Sleepy Hollow (Álmosvölgy legendája, 2013-) - évadkritika - Corn & Soda

Sleepy Hollow (Álmosvölgy legendája, 2013-) – évadkritika

sleepy-hollow-season-3-Poster

El is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy értékelni tudjuk megérte-e, hogy a FOX bevállalta a Sleepy Hollow (Álmosvölgy legendája, 2013-)  harmadik évadát. Így visszatekintve sok kétséget felvet ez a bátor próbálkozás a csatornától, annyi bizonyos, hogy a nézettség valamelyest elmaradt az előzetes várakozásoktól. 18 epizód után következzen a Sleepy Hollow  kritikája, melyben az utóbbi szezont vesszük górcső alá.

SH cd

A langyos második évad a végére egész jól összeállt, látszott, hogy megemberelte magát a Kurtzman – Orci duó, így reménykedni lehetett egy ütős folytatásban. Sajnos a színvonalat nem tudták továbbra is ugyanazon a szinten tartani, inkább procedurális sorozatként kezdték futtatni, egy gyenge átívelő szállal. Megkaptuk a „minden héten egy démon” frázist, amelyeket a rejtélyes Pandora szabadított Álmosvölgyre cuki kis szelencéjéből, hogy ápolgassa virágoskertjét, azt viszont, hogy mire megy ki a játék „ügyesen” eltitkolták. Hőseink csak irtották a szörnyeket, amik egy-két kivételtől komoly fantáziahiányt tükröztek, s a történet még akkor sem kezdett igazán felfelé ívelni, mikor az évad fő vonalát elénk tárták s halvány válaszokat kaptunk a korábbi epizódok miértjére. Hőseink jól elvoltak a problémáikkal és rejtélyeikkel, míg a két főgonosz Shannyn Sossamon (Lovagregény, 2001)  Pandoraként és feltámasztott isteni férjura folyamatosan egy barlangban költőien sutymorogtak. Az epizódok akkor kezdtek el igazán működni, mikor az ellenségek előléptek és megmutatták magukat. Addig néha olyan érzésem volt, mintha egy guilty pleasure-t néznék, de egy idő után felpörögtek az események és váratlan fordulatokban sem szűkölködtünk. Ugyanakkor meg kell említenünk a halloween-i 5. részt (Dead Men Tell No Tales, 2016), amelyet crossoverként forgattak Dr. „Bones” Brennan és Seeley Booth ügynök (Dr. Csont, 2005 –) vendégjátékával, amelyet viszonoztak is Crane-ék egy fej nélküli holttest rejtélyével kapcsolatban. Mi sem mutatja jobban, hogy az alkotók kifogytak az ötletekből, folyamatosan újabb és újabb szereplőket vontak be a sorozatba, ezzel is csak háttérbe szorítva a sztorit. Jenny (Lyndie Greenwood) és Joe Corbin (Zach Appelman) románca már nem is csak mellékszálként futott, sokszor fele-fele arányban osztoztak egy-egy epizódon főhőseinkkel, hozzátéve, hogy egyáltalán nem működött rosszul a vonal. Egy újabb rendőr (FBI) főnök persze nem maradhatott el és Mills kolléganője is gyorsan csatlakozott világmegmentő szörnyvadászainkhoz, de a „funkcióját” nem igazán lehetett megfejteni.

SH cd 3

Tom Mison ugyanakkor ezúttal is hozta a megfelelő színvonalat. A kémia továbbra is jól működött a főszereplők között, habár így, hogy Crane egyre inkább alkalmazkodott a 21. századhoz a megszokott, üdítő anakronisztikus humora kissé elmaradt a korábbiaktól. Amik újdonságot jelentettek az előző évadokhoz képest, hogy kevésbé táplálkozott flashback –ekből. Ezekkel a jelenetekkel inkább csak egy új femme fatale-t csempésztek a sorozatba, információtartalma szintekkel kevesebb volt a visszatekintéseknek. A 15. epizódig –egy-két kivételtől eltekintve- nagyon B-kategória szaga volt a szériának, de mégis kitartottam mellette, ami jó döntésnek bizonyult, ezután teljesen új impulzust kapott a Sleepy Hollow. Ami a komplett évad pozitívumaihoz tartozik, hogy a relatíve hosszú cold openek nagyon jól működtek, képesek voltak felcsigázni a nézőt, s a későbbi epizódok lezárásai is tartogattak izgalmakat. Az utolsó három-négy résznél már tűkön ülve vártam a folytatást. Mikor Pandora és a Hidden One (Peter Mensah) is komolyabban előlépett és nagyobb mozgásteret kapott már egész új irányt vett a sorozat és visszatért az a hangulat, atmoszféra, ami az egész első évadot és a második finishét jellemezte. A Fejnélküli Lovas visszacsábítása is igen ötletes megoldás volt, ahogy a „nincsen győzelem áldozat nélkül” vonal.

sleepy h

A harmadik évad összességében nem volt akkora csalódás, gyakorlatilag követte az előző sémáját, sokáig csak vergődés, aztán a hajrára nagyon jól összeállt. Talán szerencsésebb lett volna, ha nem 18 epizódból akarják összerakni a szezont, kicsit tömörebben kevesebb felesleges szállal nagyon jól működhetett volna. A cliffhanger sajnos nem ütött nagyot, de hogy ez mit is tartogat a jövőre nézve hamarosan megtudhatjuk,  hiszen ,nem kis meglepetésre, nem hogy kaszálták volna a szériát, hanem a FOX jóvoltából negyedik évaddal folytatódik a legenda Álmosvölgyben.

Értékelés: 74/100

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] aki gyakorlatilag semmit nem változott. Vele kapcsolatban sajnálatosan folytatódik a harmadik, de talán már a második évad felétől elindult tendencia. Az az anakronisztikus humor, ami […]