Szerkesztőségünk 2019-ben is járt színházban - kedvenc előadásaink - Corn & Soda

Szerkesztőségünk 2019-ben is járt színházban – kedvenc előadásaink

A Corn&Soda szerkesztőségének jó a kapcsolata a színházakkal, meghívnak minket fotós és főpróbákra, sajtóbemutatókra. Igyekszünk minél több ajánlót, kritikát vagy kapcsolódó interjú megírni az előadásokról. Az élénk színházi életünk bőven adott témát, és az alábbiakban gondolunk vissza a 2019-es év számunkra kedves előadásokra.

Csizmadia Attila

Az elmúlt évben a naptáram szerint közel 90 színházi előadást láttam. A magas számon magam is meglepődtem! Az éves értékelések során szokás TOP 10-es listákat készíteni. Gondoltam, ha már ilyen sűrűn tűntem fel a színpadok közelében, akkor létrehozom a saját listámat, ami csakis szubjektív lehet, mivel képtelenség egy naptári év teljes színházi kínálatát megtekinteni. Számomra ez az év nem hozott nagy meglepetéseket, de láttam nagyon erős előadásokat, amelyek közül a Radnótis 10, a Katona Jeanne d’Arc és a Vígszínház A nagy Gatsby előadásait emelném ki. Sokat emlegetjük, hogy a fiatal rendező nemzedék egyre jobban meghatározza színházi életünket. Ránézve a listámra, számomra is ez a jelenség igazolódik, hisz Kincses Réka, Székely Kriszta, Hegymegi Máté, Nagy Márk és ifj.Vidnyánszky Attila is ennek a generációnak a tagjai.

Végül nem TOP 10-es, hanem TOP 11-es listát hoztam össze. A felsorolást nem rangsorban, hanem cím szerinti ábécé sorrendben teszem meg:

Radnóti Színház: Egy piaci nap, Závada Pál regényét színpadra alkalmazta Mohácsi István és Mohácsi János

Látókép Ensemble: Egy százalék indián, írta és rendezte: Hajdu Szabolcs

Egy piaci nap
Forrás: Radnóti Színház
Fotó: Dömölky Dániel

Operett színház: István a király, írta: Szörényi Levente és Bródy János, rendezte: Székely Kriszta

Katona József Színház: Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében, szövegkönyv: Garai Judit, rendezte: Hegymegi Máté

Spirit Színház: Karamazov fivérek, Dosztojevszkij alapján rendezte: Nagy Márk

Vígszínház: Liliom, írta: Molnár Ferenc, rendezte: ifj.Vidnyánszky Attila

Wunderlich József és Waskovics Andrea A nagy Gatby előadásban
Forrás: Vígszínház
Fotó: Dömölky Dániel

Vígszínház: A nagy Gatsby , F.Scott Fitzgerald regénye alapján írta: Kovács Adrián, Vecsei H. Miklós, ifj.Vidnyánszky Attila, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila

Vígszínház: A Pentheszileai Program, írta és rendezte: Kincses Réka

Katona Kamra: A Platonov – (Ne csak) nézd, hogy telik ez a kurva élet!, írta: Csehov, rendezte: Székely Kriszta

Mészáros Béla, Mészáros Blanka, Kocsis Gergely és Máté Gábor a Jeanna d’Arc előadásban
Forrás: Katona József Színház
Fotó: Dömölky Dániel

Belvárosi Színház: Széttépve, szereplő: Szabó Kimmel Tamás, rendezte: Novák Eszter

Radnóti Színház: 10, írta: Székely Csaba, rendezte: Sebestyén Aba

Bence V.

FAQ Színház – Színház- és Filmművészeti Egyetem: A per, rendezte: Tárnoki Márk

A per
Forrás: FAQ Színház web oldala

Megrögzött Kafka-rajongókén az ember egyszerre örül, ha színpadra viszik kedvenc írója valamelyik művét, és egyszerre rándul görcsbe a gyomra, ha arra gondol, könnyen el is ronthatják az adott művet. Márpedig egy olyan könnyen félreérthető, sztereotípiáktól terhes szerző, mint Kafka, könnyen válhat felszínes adaptációk áldozatává. Ezzel a tudattal ültem be A per feldolgozására. Legnagyobb örömömre azonban a darab nemcsak parádésan jó volt minden szempontból, de a rendezés, az egyéb művek bevonásával, a Kafka-életmű mély megértéséről tett tanúbizonyságot. Számomra éppen emiatt ez volt 2019 legélvezetesebb előadása. Ennek örömére meg is ragadtam az alkalmat, hogy Kafkáról és a darabról kérdezzem a rendezőt.

F. Zsuzsanna

Ebben az évben sajnos sokkal kevesebb előadásra jutottam el, mint szerettem volna, de így is rengeteg izgalmas, érdekes és tartalmas előadásban volt részem. A sokszínű palettáról nagyon nehéz egyetlen előadást választani, hiszen nagyon szerettem az Alföldi rendezte Mi történt Baby Jane-nel? előadást a Hatszín Teátrumban, vagy a Zichy Szín-Műhely ADYnemADYde kortárs dokumentumszínházi előadását is – hogy csak a legemlékezetesebbeket emeljem ki -, de azt hiszem mégis ebben az évben a legmaradandóbb élményt számomra a Pesti Magyar Színház Ópiumkeringője jelentette Lengyel Ferenc rendezésében és Pataki Szilvia előadásában.

forrás: Pesti Magyar Színház

Pesti Magyar Színház: Ópiumkeringő – Jazz-story Karády Katalinról, írta és rendezte: Lengyel Ferenc, előadja: Pataki Szilvia és a Modern Art Orchestra

Az Ópiumkeringő Karády Katalin megrázó, sokszor tragikus életét viszi színre Pataki Szilvia előadásában és a Modern Art Orchestra zenekar közreműködésével. Pataki Szilvia játéka megrendítő és szuggesztív erejű, szinte a székéhez szegezi a nézőt, olyan erő sugárzik általa a színpadról, mely még napok múlva is elkísér. Megtisztelő volt írni a darabról.

Szokolay Dávid

Lakóhelyemnek a fővárostól való tekintélyes távolságára való tekintettel az elmúlt esztendőben sajnálatos módon elsősorban szülővárosom teátrumának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznak az előadásait állt módomban látogatni. Budapesten ritkábban adódott lehetőségem ’’levadászni’’ egy jó kis darabot.

2019-es színházi élményeim közül szám szerint hét darab előadást szándékozok kiemelni.

Patika
Forrás: Örkény Színház

VII. William Shakespeare: Macbeth – Móricz Zsigmond Színház, rendezte: Horváth Illés

VI. Karinthy Frigyes: Tanár Úr Kérem – Móricz Zsigmond Színház, színpadra írta: Deres Péter, zene: Nyitrai László, dalszövegek: Máthé Zsolt, rendezte: Simon Kornél

V. Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő – Móricz Zsigmond Színház, rendezte: Fehér Balázs Benő

IV.: Dragomán György: Kalucsni Móricz Zsigmond Színház, rendezte: Szikszai Rémusz

III.: David Seidler: A király beszéde – Kecskeméti Katona József Színház, rendezte: Béres Attila

II: Szép Ernő: Patika – Örkény István Színház, Szép Ernő színművét átdolgozta: Mohácsi István, zene és koreográfia: Kovács Márton, rendezte: Mohácsi János

I.: Sütő András: Advent a Hargitán – Váci Dunakanyar Színház, rendezte: Susán Ferenc

Advent a Hargitán
Forrás: Váci Dunakanyar Színház

Ez is tetszeni fog...