egyszerűen, de annál kifejezőbben ír. Leginkább a politika, a pszichológia és a történelem témái érdekelték. Mindannyian megjegyeztük, hogy Steinbecket nem volt nehéz olvasni, stílusa gördülékeny volt, de témái annyira megrázóak, hogy a lapokhoz szegezik az olvasókat.

Az Egerek és emberek két főszereplője, Lennie Small és George Milton, akik folyamatosan alkalmi munkákért vándorolnak Kaliforniában a “nagy depresszió” korszakában. A könyv Steinbeck saját élményein alapul, amelyeket az 1920-as években szerzett. A könyv a mai napig sok iskolában kötelező olvasmány.

Már a regény első oldalain kiderült Lennie és George különleges kapcsolata, amely Zsuzsa szerint valamiféle szimbiózis volt. Lennie gyermeki ártatlansággal megáldott értelmi fogyatékos ember volt, aki viszont hatalmas erővel rendelkezett. George folyamatosan vigyázott rá, terelgette és közben egy tanyát képzelt el kettejüknek közösen, miközben munkáról munkára vándoroltak.

51wuHv30-ML._SY344_BO1,204,203,200_

A regény Curley farmján csúcsosodik ki, ahol Lennie és George találkoznak pár munkással, a földesúrral és annak feleségével. A fő konfliktust tulajdonképpen Lennie fizikai ereje jelenti, amellyel képes elpusztítani bármit, és amit képtelen kordában tartani. Lennie nagy álma, hogy tengeri nyulai legyenek, de a nagy szeretetében a kiskutyákat is megfojtja, hiszen képtelen visszafogni erejét. Lennie igazi gyermeki karakter, akit George minden erejével megpróbál megfelelő mederbe terelni.

Curley farmján megismerhetjük a reménytelenség minden formáját. Az emberek sodródnak, már álmodni sem mernek. Zsuzsa szerint a könyv a “reménynélküliek álmát” mutatja be nekünk, felvillantja, hogy a legnyomorultabbak is álmodnak és vágyakoznak. Érdekes módon a farmon élő emberek közül már a legtöbben szinte álmodni se mernek, azonban Lennie gyermeki lelkesedése felrázza őket, így közösen kezdenek el gondolkodni egy szebb, jobb jövőről. Egy öregedő, kezét vesztett embert, Candyt is bevesznek a közös farm gondolatába, akit magával ragad az álmodozás. De vannak olyan karakterek, például Crooks, akit szinte felháborítanak az ilyesfajta gondolatok.

682503_4

Közben a fő problémát a farm vezetőjének ledér felesége jelenti, aki szinte minden munkásra szemet vet. A nő is szánalomra méltó karakter, akinek szintén nem teljesülhetnek be a vágyai, ezért mások életét rontja meg. Végül ő okozza a legnagyobb katasztrófát, amiért közeledni kezd Lennie-hez, akit vonzanak a szép dolgok, ám személyes katasztrófája, hogy csak rombolni képes.

Az egész könyvben George karakterét tartottuk a legösszetettebbnek, akinek szüksége volt Lennie-re ahhoz, hogy ember maradhasson, hogy érezhessen és álmodhasson. De sajnos Nóri elmondása szerint Lennie gyermeki ártatlanságával és hatalmas erejével szinte életképtelen volt, amely egy borzalmas tragédiába torkolt.

A regény igencsak of-mice-and-menmegrázó végkifejletét már Candy kutyájának a lelövése is előre vetíti. Sajnos Lennie álmodozása, gyermeki ártatlanságának életképtelensége valahogy még tragikusabbá és szomorúbbá teszi ezt a regényt. Szörnyű halála az álmok halálát is jelenti.

Mindenkinek nagyon sok szeretettel ajánljuk a regényt, ami nem sokkal több száz oldalnál mégis rengeteg gondolatot felvetett bennünk, közel két órát beszélgettünk a könyvről, amely egyszerűségében sokféle mélységet rejt magában. A regényről egyébként számos adaptáció készült. 1992-es filmváltozatában John Malkovich játssza Lennie-t, de a Broadwayen is megtekinthető Chris O’Dowd és James Franco megformálásában.

Könyvklubunk novemberi részében egy újabb amerikai klasszikusról, F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regényéről fogunk beszélni.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] 2. John Steinbeck: Egerek és emberek […]