Programfigyelő - január 18- 24 - Corn&Soda

Programfigyelő – január 18-24.

Eheti Programfigyelő: Budapest Pride Filmfesztivál/Jazz Showcase/Műcsarnok Filmklub/Téli élmények a Somlói borvidéken/Pincéről pincére – Variációk Vincére/Téli Etyeki Piknik

Budapest Pride Filmfesztivál: Budapest, január 20-24.

Január 20-án veszi kezdetét a 20. Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál. Hat kontinensről érkező több mint 30 játék-, dokumentum- és rövidfilm, valamint a vetítésekhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések színesítik a programot. Január 24-ig két helyszínen (Art+ Cinema, Bálint Ház) tartanak vetítéseket.
A fesztivál nyitófilmje a hazai mozikban először látható Freeheld lesz, az Oscar-díjas Julianne Moore, valamint Ellen Page alakításával. A valós történetet feldolgozó amerikai filmben egy rendőr hadnagy, Laurel Hester harcol azért, hogy halála után partnere jogosult legyen özvegyi járadékra.
A filmfesztivál fő programjának, az alábbi nagyjátékfilmeknek az Art+ Cinema ad helyet (Budapest VII., Erzsébet körút 39.). A vetítésekre vásárolható jegy ára 12oo forint, az öt előadásra érvényes bérlet pedig 5000 forintba kerül. A Bálint Házban (VI. Révay u. 16.) látható rövidfilm szekciónk vetítéseire a belépés ingyenes; az ajánlott adomány összege 500 Ft. A filmfesztivál során rendezett beszélgetéseken a részvétel ingyenes.

budapestpride.hu/ff/program/abc

Programfigyelő január 18-24.

Forrás: budapestpride.hu

Jazz Showcase: Budapest, január 22-24.

A következő Jazz Showcase három nagykoncertje a siker három arcát mutatja be. A Laszlo Gardony Trio vezetőjének, Gárdonyi Lászlónak saját állítása szerint először le kellett lépnie, hogy azután felléphessen Amerikában. Ott azután versenyeket nyert, díjakat gyűjtött be, lemezeket készített, és még a katedrára is fellépett: mintegy három évtizede tanít zongoristákat a híres bostoni Berklee egyetemen.

A kvartettjével a Jazz Showcase második estéjén koncertet adó Binder Károly is kiemelkedő pedagógus, ő a Zeneakadémia Jazz tanszékének vezetője. Hatalmas jelentőségű fordulat pályáján, hogy nemrégiben újjáalakította négyesfogatát, és olyan formációt hozott létre, mely szellemiségében, energiájában méltó utóda a hetvenes-nyolcvanas évek Binder Quartetjének.

A zárónapon fellépő három fiatal és ígéretes jazz-zongorista tehetség esetében a siker egyértelmű: Oláh Krisztián, Tálas Áron és Gayer Mátyás egyaránt bekerült idén a Montreux Jazz Solo Piano verseny döntőjébe!

A Jazz-tehetségbörzén minden nap 16 és 19 óra között három-három olyan formáció mutatkozik be, amelyik most alapozza meg jövőbeli sikereit. Tehetségesek, lelkesek és eredetiek, mindenkinek csak ajánlhatjuk, hogy hallgassák meg őket – annál is inkább, mert a délutáni koncertek ingyenesen látogathatók.

www.mupa.hu/programok/jazz-showcase-2016

Műcsarnok Filmklub: Budapest, január 20.

Mit tennél, ha tudnád, hogy már csupán néhány hónap van hátra az életedből? Ezt a kérdést már több rendező többféleképpen boncolgatta, így talán már elcsépeltnek tartjuk a kérdést. Ám az ezen a héten a Műcsarnok Filmklubban bemutatott Élni című alkotásra igazán érdemes néhány órát rászánni. Nem csupán azért, mert egy a második világháborúban kizárólag a túlélésre törekvő hivatalnok belső harcát kísérhetjük végig a saját élete köré szőtt hazugsághálóval, hanem mert a híres japán rendező, Akira Kurosawa számára legkedvesebb “gyermekéről” van szó.

Programfigyelő - január 18-24.

Forrás: gkmn.hr

Téli élmények a Somlói borvidéken: Somlószőlős, január 23.

A Somló hegy családi pincészetei idén először téli borfesztivált rendeznek, amelyen Vince-napi hagyományőrző programokkal, nyilvános borversennyel és a 2015-ös évjárat legjobb fehérboraival várják az érdeklődőket.

2016. január 23-án Vince-napi népszokások felelevenítésével várják a kikapcsolódni vágyó látogatókat a legkisebb történelmi borvidéken. A esemény napján tizennyolc helyi pincészet nyit ki és kínál alkalomhoz illő bor- és ételkülönlegességeket.

A fesztivált szervező Somlói Dűlők Egyesületének küldetése, hogy a Somlói borvidék országos ismertségű kereskedelmi borászatai mellett, a kis családi pincék kereskedelmi forgalomban nem kapható, ugyanakkor kiváló minőségű kézműves borait is elérhetővé tegye.

A látogatók délelőtt vezetett dűlőjáró programok keretében ismerkedhetnek meg a hagyományos Vince-napi népszokásokkal, majd kezdetét veszi az év első helyi borversenye, a DŰLŐngélő Vince 2016. A verseny keretében történő kóstoltatáson a szakmai zsűri, a gazdák, és a közönség is értékel. A zsűri tiszteletbeli elnöke Dr. Laposa József.

A fesztiválon fellép Szabó Enikő népdalénekes, Waszlavik Gazember László és Hoppál Bulcsú.

Annak aki nyáron elmulasztotta volna meglátogatni fehérborok birodalmának fellegvárát itt a remek lehetőség, hogy a kiugróan jó évjáratnak ígérkező 2015-ös borokon keresztül, családias hangulatban találkozzon a borvidék gazdáival.

www.facebook.com/events/773612546118265/

Pincéről pincére – Variációk Vincére: több helyszín, január 23.

Régi szokás, hogy a szőlősgazdák Vince-nap időjárásából és a metszett “Vince vesszők” állapotából jósolták a szüret gazdagságát. E napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve.
A Tenkes-hegytől, Siklóson, Kisharsányon át Villányig vezető programsorozat nem titkolt célja, hogy a Vince-nap újra egy élő, közös borvidéki hagyomány legyen. Természetesen Önökkel együtt, kedves Vendégeink!

www.villanyiborvidek.hu

Programfigyelő - január 18 -24.

Forrás: hotel.bock.hu

Téli Etyeki Piknik: január 23.

Évente négy alkalommal, családiasabb hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben hazánk, és ezen belül Etyek gasztronómiai kincseivel. Az adott évszak jellegzetességeit kiemelve megtekinthetik a látogatóink a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit.

Gasztrosétány farsangkor, tüzes italok, disznótor! Az Etyeki Piknik nagyszerű vendégborászokkal, hurka- és kolbásztöltéssel, igazi mulatsággal, a Fölszállott a Páva művészeivel várja látogatóit!

Egész napos programok:
– Kézműves sarok gyerekeknek
– Borda Ágnes textíliái, Borostyán bőrdíszmű, Etyeki méz, Noll Tanya levendula manufaktúra

www.etyekipiknik.hu

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...