Programfigyelő - szeptember 28 - október 4. -Corn&Soda

Programfigyelő szeptember 28 – október 4.

Eheti Programfigyelő: Múzeumok Őszi Fesztiválja/Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó/Oktoberfest Budapest/Móri Bornapok Népzenei és Néptánc Fesztivál/CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál/Jazzy Fesztivál/Budavári Pálinka és Kolbászfesztivál/Borhíd Fesztivál és Borünep/Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál/Villányi Vörösborfesztivál

Múzeumok Őszi Fesztiválja: Budapest, szeptember 28 – november 15.

Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a mára a múzeumok legjelentősebb eseményévé fejlődött programsorozat Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében. A Múzeumok Őszi Fesztiválja az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval veszi kezdetét szeptember 28-án. A rendezvény célja közelebb hozni a közönséget a múzeumhoz, és a kultúra élő színtereivé emelje őket. A korábban nagy sikerűvé vált tematikák mellett a rendezvény szervezői igyekeznek alkalmazkodni a folyton megújuló kultúrafogyasztási szokásokhoz is.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015 fő elemei:
Kiemelt programok
A lámpás én vagyok – Tanárok Éjszakája
Óvodapedagógusok Napja

Tematikus közönségprogramok:
Mesterségek nyomában
Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! Kulturális tereink másként
16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban
Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás
Múzeum a bőröndben – Utazó múzeum
Múzeumi Őszbúcsúztató

Szakmai programok, konferenciák, melyek közül a legjelentősebbek:
Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, melynek részeként adjuk át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat
Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015 jelmondata: Kapcsolódjunk ki, be, össze! jól tükrözi a rendezvény szándékát: a múzeumok egymással, helyi közösségekkel, oktatási intézményekkel összefogva a látogatók minél szélesebb körét megszólítva ajánljanak színvonalas kikapcsolódást biztosító kulturális programokat.

www.oszifesztival.hu

Programfigyelő - szeptember 28. -október 4.

Forrás: balatonimuzeum.hu

Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó: Pécs, szeptember 30 – október 4.

A pécsi Tánctalálkozó neves külföldi társulatok mellett a hazai táncélet meghatározó szereplőit is felvonultatja, de lehetőséget biztosít a helyi tánciskolák és táncegyüttesek bemutatkozására. A fő irányvonal a modern balett, a kortárs tánc, de a programban helyet kap a néptánc és számos más műfaj. Minden generáció számára tud színvonalas programot kínálni és kizárólag olyan táncelőadásokat hívnak meg, melyek Pécsett és a régióban még nem voltak láthatók. Újdonságokra törekszik mind a külföldi, mind a hazai előadások terén. A találkozót a Pécsi Nemzeti Színház szervezi.

tanctalalkozo.hu

Oktoberfest Budapest: Budapest, október 1-4.

Ne keseredj el, ha nem jutottál el az original német Oktoberfestre; a világ legnagyobb sörfesztiválja ugyanis tiszteletét teszi Magyarországon is! Idén harmadik alkalommal lehetsz részese itthon is az Eredeti Paulaner Oktoberfest Nagysátor alatt kibontakozó eredeti bajor élménynek! Ki ne hagyd!

Több mint 110 kiállító, 55 sörfőzde, 300 féle sör. Emellett rengeteg koncert vár benneteket.

Hivatalos Oktoberfest Shop
Az idén először az Oktoberfest Budapesten! Elhozzuk Nektek a legnépszerűbb Oktoberfest relikviákat , korsókat és jelmezeket. A hangulat garantált!
Erdinger Sörsátor
Eredeti Erdinger Oktoberfest Sör. 18.00 órától minden este Sramli zene. Házi zenekarok: Burschen, Die Adlersteiner, Dj Lutz, Dj Aksel
Kézműves Sörök utcája
Magyarország , több, mint 30 kézműves sörfőzdéje, a legkülönlegesebb nedűkkel mutatkozik be a fesztiválon.Több, mint 100 féle sör, és speciális Oktoberfest Budapest kiadás természetesen jó magyar étkekkel fűszerezve.
Cseh Sörsátor
Több, mint 50 sörkülönlegesség Csehországból négy napon át folyamatos népzenei koncertekkel, előadásokkal , kóstolókkal, vetélkedőkkel és játékokkal.
Streetfood Világkonyha
A legjobb streetfood konyhák és food truck-ok a Világ színes ízeivel
Kalandpark
A Mazsolapark Szervezésében, Nagyszabású kalandpark, eredeti Oktoberfest játékokkal, több ezer négyzetméteren.
Tibi Atya Sátra
Tibi Atya sör, különleges kiadás, fröccsök, őrült vetélkedők és örömzene.
Sváb falu
Hagyományőrző játékok az egész családnak. Korabeli kézműves foglalkozásokkal.
Riska Sátor
Játékok és kóstolók az egész családnak.

Jegyárak:
Napijegy: 1990 Ft
-0,5l Paulaner Oktoberfest korsó
-1 szabadon választott nap
Bérlet: 2490 Ft
-0,5l Paulaner Oktoberfest korsó
-1 korsó Oktoberfest Budapest sör
-Mind a 4 napra érvényes
GOLD Napijegy: 2990 Ft
-0,5l Paulaner Oktoberfest korsó
-1 szabadon választható nap
-1 pár Bajor Virsli kenyérrel
-1 korsó Paulaner Oktoberfest sör
VIP Bérlet: 9990 Ft
-1l Paulaner Oktoberfest korsó
-1 korsó Paulaner Oktoberfest sör
-Mind a 4 napra érvényes
-Garantált ülőhely
-Soron kívüli belépés
-VIP mosdók használata
-VIP Sátor a színpad mellett

Helyszín: Budapest, Felvonulási tér (56-osok tere)

oktoberfestbudapest.hu

Prgramfigyelő - szeptember 28. -október 4.

Forrás: koncert.hu

Móri Bornapok Népzenei és Néptáncfesztivál: Mór, október 1-4.

A Móri Bornapok 1934 óta megrendezésre kerülő sokszínű kulturális és gasztronómiai fesztivál, a Móri Borvidék országos méretű rendezvénye. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálunk rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a néptánc és a népzene jegyében zajlik.

Kiemelt programok, fellépők:
Borkirálynő-választás, borlovag-avatás, szüreti felvonulás, néptánc fesztivál, Tompos Kátya, Magna Cum Laude, Edda, Csemer Boglárka, Feke Pál, Anna And The Barbies, Eleven Hold, Cimbaliband, Vodku, és még sokan mások.

www.moribornapok.hu

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál: Budapest, október 2 -18.

Az idei rendezvény középpontjában Bartók Béla és az idén hetven éves észt zeneszerző, Arvo Pärt áll majd. Rajtuk kívül azonban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon olyan világhírű sztárok is fellépnek, mint  az orosz hegedűművész-karmester, Szergej Krilov, Tonu Kaljuste, az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar, a Münchener Kammerorchester, a Radiohead frontembere, Jonny Greenwood, a Pink Martini, Django Lassi, Hauschka, Saul Williams, a Black Box Dance Company vagy a Philippe Saire Társulat. A programok több tucat helyszínen várják az érdeklődőket; a Müpa, a Zeneakadémia, a Bálna Budapest, a Budapest Music Center, a Budapest Jazz Club, a Pesti Vigadó, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Várkert Bazár, az A38 Hajó, az Akvárium Klub és a fővárosi galériák és színházak mellett a köztereken is felbukkan a kortárs művészet.

Az opera szerelmeseit új bemutatókat és koprodukciókat láthatnak; a Neue Oper Wien és a Müpa közös előadásban dolgozza fel Sosztakovics Az orr című operaszatíráját, és Bella Máté darabját, A tavasz ébredését. Igazi különlegességnek ígérkezik Eötvös Péter új cimbalomversenyének ősbemutatója Lukács Miklós és a BMC Kamaraegyüttes előadásában, Bogányi Bence és Bogányi Gergely koncertje a Münchener Kammerorchesterrel, és az Ensemble Geneamus (Budapest-Bécs) estje is.

A könnyedebb műfajok, a táncelőadások, valamint a crossover és világzenei programok kedvelőinek is bőven lesz miből válogatniuk, Budapestre érkezik többek között a Pink Martini, a Radiohead alapítójaként ismert Jonny Greenwood, a Black Box Dance Company, Jojo Mayer és Lajkó Félix, a New York Gypsy All Stars, az új hangzások mestere, Hauschka és a finn dobvirtuóz, Samuli Kosminen.

Izgalmas kiállítások várják az érdeklődőket: többek között a Ludwig Múzeum Ludwig Goes Pop tárlata vagy a Magyar Festészet Napja a Bálnában.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is csatlakozik a fesztiválhoz társrendezvényként Kelet-Európa régióvezető művészeti vására, az Art Market Budapest, amely idén a Balkánra fókuszál 2015. október 8. és 11. között a Millenárison.

17 napon keresztül a kortárs kultúra újfent beköltözik Budapestre, a számos és változatos programkínálatból bőségesen válogathatunk többek között a Müpában, a Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben, Budapest Jazz Clubban, a Trafóban, a Várkert Bazárban, a Ludwig Múzeumban, a Capa Központban, az A38 Hajón, a Bálnában, az új helyszínként csatlakozó Akvárium Klubban, a fővárosi színházakban és kiállítóterekben, romkocsmákban és akár a közterületeken is.

www.cafebudapestfest.hu

Jazzy Fesztivál: Budapest, október 2-3.

Idén sem marad el az óriási népszerűségnek örvendő Jazzy Fesztivál, amelyet a 90.9 Jazzy Rádió rendez meg a hétvégén. Péntek este hazánk egyik élő legendája Charlie ad nagykoncertet, akinek munkásságáról megannyi megasláger tanúskodik, életművével kevesen vetekedhetnek. A koncert különlegessége, hogy erre az alkalomra meghívta régi barátját és zenésztársát, Babos Gyulát, a legelismertebb hazai jazz gitárost. Szombat este a modern hangzások kerülnek terítékre. Elsőként Fábián Juli és Zoohacker közös előadását élvezhetjük, majd az európai jazz-élet kiemelkedő produkciója a Jojo Effect lép színpadra, egészen sajátos hangzásvilágával.

www.jazzy.hu/item/3896-jazzy-fesztiv%C3%A1l-id%C3%A9n-is.html

Programfigyelő - szeptember 28. - október 4.

Forrás: koncert.hu

Budavári Pálinka és Kolbászfesztivál: Budapest, október 2-4.

Ezen a hétvégén kilencedik alkalommal hívogatják a Budavári Pálinka és Kolbászfesztiválra a legfinomabb pálinkák, pazar ételcsodák, kolbászok, és ginkülönlegességek a gyanútlan látogatókat a Budai Várnegyedbe.

Az esti pálinkázós hangulatról a kiváló hazai pálinkák és párlatok mellett a már elmaradhatatlan koncertek is gondoskodnak. Fellép a Vad Fruttik, az Anna and the Barbies de Szabó Balázs Bandája is nekünk zenél, velünk pálinkázik.

Az őszi fesztivál vendégpárlata a gin; vendégeink igazi különlegességeket kóstolhatnak meg kiállítóinknál. Elmaradhatatlan pálinkás és gines édeségekkel és fagylaltokkal is várjuk az édesszájú fesztiválózokat.

A napi belépő ára továbbra is 2000 Forint lesz, amely mellé a már-már minden háztartás alapkellékeként szolgáló pálinkafesztiválos kóstoló poharat is ajándékba adjuk. A pálinkakóstolást idén is a már jól bevált Hellopay kártyás fizető rendszer könnyíti meg.

palinkaeskolbasz.hu

Borhíd Fesztivál és Borünnep: Esztergom, október 2-4.

Kiváló borok és a magyar alternatív zenei paletta legszínesebb képviselői, ez jellemzi az esztergomi Borhíd Fesztivál és Borünnep minden pillanatát. A hagyományőrző szüreti mulatságokkal szemben a Borhíd minden
ízében fiatal. A korosztály körében népszerű előadókat igyekszik összekapcsolni a második generációs borászokkal is, törekedve arra, hogy a minőségi borfogyasztás a fiatal és közép korosztály körében is egyre népszerűbbé váljon.
Az elmúlt évek sikereit felülmúlva, idén 20 borászat mutatja be kiváló nedűit az ország különböző részeiről. A feltörekvő manufaktúrák mellett a szakma ismertebb képviselői, mint a Hilltop, Vylyan, Juhász vagy Laposa szőlőbirtok is képviseli magát az eseményen. A bor mellé a hangulatról többek között a Punnany Massif, Kowalsky
meg a Vega, Mary PopKids, a Supernem és a SkaPécs gondoskodik.
A Mindszenty tér zenei kínálata és a Kossuth híd bor válogatása mellett a Kis-Duna sétány gondoskodik a kísérő falatokról, őszi ízekről és a szemet is kényeztető kézműves termékekről.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak, aki egy egész hétvégén át hódolna, a minden érzékszervet kielégítő élvezeteknek.

Helyszín: Kossuth-híd, Mindszenty tér, Kis-Duna sétány

www.borhid.com

Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál: Tapolca, október 2-4.

Pisztrángfesztivál a legtisztább vízforrások városában, Tapolcán! A régi és elfelejtett hal hagyományok a Balaton felvidéken újra nemzetközi hírűek a sok tiszta vízforrásnak köszönhetően, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, amely a Pisztráng- és Borfesztivál rendezvény helyszíne. A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval rendelkezik, melyből egy csónakázható is. A földalatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén elkészült parti sétánnyal. A Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő legkiválóbb borokat mutatják be a környék pincészetei. A pisztráng garantáltan itt lesz a legfrissebb, hiszen a fesztivál helyszíntől közel 400 méterre található modern és a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen biztosítja.

A pisztrángfesztiválon több halkészítési módot is megkóstolhat:
minden vendégünknek ajánljuk a Ropogós tapolcai pisztrángot, a Bükkfa fűrészporon füstölt tapolcai pisztrángot, a Kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott ropogós tapolcai pisztrángot, az Erdélyi módon kukorica darával sült ropogós tapolcai pisztrángot, a Tökmagos bundában sült ropogós tapolcai pisztrángot. Ezek voltak a tavalyi év slágerei, amit idén a mediterrán ízvilággal bővítünk.
Így megkóstolhatja a Ropogós tapolcai pisztrángot házi pestóval és akár szuvenírként haza is viheti a tapolcai ízeket, mint pl. a kapri bogyós pisztráng krém.

Népművészeti-kézműves kirakodó vásár – Borházak – Halételek – Pálinkák, párlatok – Kenyérlángos-Házi rétes – Erdélyi kürtös kalács
Házi sajtok és sajtkülönlegességek – Házi szörp és Lekvárkülönlegességek

www.pisztrangfesztival.hu

Villányi Vörösborfesztivál: Villány, október 2-4.

3 napos fesztivállal ünneplik október 2-4. között Villányban a vörösbort, a régió legnagyobb gasztronómiai eseményén. A borvidék legjelentősebb, évtizedes hagyományokra visszatekintő szüreti fesztiválján a legszebb villányi vörösborok mellett egész napos, színes gyerekprogramok, nagyszabású szüreti felvonulás, folklórműsorok, borászati és gasztronómiai programok, valamint különleges koncertek is várják a látogatókat. A fesztiválon fellép többek között a Kiscsillag, a Csík Zenekar, a Mrs. Columbo, a Rendhagyó Prímástalálkozó, Boban & Marko Markovic Orkestar és a Második Műszak is. Éjszakánként pedig utcabál és DJ-k várják a táncolni vágyókat.

A rendezvény központi helyszínén felállított borudvarban minden eddiginél több (28) borászat várja a borbarátokat. Mindehhez borkísérőt a sajtutca szolgáltat, ahol különleges házi készítésű sajtokat kóstolhatnak a vendégek. Az erősebb italok kedvelőit a helyi pálinkaházak termékei is várják. A rendezvény különböző helyszíneit élő kézműves bemutatókkal színesített kézműves utca köti össze, az ország minden tájáról érkezett mesterek munkáit kínálva. Mindemellett természetesen a pincék is nyitva tartanak, és több helyen programokkal várják a fesztiválozókat.

Jegyárak:
Napijegy: 1500 Ft
Fesztiváljegy: 2500 Ft (péntek-szombat)
A két napos fesztiváljegy mellé egy darab üvegpohár jár.
A Vasárnap INGYENES.
A belépés 14 éves kor alatt INGYENES.
Jegyek elővételben kaphatóak a Villányi Rendezvénytéren.

www.villanyiborfesztival.hu

Programfigyelő - szeptember 28. -október 4.

Forrás: wineflow.hu

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...