Sziget Fesztivál – A szeretet forradalma - Corn & Soda

Sziget Fesztivál – A szeretet forradalma

Ed Sheeran akkora bulival indította az idei fesztivált, hogy aki akkor belevetett magát a buli-vízesésbe, annak lehetetlen volt a kiszállás. Bár a később belecsöppenők sem panaszkodhattak, mert idén igencsak színes volt a világsztárok palettája.

forrás: szigetfesztival.com

A Sziget már régóta sokkal több mint egy fesztivál. Az egy hetet átölelő bulimaratonon mindenki megtalálja azt az előadót, akiért érdemes kilátogatnia a Hajógyári-szigetre. Idén már az első nap annyira erős volt, hogy szinte végig ettől visszhangzott az egész fesztivál. Hiszen idén is világsztárok adták egymásnak a nagyszínpadot, az első napon máris a brit szupersztár, Ed Sheeran első magyarországi koncertjén énekelhettük vele imádott slágereit.

https://i0.wp.com/cdn2.szigetfestival.com/c9g1qq/f851/hu/media/2019/08/bestof6.jpg?ssl=1
forrás: szigetfesztival.com

A Nagyszínpad világot jelentő deszkáira ebben az évben elsőként a Nagy-Szín-Pad! 2019 győztese, a USEME lépett fel, a csapatot pedig Michael Kiwanuka követte. Ő jegyzi többek között a Big Little Lies főcímzenéjét, a Cold Little Heart-ot, amely élőben is felcsendült a színpadon. Utána egy különleges program kapott helyett a fesztivál legnagyobb színpadán: a SUPERAR gyermekkórussal énekelhetett együtt a több ezres tömeg. A Sziget idén ugyanis a Love Revolution jegyében minden egyes napra elhozott egy különleges előadót vagy performanszt, akik az átállások között erősítették a szeretet forradalmának üzeneteit. A SUPERAR program az egyenlőség jegyében született meg és hátrányos helyzetű gyerekek számára biztosított ingyenes zenei oktatást a világ 7 országában.

Love Revolution

Mindannyian mások vagyunk, máshonnan érkeztünk, más a vallásunk, a bőrünk színe, más nyelvet beszélünk, más az érdeklődési körünk, az ízlésünk, különböző dolgokat tartunk fontosnak, de amikor együtt vagyunk, rájövünk, hogy a különbözőség ereje nagy dolgokra képes.
A Sziget közössége, a több mint 100 országból érkező Szitizenek globális családja most a közösség, a szeretet erejét használva meghirdeti a “szeretet forradalmát”, teret és hangot adva olyan eszméknek és támogatva olyan ügyeket, melyek előbbre viszik a világot, és jobb hellyé teszik a Földet.
A “szeretet forradalma” egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni.

https://i2.wp.com/cdn2.szigetfestival.com/c9g1qq/f851/hu/media/2019/08/bestof15.jpg?ssl=1
forrás: szigetfesztival.com

A különleges koncert után Jain vette be a terepet. A francia énekesnő négy évet töltött Kongóban, ami a zenéjére is nagy hatást gyakorolt, ennek köszönhető a Jainre jellemző táncos, laza, popos hangzás, mint amilyen a Makeba c. slágere is. A Nagyszínpad előtti téren eddigre valószínűleg egy gombostűt is nehéz lehetett volna leejteni, hiszen az első est fő fellépője Ed Sheeran, a világ egyik legaktuálisabb előadója volt, aki egy szál gitárral és szerelmes dalaival gyűrte maga alá a Földgolyó szinte összes slágerlistáját. Nem csoda, hogy erre a napra pillanatok alatt el is fogyott az összes napijegy.

Mindeközben a Mastercard Stage by A38 ezúttal is a befutott sztárokat és a feltörekvő reménységeket állított a közönség elé. Az első nap többnyire a rock volt az uralkodó műfaj. Az Ocen Alley Ausztráliából hozta el az enyhén reggae beütésű dallamait, Frank Turner & The Sleeping Souls az érzelmesebb vonalat képviseték a kissé filozofikus hangulatú számaikkal, csakúgy, mint a Kodaline és a Razorlight csapata, az Of Mice and Man csapott a húrok közé, és keményebb vizekre kormányozta az A38 színpadát.


Legyen tánc

De ha leszállt az éj, a táncé volt a főszerep. A The Blaze francia house duó, majd a Fakear is hajnalig tartó őrültet hozott a szigetlakóknak.
Az elektronikus zene fellegvára ezúttal is a Colosseum by Samsung volt, ahol minden nap déltől, egészen reggelig egymást váltották a legmenőbb lemezlovasok. Többek között a Dice Events prezentálásában léptek színpadra a hazai és nemzetközi techno élet őrületes tehetségei, úgy mint Blawan vagy éppen Fjaak.


Az Európa Színpad presented by ibis a felfedezőknek ajánljuk. Itt ugyanis olyan, a befutás szélén lévő előadók játszottak, akikért hazájukban már rengetegen rajonganak, de itt az ideje, hogy a határokon túl is felfigyeljenek rájuk. A fesztivál első napján az ibis MUSIC döntősei léptek fel. De a koncertsorozat során az ibis és az általuk felkért szakmai zsűri értékelte azt a 90 művészt, akik 17 országban, a szállodalánc 44 hoteljének valamelyikében kapott fellépési lehetőséget. Az idei szigeten a legjobb kilenc léphetett fel: a Naë (Franciaország), Nxdia (Egyesült Királyság), Gilsons (Brazília), Moglii (Németország), Maria Yfeu (Spanyolország), Qaayel (Marokkó), MVNSI (Belgium), So Flow (Lengyelország), Glass Cristina (Mexikó).

https://i1.wp.com/cdn2.szigetfestival.com/c9g1qq/f851/hu/media/2019/08/bestof21.jpg?ssl=1
forrás: szigetfesztival.com

Egy dolog 2019-ben sem változott. ez pedig nem más, mint hogy a fesztiválon mindenki megtalálta a zenei ízlésének megfelelő színpadot. A singer-songwriterektől volt hangos a Ticketswap Music Box, afro és latin ütemekre rázhattuk a One Love – Afro-latin-reaggae faluban, klasszikus, opera és jazz csendült fel a Magyar Zene Házában, a Sláger FM Greatest Hits Stage ad a retro bázisaként szolgált a héten, míg a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Színpad a hazaiak mellett idén már külföldi bandáknak is lehetőséget adott a bemutatkozásra. A Global Village a Világzenei Nagyszínpad örökségét viszi részben tovább, míg a Youtube Music Tribute Stage-en legendás csapatok előtt tiszteleghettünk.


Sztárok kérték

Az idei sztárfelhozatal kívánságlistáján különösképp izgalmas kérések nem voltak, de hosszas keresgélés után akadtak izgalmas dolgok. Például az, hogy a legtöbb zenekar évtizedekkel korábbi kommunikációs eszközöket használna. Szinte mindegyik csapat kért budapesti képeslapot, felbélyegezve, amit a szállodából küldhetnek haza családnak, barátoknak. Az egyik banda pedig hozta a saját nyomtatóját, de olyan ódivatút, hogy a szervezők alig találtak festékpatront hozzá. Nagy sláger volt továbbá az illatgyertya, a levegőpárásító és a ruhagőzölő is.
A környezettudatosság szintén alaptéma a zenekarok között. A kívánságok között volt pl. 100%-ban lebomló wc papír és szívószál, vagy olyan kozmetikum, amit állatokon nem teszteltek. Az ételek közt sok volt a vegán- és vega étrend alapján leadott rendelés, a “furcsaságok” között pedig a lego minifigura, a szivárványszínű rózsa és a zenekar fényképével készült műpénz is szerepelt.

Ez is tetszeni fog...