#TársasozzOtthon! – Kapcsolj! - Konyhaművészet - Corn & Soda

#TársasozzOtthon! – Kapcsolj! – Konyhaművészet

A #TársasozzOtthon!-rovat ezúttal kulináris kalandokra és egy újabb kártyajátékra hívja olvasóit! A sorozat legutóbbi számában azokra gondoltunk, akik a koronavírus-járvány miatt önkéntes száműzetésbe vonultak és lemondtak nyári vakációs terveikről. Nagyon élveztük a Kapcsolj! – A Föld körül kártyajátékot, ezért kipróbáltuk a sorozat új részét, a Kapcsolj! – Konyhaművészet kvízjátékot is! Egy csapatjáték az ízek és illatok világából, ahol nem csak a mesterszakácsok rúghatnak labdába.

#TársasozzOtthon! – Corn&Soda

#TársasozzOtthon!–cikksorozatunkban olyan társasjátékokat mutatunk be, amelyek ideálisak a járvány miatt otthon töltött csendes esték felpezsdítéséhez! Rovatunkban törekedünk arra, hogy senki ne maradjon ki a játékból, ha kettesben éltek, népes családban vagy éppen egyedül, nálunk biztosan megtaláljátok a nektek való társasjátékot!

Ha Michelin-csillagos séf lennék, talán nem jelentene kihívást a Kapcsolj! – Konyhaművészet kártyajáték. Nem kell azonban mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy magabiztosan mozogjon az ember a konyhában, kiismerje magát a fűszerek és köretek világában, vagy ahhoz, hogy ne dobjon hátast egy egzotikus étterem étlapjától. Bár alapvetően egy műveltségi kvízjátékról van szó, a játék során senki nem fog megszégyenülni, ha nem tudja a választ valamely feladványra! A Kapcsolj! – Konyhaművészet ugyanis egy csapatjáték, minden játékos más-más tudásmorzsával járul hozzá a konyhai kalandhoz!

Kapcsolj! – Konyhaművészet. Forrás: Gémklub.

A játékban elvitathatatlanul előnyben lesznek azok, akik megízlelték már a négy égtáj kulináris különlegességeit, ismerik Ázsiai fűszereit és a legfinomabb borokat. Ha azonban gyermekeinkkel, vagy épp a magyar ízekhez szokott idős rokonainkkal akarunk rendezni egy kártyapartit, a Kapcsolj! – Konyhaművészet erre is ad lehetőséget! Öt különböző nehézségi szinten lehet játszani, így az egyes, vagyis a legkönnyebb fokozatú játékban a legkisebbek és legidősebbek is örömüket lelhetik. A hármas, és annál magasabb nehézségi szinteken azonban már igazán izzasztó kérdések is felmerülnek, amelyek a nemzetközi konyhaművészetben jártas játékosoknak is komoly fejtörést okozhatnak.

Kapcsolj! – Konyhaművészet. Forrás: Gémklub.

A Kapcsolj! tökéletes partijáték, hiszen akármennyien játszhatják, akár tíz-húsz fős társaságok is! A játékosok akár egyetlen nagy csapatként is megmérettethetik tudásukat, vagy egymással versengő csapatokra osztva is összemérhetik konyhaművészeti műveltségüket. Sőt, akár egyedül is játszhatunk egy partit – én is kipróbáltam és sokat derültem rajta!

Kapcsolj! – Konyhaművészet. Forrás: Gémklub.

A játékhoz ötven szókártya, negyvenkilenc rejtvénykártya és egy megoldáskártya tartozik. Szabályai pofonegyszerűek – megegyeznek a Kapcsolj! – A Föld körül szabályaival. Az asztalon szétterítjük az ötven szókártyát, rajtuk egy-egy képpel és a hozzájuk tartozó leírással, például egy tál spagettiről, egy korsó habzó sörről, egy szál sáfrányról vagy éppen egy avokádóról. Érdemes a szókártyákat egy-egy témakör (pl. gyümölcs vagy fűszer) szerint csoportosítani és mindegyiket alaposan megnézni. Miután ezzel végeztünk, húzunk egyet a 49 rejtvénykártya közül, amelyen öt feladványt olvashatunk – ezek az öt nehézségi szintnek felelnek meg. Ha eldöntöttük, hogy például a harmadik nehézségi szinten fogunk játszani, akkor ezentúl minden rejtvénykártyán a hármas számú feladványt fogjuk felolvasni, amely alapján a csapat megpróbálja beazonosítani a szókártyát. Ha megtaláltuk a keresett szókártyát, a rejtvénykártyát ráhelyezzük.

Kapcsolj! – Konyhaművészet. Forrás: Gémklub.

Ezt megismételjük 48 alkalommal, míg végül egyetlen szókártya marad az asztalon üresen. Az utolsó kártyát megfordítjuk és megnézzük a hátlapján látható kódot – amennyiben ez megfelel a megoldáskártyán látható hármas számú kóddal, nyertetek! Ha ez elsőre sikerül, akkor minden elismerésem, igazán művelt és világlátott társaság vagytok! Amennyiben nem sikerül elsőre, ne csüggedjetek, nagyon átfogó tudás kell ahhoz, hogy minden feladványra ismerjétek a megoldást! Ezesetben szedjétek fel azokat a rejtvénykártyákat, amelyekben nem voltatok biztosak, és próbáljátok meg újra elhelyezni. Ha másodjára sem sikerült, akkor már csak egy esélyetek van, hogy megnyerjétek a játékot. Van ugyanis egy beépített segédlet minden kártya-páron: a legnehezebb szókártyák hátulján szereplő kódot vessétek össze a ráhelyezett rejtvénykártyákon szereplő kóddal, így ki tudjátok szelektálni a helyes és a helytelen megfejtéseket. Így már csak néhány feladványt kell megoldanotok. Ha ezúttal sem sikerült, vége a játéknak. Ilyenkor érdemes egyel könnyebb nehézségi szinten újra próbálkozni.

A játékszabályokról magyar nyelvű videóbemutatót is nézhettek a Gémklub weboldalán.

A játék dinamikája szerencsére kizárja az üresjáratokat és az ismétlődő várakozást, ha egy rejtvénykártyához tartozó szókártyát nem sikerül egyből megtalálni, rögtön tovább lehet ugorni egy következő feladványra, így a játék végig pörgős marad. Az átlagos játékidő így 30 és 45 perc között mozog. Az alábbi értékelések megegyeznek a Kapcsolj! – A Föld körül kártyajátékéval, amelyről a #TársasozzOtthon előző részében írtunk ismertetőt.

Nehézség alapján a játék 1 csillagot érdemel – ez azonban semmiképp sem jelent negatív kritikát, feltéve ha nem célunk a játékszabályokat órákig analizálni. Bár maguk a szabályok könnyen értelmezhetők, maga a játék komoly fejtörésre ad okot.

A dizájn 4 csillagot érdemel – Polly Lindsay grafikusművész tréfás és fantáziadús illusztrációt nem mindennapi módon készítette: színespapírból vágta ki a formákat, ezeket láthatjuk a szókártyákon.

Mobilitás szerint 5 csillagot érdemel – az ötven kártyát és a játékfüzetet tartalmazó dobozt akár a farzsebünkben is magunkkal vihetjük.

Addikció szerint csak 2 csillagot kaphat – bár a különböző nehézségi szintek lehetővé teszik a többszöri újrajátszást, egyazon társaság egyazon nehézségi szintet csak egyszer tudja az újdonság varázsában végigjátszani.

A Kapcsolj! – Konyhaművészet megrendelhető a Gémklub weboldalán!

Ez is tetszeni fog...