MOST FESZT 2020 MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál – Corn&Soda

MOST FESZT 2020 MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál

A Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et, hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak. Ezek az előadások a színházkultúra talán legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba. Az általuk képviselt művészi érték azonban éppen a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások okán a színházi szcéna pótolhatatlan része. A szervezők a MOST FESZT évről évre történő megrendezésekor töretlenül hisznek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház az a két forma, mely megérdemel egy olyan speciális tematikájú fesztivált, mely több napon keresztül a legjelesebb alkotóknak szenteli a figyelmet.

Forrás: jaszaiszinhaz.hu

Az idei MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál eredetileg 2020. március 25. és 29. között került volna megrendezésre, ám a vírushelyzet miatt el kellett halasztani. A MOST FESZT 2020 új időpontja 2020. szeptember 22-27. lett, így tehát összességében egy nappal tovább élvezhetik a nézők a programokat.

Az eseményen 6 monodráma és 4 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában és a nagyszínpadra épített nézőtéren. A stúdiószínházi előadások között Az utolsó tűzijáték (Bethlen Téri Színház, Találkozás Tehetségprogram), a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Az örökség (Füge Produkció) és A város emlékezete (Stúdió K Színház, rijekai Hrvatski kulturni dom [Horvát Kulturális Központ]) című produkciók láthatók. A monodrámák között a Megmondta professzorasszonyom (Panodráma), a Pali – Maléter Pálné életmonológja (PanoDráma), a 23 perc (MASZK Egyesület (Szeged), Orlai Produkciós Iroda, Füge Produkció), a Call Girl – a túlélés története (Mozsár Műhely, Manna), a Jeanne D’Arc a tűzben (Szín س Társulat, Fém Arts and Café) és versenyen kívül a Fehér nyuszi, vörös nyuszi (SzínMűHely Produkció, Átrium) című előadásokat láthatják a nézők.

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva a 2020-as évben is ITT ÉS MOST programokkal egészül ki. Ezeknek a köre azonban idén minden eddiginél változatosabb élményeket ígér, ráadásul ebben az évben az ITT ÉS MOST programok mindegyike ingyenes. A MOST FESZT-et szeptember 22-én az ITT ÉS MOST program keretén belül A Nem Komplett Shakespeare Művek előadása, a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) nyitja meg.

Az ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS szintén a fesztivál állandó kiegészítő eseménye. Ebben az évben az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ORSZÁGOMAT EGY LÓ(ERŐ)ÉRT – Színészek és járműveik című kiállítása kerül bemutatásra.

A fesztivál az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészül, ezúttal a bakonyszombathelyi Hugisajt kézműves termékeiből lesz sajtkóstoló, a sajt mellé a bort pedig a neszmélyi Szöllősi Pincészet biztosítja.

Az ITT ÉS MOST KONCERT keretén belül ezúttal két program is megrendezésre kerül. Szeptember 26-án, szombaton Tompos Kátya Holdjárat/Keresztül Európában Best of műsorát élvezhetik a nézők, szeptember 27-én, vasárnap délelőtt pedig a fesztivál történetében először lesz gyerekkoncert, Szalóki Ági várja a legkisebbeket a Körforgás koncertre.

Az előadások után az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethetnek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2020 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Ráckevei Anna színművész, Turbuly Lilla kritikus és Vidovszky György rendező foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

RÉSZLETES FESZTIVÁLPROGRAM

PanoDráma
MEGMONDTA PROFESSZORASSZONYOM
dokudráma szó szerint
A PanoDráma előadása
Játssza: Kőszegi Mari
Dramaturg és kreatív producer: Lengyel Anna
Rendező: György Zoltán Dávid
Kamaraszínház – szeptember 23. 17.00

Versenyen kívüli előadás
Nassim Soleimanpour
Fehér nyuszi, vörös nyuszi
Fordította: Ugrai István, társfordító: Krámli András
játék egy részben
Az előadást 15 éven felülieknek ajánljuk
A SzínMűHely Produkció és az Átrium előadása

  1. március 28-án előadja: Danis Lídia
    Nagyszínpad – szeptember 23. 19.00

Pali – Maléter Pálné életmonológja
verbatim dráma
A PanoDráma előadása
Játssza: Szamosi Zsófia
Rendező: Lengyel Anna
Kamaraszínház – szeptember 24. 18.00

Dennis Kelly
23 perc
Fordította: Fabacsovics Lili
monodráma
Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk
Az előadás a MASZK Egyesület (Szeged), az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció együttműködésében jött létre
Játssza: Járó Zsuzsa
Rendező: Keszég László
Nagyszínpad – szeptember 24. 20.00

Az utolsó tűzijáték
Jens Christian Grøndahl és Alex Broun művei alapján
Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk
A Bethlen Téri Színház és a Manna közös produkciója a Találkozás Tehetségprogram előadása
Rendező: Csábi Anna
Nagyszínpad – szeptember 25. 18.00

Mészáros Piroska – Boronkay Soma
Call Girl  – a túlélés története
Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk
A Mozsár Műhely és a Manna közös előadása
Játssza: Mészáros Piroska
Rendező: Spáh Dávid
Kamaraszínház – szeptember 25. 20.00

Rubens és a nemeuklideszi asszonyok
Esterházy Péter drámáját a szerző Hasnyálmirigynapló című szövegének felhasználásával átdolgozta Komán Attila és Dohy Balázs
dráma
A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása
Rendező: Dohy Balázs
Nagyszínpad – szeptember 26. 15.00

Mohammad Rahmanian, Farid Tehrani
Jeanne D’Arc a tűzben
Fordította: Arezoo M. Hosseini, Kovács Dorottya,Illés Boglárka, Kálóczi Orsolya
monodráma
Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk
A Szín س Társulat és Fém Arts and Café előadása  
Rendező: Farid Tehrani
Kamaraszínház – szeptember 26. 18.00

Schwechtje Mihály
Az örökség
dráma
A Füge Produkció előadása
Rendező: Schwechtje Mihály
Kamaraszínház – szeptember 27. 16.00

Gyarmati Kata, Edvin Liverić
A város emlékezete
színjáték
Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk
A Stúdió K Színház és a rijekai Hrvatski kulturni dom (Horvát Kulturális Központ) közös produkciója
Rendező: Edvin Liverić
Nagyszínpad – szeptember 27. 19.00

Ez is tetszeni fog...