Művészet a falakon - Polish Urban Art kiállítás - Corn & Soda

Művészet a falakon – Polish Urban Art kiállítás

Forrás: thinkspacegallery.com

Ha graffiti, akkor ízléstelen falfirka, igaz? Nem! Egyre több művész választja vásznául az utcát, munkáik azonban jóval túlmutatnak a rossz helyesírással felírt trágárságokon, vicceken és neveken. A graffiti helyett szebb és kifejezőbb urban art stílus ízére leginkább kortárs lengyel művészek kaptak rá, meghajtva fejüket a minden művészeti formát egyaránt kedvelő múzsa előtt. Bár az alkotók legtöbbje az utca falain kezdte pályáját, vásznuk mibenléte nem vett el munkájuk értékéből és sokan közülük már világhírnévre tettek szert. E kivételes tehetségek munkái 2017-ben a Polish Urban Art projekt keretein belül végre Budapest belvárosában is megtekinthetők lesznek az ősszel október 7-ig.

Forrás: cdn.blog.hu

A Polish Urban Art projekt 2014-ben kezdődött és célja, hogy kiállításaikat és murál festményeiket bemutathassák Franciaországban, Fehéroroszországban, Grúziában, Németországban, Svédországban, Szlovákiában, Ukrajnában, és idén itt, Budapesten is.

Cezary Hunkiewitcz, a kiállítás és egyben Brain Damage Galéria kurátora – mely jelenleg az egyedüli olyan intézmény Lengyelországban, amelynek fúkuszában a graffiti és a street art áll – olyan nagy művészek munkáit hozta el a Deák utcába, mint Bezt, Cekas, Chazme, Finer, Sepe és Zbiok.

Forrás: miazablogger.hu

A tárlat a Színes Város Csoport közreműködésével jöhetett létre a Deák17 Youth Art Galleryben. Náduvari Noémi, a Színes Város Fesztivál – amelynek köszönhetően idén két újabb csodálatos tűzfallal szépült szürke fővárosunk – művészeti kurátora a szeptember 7-ei megnyitón elmondta, milyen régóta vágytak és vártak egy ilyen nagyszerű lehetőségre, a csoport ugyanis évek óta figyelemmel kíséri a lengyel kortársakat, illetve szoros kapcsolatot ápolnak a Lengyel Intézettel is. A fesztivál szervezésében ugyan láthatott már Budapest lengyel alkotásokat – Chazme és Sepe díjnyertes alkotása most is látható a Lenhossék utca és az Üllői út sarkán -, hasonló kiállításra a témába azonban még nem volt példa.

Forrás: bpavantgarde.blog.hu

Régi, ha nem ősi önkifejezési forma a „festéket a falra” – gondoljunk csak a barlangrajzokra. Az egykori művészeti formát graffiti néven sokáig vandalizmusként könyvelték el, ennek a korszaknak azonba ideje véget vetni.  Támogatással, megfelelő hozzáállással, és persze a máris szép számban levő művészek segítségével a firkákat hamarosan felválthatják azok a festmények, amiket eddig csak a múzeumokban láthattunk.

Ez is tetszeni fog...