Marco Polo évadkritika - Corn & Soda

Marco Polo évadkritika

Marco Polo. Egy név, amit a világ minden szegletében ismernek. Ismert utazó, neves politikus, kalandor. Az életéről készült sorozatot fogom most kivesézni.

A sorozat nem számít újoncnak (2014), de mivel kis hazánkban csak ez évtől lehet (legálisan) nézni, nyugodtan kijelenthetjük, hogy hazai körülmények között viszonylag frissnek mondható. A Netflix betörésével kezd megváltozni itthon is a film/sorozatnézési kultúra. Mikor előfizettem a csatornára, elsőre természetesen a House of Cards (kritika hamarosan!) című nagysikerű politikai drámába kezdtem bele, ami valóban nagyszerűre sikerült, ezen felbuzdulva nekiláttam keresgélni egyéb sorozatokat, amiket a streamelésre szakosodott cég készített, így jutottam el a Marco Polo történelmi kalandfilm sorozathoz. Nem árulok zsákba macskát: megvett kilóra. Egyszerűen zseniálisra sikeredett ez a 10 órás kalandfilmnek is felfogható történelmi eposz. Lássuk, mivel is érdemelte ki a túláradó lelkesedésemet.

MV5BMjI3NzYzMzc1Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMDA5NzY1MjE@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

forrás: IMDb

A Marco Polo egy ízig-vérig történelmi kalandfilmsorozat. Alapul vesz egy hihetetlenül izgalmas kort (reneszánsz), egy ismert, de egyedi karaktert tesz meg főhősének (Marco Polo), akit elhelyez egy egzotikus környezetbe (Mongólia). Hogy miért hívom történelmi kalandfilmnek, nem csupán történelmi sorozatnak? Bármennyire is tetszik maga a sorozat, nézése közben folyamatosan elő-előbújt belőlem a bölcsész és bizony a történelmi hitelességet megkérdőjelező jelenetek miatt nem egyszer húztam fel a szemöldökömet, így ráragasztottam magamban a kalandfilm kategóriát – ami megbocsájthatóvá teszi ezeket a hibákat. Amit a történelmi eseményeknél elnéztem (hiszen cselekményeknél érdekesebbé-izgalmasabbá tettek azért néhány dolgot), azt megbocsájtottam ezerszer is a látvány és a hangulat miatt. Egy olyan keleti kultúrát kapunk, ami szemgyönyörködtető és lehet érezni minden egyes elemén, hogy jól átgondolt, alaposan utánajárt díszletekről, jelmezekről beszélünk.

A történet helyszínei nagyrészt városokban játszódik, amelyek a megkreálásánál sikerült valódi, lélegző atmoszférát teremteniük az alkotóknak. Egyedül Karakorum városán akadtam ki, ami sátorvárosként jelenik meg a sorozatban, holott egy egészen korrekt város volt az annak idején. A történet szempontjából legfontosabb helyszínre, Kambalukra (mai Peking) viszont nem lehetett semmi panaszom. Minden társadalmi réteg, minden helyszín a palotától a nyomornegyedig, minden elképesztően van felépítve, szinte éreztem magam körül a város pezsgő forgatagát.

MV5BMjUzNTQwMTYyMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzI3MjE3MzE@._V1_SY1000_SX1500_AL_

forrás: IMDb

A képi és hangi világ egyszerre megfogja, beszippantja az embert és nem ereszti. Már a nyitókép és a zene is hihetetlenül jó, de a sorozatban megszólaló dallamok is egészen varázslatosak. Külön dicséret jár a mongol torokénekért, amit betettek – egészen különleges élményt adott.

Azonban mit sem ér egy sorozat, nagyszerű alapanyaggal, szépen felépített világgal, ha hiányzik a lelke, azaz a jól megírt forgatókönyv és a színészekből a képesség a hitelességre. A forgatókönyvvel nem voltak különösebb bajok, szépen megírt párbeszédeket és nagymonológokat kapunk, ugyanakkor nem nevezném kiemelkedőnek. A szereplők voltak a gyengéi sajnos ennek a sorozatnak, pontosabban a főszereplője. A címszereplőt alakító Lorenzo Richelmy sajnos nem volt egy jó választás, igaz a karaktere sem sikerült annyira érdekesnek, mint az várható lett volna. A show egyértelmű sztárja a tökéletesen felismerhetetlenségig elmaszkírozott Benedict Wong, aki Kublai Kánt alakítja, minden mongolok urát. Ha Wongot látjuk a színen, egyszerűen elveszi mindenkitől a reflektorfényt, és csak rá figyel az ember, annyira jól játszik. Szintén ki kell emelni a kínai császárnőt alakító Joan Chent, aki az általam látott ázsiai színésznők közül a legjobb alakítást nyújtja.

MV5BMjE3Njk3NjM5OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDg2MjE3MzE@._V1_SY1000_SX1500_AL_

forrás: IMDb

A harci jeleneteket külön ki kell, hogy emeljem. Megtalálunk mindent, amit egy ilyen tematikájú filmben csak látni szeretnénk. Van itt kung-fu, kardozás, bunyó és természetesen hadseregek egymásnak feszülése.

A történelmi kalandfilmek kedvelőinek mindenképpen egy kötelező darabról van szó, akinek pedig csak egy gyorsan ledarálható sorozat kell, ami azért el is gondolkodtat néha, szintén csak ajánlani tudom. Hamarosan kezdik a sorozat második évadának forgatását (egyes jeleneteit nálunk), reméljük eléri, sőt megugorja majd az első színvonalát.

Értékelés: 90/100

IMDb:8,1/10

Mafab: 84%

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Legyen az politikai dráma (House of Cards), történelmi kalandsorozat (Marco Polo – kritika itt) vagy szuperhőseposz (Jessica Jones, Daredevil), mindig valami újat, valami feledhetetlent […]