Sajtótáji történetek vol. 6 - A Mézeskalács verseny eredményhirdetése - Corn & Soda

Sajtótáji történetek vol. 6 – A Mézeskalács verseny eredményhirdetése

mezesA Szegedi Karácsonyi Hetek keretein belül megrendezésre kerülő Szegedi Mézeskalács Készítő Verseny eredményhirdetésére hívtak el minket és mivel ilyenen még nem voltunk, ide is elnéztünk.

Az ünnepi forgatag látványa a vidéki város lakóinak már megszokott. A város egyik legnagyobb terén két sorban állnak a fabódék, amiket ajándéktárgyakkal töltöttek meg az eladók. A tér másik vége felé haladva pedig finomabbnál finomabb forró italokat, édességeket és egyéb ínycsiklandó ételeket kapni. A kürtőskalács illatától, a fényektől, valamint a karácsonyi dalocskáktól az embernek egyből ünnepi hangulata támad.

20161214_1648421A tér végében helyezkedik el az Angyalvár. olyan kültéri játszóház ez, amiről minden gyerek álmodik. Saját maguk építhetik fel a hatalmas építőkockákból az általuk elképzelt kastélyt, labirintust, vagy éppen amit a fantáziájuk enged. A játszótér mögött pedig egy apró faházikó bújik meg. Mintha egy életre kelt mesébe csöppentem volna, egyedül a gonosz boszorkány hiányzik, ugyanis a faházikóban valódi  mézeskalács csodákkal van tele rakva egy egész fal.

20161214_1717251A látványban való gyönyörködésből egy marketinges kolléganő zökkent ki, aki arról érdeklődik, hogy mi újság velünk, a Corn & Soda csapatával. Őszintén szólva elsőre picit össze kellett szednem a gondolataimat, mert a káprázatos mesevilág teljesen elterelte azokat, de végül csak kinyögök egy ostoba választ, hogy elfoglaltak vagyunk, és sorra kapjuk a sajtós megkereséseket, amiknek természetesen mi örülünk, mert így tudunk miről írni.

A csevegésünknek alig szakad vége, mikor következik maga a sajtótájékoztató, amit a mézeskalács készítők már tűkön ülve vártak, mert mind azon izgultak, a zsűrinek melyik édesség nyerte el a tetszését.

A 2015-ben első alkalommal megrendezett, nagy sikert aratott versenyünkre az idén 18 pályamű érkezett, Szeged mellett Tótkomlósról, Kiskunhalasról és Gödöllőről is érkeztek nevezések. A munkák között a hagyományos mézeskalács-karácsonyfadíszek mellett templom-makett, hintó, ünnepi koszorú, a Jancsi és Juliska c. meséből vett jelenet is fellelhető. A zsűri elnöki székében Gyuris László szegedi mestercukrászt, az A Capella és a Virág Cukrászdák üzemeltetőjét üdvözölhetjük.

A sajtótájékoztatón elhangzó információk közben lettem csak figyelmes arra, hogy a gyereksereg, akik egyébként körülöttünk felhőtlenül szórakozott, ügyet sem vetett arra, hogy mi zajlik körülöttük. A mézeskalács készítők gyermekik, unokáik ők, egy kislányt kivéve, aki az egyik marketinges kollégáé. Ő csendben a Városkép Kft. igazgatójának beszéde közben a faházikóba lépkedett, majd lecsücsült egy szalmabálára és türelmesen várta, hogy végelegyen ennek az egész felhajtásnak.

Az első három helyezett között csupán egy-két pont különbség döntött, de az első helyezett nem csak a zsűrit, hanem még az átlagembereket is lenyűgözte alkotásával, ugyanis a közönség díjat is ő vitte el. A zsűri elnöke még viccesen meg is jegyzi neki hogy minden díjat bezsebelt, mikor átadja nyereményét. A fiatal lány, Magyar Noémi, még csak pár hónapja él Szegeden, de nagyon tetszik neki a város. Egy igazi mézeskalács házikót készített, amiről már ránézésre is meglehet mondani, hogy nem lehetett egy könnyű munka.

20161214_1717041Természetesen azok sem maradtak jutalom nélkül, akik nem értek el helyezést a versenyen, mert minden egyes résztvevő egy-egy szakácskönyvvel lett gazdagabb.

A pályamunkákra egyébként licitálni is lehet mától a Városkép oldalán. Azt pedig  első kézből tudjuk, hogy a nyertes mézeskalács házikóból befolyt összeg jó helyre fog kerülni, ugyanis Noémi jótékony célokra ajánlotta fel azt.

Ez is tetszeni fog...