Szembesülés a Tízparancsolattal – Székely Csaba 10 című drámája a Radnóti Színházban - Corn & Soda

Szembesülés a Tízparancsolattal – Székely Csaba 10 című drámája a Radnóti Színházban

Húsbavágó és provokatív erkölcsi kérdéseket feszeget Székely Csaba 10 című kortárs darabja a Radnóti Színházban. Sebestyén Aba rendezése már elnyerte a színházi szakma és közönség fokozott figyelmét. Nagy az esélye annak, hogy jönnek majd a díjak is.

Vilmányi Benett és Sodró Eliza
Forrás: Radnóti Színház web oldala
Fotó: Dömölky Dániel

10parancsolat és a modern ember

Székely Csaba műve örök, és egyben nagyon érzékeny témát feszeget. „Leporolta” a bibliai Tízparancsolatot és tíz – egymással összefonódó – sorson keresztül mutatja be azt, hogy milyen nehéz is a „gyarló” embernek megfelelnie a Biblia által meghatározott, alapvető erkölcsi követelményeknek. A 10 című dráma rávilágít arra is, hogy a modern korunkra jellemző a mások tettei, gondolatai, szavai feletti ítélkezés, miközben azt gondoljuk, hogy a XXI. század már sokkal toleránsabb a korábbi történelmi időkhöz képest. Türelmesebb kort élünk ugyan, mint az elmúlt évszázadok, de az elvárások terhétől még szenvednek a mai emberek, ahogy a 10 című kortárs dráma egyes alakjai is.

Székely Csaba bátor és szókimondó művével azt mutatja meg, hogy a nehéz körülmények közé született tíz ember hogyan hibázik a Tízparancsolat erkölcsi elvárásaihoz képest. Mind a tíz ember a Remény elnevezésű lakótelepről indul neki az életnek, aztán hibázik, vagy azért mert szinte nincs is másra lehetősége, vagy azért, mert egyszerűen rosszul dönt. Hibázik, mert tökéletlen. És ha hibázik, akkor azzal mások sorsát is befolyásolja. Nyilván nem pozitív irányban, tehát megjelenik az egymás iránti felelősség témája is a darabban.

Székely Csaba a tíz egymásba fonódó történeten keresztül szembesíti a nézőt azzal, hogy a tévedések, a rossz döntések, a keresztényi törvények megszegése mögött milyen drámák, tragédiák és nehéz körülmények feszülnek. Teszi ezt úgy, hogy a katartikus pillanatokban ad némi feloldozást is.

Martinovics Dorina és Pál András
Forrás: Radnóti Színház web oldala
Fotó: Dömölky Dániel

Dráma és feloldó humor

Ahhoz, hogy az írói törekvés elérjen hozzánk, nagyon sokat számít Sebestyén Aba értő és szuggesztív rendezése. Lélekig hatoló az, ahogy a színészek kórusban, oratórikus stílusban, latinul eléneklik – a jelenetek bevezetésként – az egyes Parancsolatok szövegét. Az élő videotechnika használata, a monitorokon megjelenő színészi arcjátékok közeli kimerevítése olyan megoldások, amelyek aláhúzzák a jelenetek üzenetét, mondanivalóját. Sebestyén Aba hagyja élni a jól megírt párbeszédeket, engedi játszani a nagyszerű színészeket, akik életszagúvá, valóságossá varázsolják a sokszor váratlan és megdöbbentő fordulatokat hozó helyzeteket.

Kováts Adél
Forrás: Radnóti Színház web oldala
Fotó: Dömölky Dániel

Természetes, hogy sok néző az előadásban látottak során szembesülhet saját vagy ismeretségi körében élők sorsának hasonlóságával, megérintheti egy-egy drámai szituáció, vagy rádöbbenthet arra, hogy valamilyen módon már találkozott az életében hasonló helyzettel. Az előadás közben a kínos feszengések kiváltotta nézőtéri neszek, vagy a zavart felnevetések gyakran utalnak erre a nézői megélésre. A drámai pillanatokat és a feszültséget Sebestyén Aba jó érzékkel oldja fel a humor és az irónia eszközével. Nem célja a rendezőnek, hogy földbe döngölje a néző lelkét, és rossz érzéssel eressze útjára az előadás végeztével. Nem lehetett könnyű Sebestyén Abának és alkotótársainak ezt a kényes egyensúlyt eltalálni a 10 című kortárs dráma színpadra vitelekor, de véleményem szerint sikerült.

Tóth Ildikó és Schneider Zoltán
Forrás: Radnóti Színház web oldala
Fotó: Dömölky Dániel

Közös éneklés ereje

Cári Tibor zenéje – melyet a színpad két szélén ülve Rozs Tamás és Wágner-Puskás Péter élőben adnak elő -, tökéletesen támogatják a mű szellemiségét. Jelenlétük és zenélésük nem kiegészítői a produkciónak, hanem szerves részei, és fokozzák az előadás művészi hatását. Sodró Eliza hegedűn és Lovas Rozi fuvolán több ízben csatlakoznak a zenéléshez, a teljes szereplőgárda pedig közös énekléssel hozza létre a katartikus pillanatokat. A templomi miséken megszokott közösségi éneklés élményét is felidézi ez a formabontó rendezői megoldás.

Márfi Márk
Forrás: Radnóti Színház web oldala
Fotó: Dömölky Dániel

10 főszerep

Székely Csaba 10 című drámája tíz egyenrangú szerepet biztosít a Radnóti Színház művészeinek. Nincs fő- vagy mellékszerep, nincs hangsúlyosabb vagy kevésbé fontos alak a 10-ben. Minden színész végig a színpadon van, vagy eljátssza saját történetének főszerepét, vagy éppen a sorsok összefonódása miatt mellékszereplője az adott jelenetnek. Színészi teljesítményben, hitelességben, hatásban nem akarok senkit kiemelni, mert mindenki a legmagasabb szinten vitte a színpadra a rábízott Parancsolat megszegésének történetét.

A tíz történet darab szerinti időrendje alapján sorolom fel a színészeket: Vilmányi Benett, Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Márfi Márk eh., Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt, Schneider Zoltán, Tóth Ildikó.

László Zsolt és Lovas Rozi
Forrás: Radnóti Színház web oldala
Fotó: Dömölky Dániel

Az évad egyik legfontosabb előadása látható a Radnóti Színházban, mert kivételes összhang jött létre a dráma gondolatisága, a rendezés koncepciója, a zene, a színpadi technika és a színészi játék tekintetében.

Értékelés: 10/10

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Szembesülés a Tízparancsolattal – Székely Csaba 10 című drámája a Radnóti Színházban […]