Művészettörténet szélesvásznon - Online elérhető művészeti mozifilmek - Corn & Soda

Művészettörténet szélesvásznon – Online elérhető művészeti mozifilmek

Kép forrása: Sajtóanyag

Megnyílt A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat online filmkölcsönzője, amely első körben hat alkotással kívánja színesíteni a programkínálatot az otthon maradó művészetkedvelők számára.

Kép forrása: Sajtóanyag

Hat éve indult útjára A művészet templomai mozifilm sorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, intézményeit és műkincseit mutatja be. Az olasz és spanyol alkotóstábok munkáját dicsérő filmek a szakértői narrációt életrajzi jelenetekkel, archív anyagokkal és a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe. A sorozat keretében minden évben 4-5 új művészeti film érkezik Budapesten az Urániába és országszerte az art mozikba, emellett a sorozat korábbi részei folyamatosan szerepelnek a budapesti Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán. A sorozat az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a művészetkedvelők körében, teltházas vetítésekkel alátámasztva, hogy van igény erre a speciális műfajra a mozikban.

Kép forrása: Sajtóanyag

A jelenlegi koronavírus helyzetben a mozivetítések természetesen szünetelnek, a sorozat legújabb, Impresszionista ritkaságok című epizódjának április végi bemutatóját későbbi időpontra halasztja a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment. Ehhez kapcsolódva, április 1-től elérhető A művészet templomai sorozat online filmkölcsönzője azzal a céllal, hogy tovább gazdagítsa a kultúrakedvelők repertoárját neves művészeti intézmények – mint a londoni British Museum, a párizsi Musée d’Orsay, a New York-i Guggenheim Museum vagy az amszterdami Van Gogh Museum – virtuálisan bejárható tárlatai mellett.

Kép forrása: Sajtóanyag

Az online filmkölcsönzőben jelenleg hat alkotás elérhető. Ezek egy kedvező kölcsönzési díj mellett számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt megnézhetők a https://www.pannonia-entertainment.hu/online-filmnezes/ oldalon.

További részletek a filmkölcsönzőről és a sorozatról a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai Facebook-oldalon olvashatók.

A filmkínálatban szereplő alkotások részben neves intézményekre, részben a művészettörténet kiemelkedő korszakaira, alkotóira fókuszálnak.

Firenze és az Uffizi képtár

(szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2015)

Kép forrása: Sajtóanyag

A művészet templomai vetítéssorozat egyik legkorábbi és máig legnépszerűbb epizódja egy több rétegű utazás az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjellemzőbb műremekeinek megismerésén keresztül. A közel húsz helyszínen forgatott film bejárja a város leghíresebb épületeit és tereit, a Medici-palotától kezdve a Szépművészeti Akadémián át a Ponte Vecchio-ig, majd Firenze leghíresebb galériája, az Uffizi képtár kincseit, Michelangelo, Raffaello, Leonardo, Botticelli, Tiziano és további művészóriások alkotásait tárja a nézők elé.

Videó forrása: YouTube

A milánói Scala – A csodák palotája

(szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2015)

Kép forrása: Sajtóanyag

Az „Óda egy operaházhoz” az eddigi legátfogóbb alkotás a legendás milánói Scala történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról. A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a több mint 240 éves dalszínház rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló fikciós részek gazdagítják, minden eddiginél mélyebb betekintést nyújtva az operaház történetébe.

Videó forrása: YouTube

Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban

(szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2016)

Kép forrása: Sajtóanyag

„A lángelme Milánóban” minden idők egyik legnagyobb alkotózsenije, Leonardo da Vinci munkásságát és életét tárja a nézők elé, a Mester Milánóban töltött évtizedeire koncentrálva. A filmet a 2015-ös Milánói Expo keretében megrendezett nagyszabású Leonardo-kiállítás ihlette, amely 12 szekcióban mutatta be a nagyközönségnek a világ számos tájáról Milánóba szállított lenyűgöző festményeket és rajzokat, köztük a Louvre-ból kölcsönzött La belle ferronnière-t. Új nézőpontból látható Az utolsó vacsora legendás freskója és kiemelt hangsúlyt kap az Atlanti Kódex, da Vinci tudományos és mérnöki jegyzeteinek, rajzainak esszenciális gyűjteménye.

Videó forrása: YouTube

Pápai bazilikák

(szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2016)

Kép forrása: Sajtóanyag

A Firenze és az Uffizi-képtár alkotóinak filmje Róma, az örök város négy pápai bazilikáját mutatja be. A speciális kamerabeállításokkal készített filmben eddig sosem látott szemszögből tárul fel a Vatikáni Szent Péter-bazilika, a falakon kívüli Szent Pál-bazilika, a lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház és a Santa Maria Maggiore-bazilika csodálatos épülete és páratlan műkincsgyűjteménye, köztük Michelangelo, Giotto, Bernini remekművei.

Videó forrása: YouTube

Kincseskamrák – A csodák világa

(feliratos olasz ismeretterjesztő film, 2016)

Kép forrása: Sajtóanyag

A ,,Wunderkammer” fogalma királyok, császárok és magas rangú arisztokrata gyűjtők körében alakult ki a 16. században, akik hosszú évtizedek munkájával saját otthonukban építették fel a világ minden tájáról származó egzotikus tárgyakból és értékes ritkaságokból álló kis univerzumukat. A film ezekbe a rendkívüli gyűjteményekbe nyújt betekintést, a kis méretű reneszánsz kori kamrácskáktól kezdve – melyek a 19. század során a ma nagy múzeumok alapjául szolgáltak – a jelenkori kincseskamrákig, mindeddig megközelíthetetlen francia, olasz, osztrák és angol magángyűjteményekig.

Videó forrása: YouTube

Raffaello – A festőfejedelem

(szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2017)

Kép forrása: Sajtóanyag

Ez a látványos ismeretterjesztő film példa nélküli alapossággal mutatja be a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakja, Raffaello Sanzio életét és művészetét: harmincnyolc remekműve és további hat, általa inspirált alkotás kerül bemutatásra, többek között az urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi képtár és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig ezeket a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.

Videó forrása: YouTube

Forrás: Sajtóanyag

Ez is tetszeni fog...