The Babadook (2014) - kritika - Corn & Soda

The Babadook (2014) – kritika

babadook-poster-keyart

Valamilyen különös oknál fogva, mikor sötétben botorkálok ki éjszaka a mosdóba, néhanapján eszembe jut egy-egy horrorfilmes jelenet. Gondolom, ezzel egyáltalán nem vagyok egyedül. A helyzetet rontva, ilyenkor elképzeljük a bejárati ajtó előtt várakozó sorozatgyilkost, az előszobaszekrényben ücsörgő mumust, s az ágy alól minket figyelő szörnyeket, ennek ellenére, félig-meddig higgadtan sétálunk el a fürdőszobáig. A The Babadook című, ausztrál horror után azonban gondolkodás nélkül kapcsoljuk fel a villanyt, hiszen ez pontosan az a film, ami rámutat mindarra, amitől valójában félünk, s amitől igazán félnünk kell.

Az elsőfilmes Jennifer Kent alkotásáról nem véletlenül kelt szárnyra az a hír, hogy a 2014-es év legjobb horrorfilmje. El kell ismernünk, hogy a The Babadook egy valódi mestermű, ami a horror műfajának elemeit tökéletesen használva emelkedik felül azon, amit horrornak hívunk. Lassan bontakozik ki az a csigerig hatoló borzalom, aminek nincs szüksége sötétre ahhoz, hogy még napokig kínozza a nézőt.

babadook_collider_com

A történet középpontjában Amelia, s 7 éves fia, Samuel áll. A fiú édesapja egy baleset következtében halt meg, épp mikor a kórházba vitte feleségét, hogy megszülje első gyermeküket, Samuelt. Az időt tekintve tehát anya és fia már hét éve maguk mögött hagyták ezt a tragédiát, a lelkekbe nézve azonban korántsem mondható, hogy így lenne. A kisfiú nem képes beilleszkedni kortársai közé, súlyos viselkedési problémákkal küzd, ám ez a küzdelem inkább az egyedülálló anyára hárul, aki maga sem találja helyét a világban. Samuel, mint sok más gyerek (főleg a horrorfilmekben) retteg a szobájában lakó szörnyektől. Egy nap talál egy Mr. Babadook című gyerekkönyvet, – melynek grafikájától pillanatok alatt meghűl bennünk a vér – ami nem egyszerűen csak ront a helyzetén, hanem teljesen tönkretesz mindent, s végül már nem csak ő retteg a sötétben ólálkodó mumustól.

Senkit sem fog meglepni, ha azt mondom, a könyv kinyitását követően elszabadul a pokol. Jennifer Kent pedig olyan nyomasztó, bőr alá kúszó, fájdalmasan őszinte poklot teremtett, amilyennel sosem akarunk találkozni, pedig egytől egyig ott van mindegyikünkben. A The Babadook tehát kétségkívül megállja a helyét a legjobb horrorfilmek listáján, rendkívül komplex, s két külön síkon értelmezhető alkotás. A rendező kilépett abból a skatulyából, ami a jelenlegi horrorfilm készítőket jellemzi, nincsenek hirtelen felcsattanó hangok, beugró alakok és rémisztő maszkírozás, helyette mérnöki pontossággal adagolt, lassan fokozódó feszültség, hibátlan színészi játék, s pazar történetvezetés van. Persze az operatőri munka mellett sem lehet szó nélkül elmenni, a nyugtalanító képi világ, a színek és a fények kifinomultan táplálják az egyre erősödő rettegést.

A The Babadook különleges erővel bíró, leginkább a Ragyogást (The Shining, 1980) idéző film, melyet nézve egyetlen egyszer sem ijedünk meg, de végig, egész végig félünk. Jennifer Kent bátorkodott megmutatni, hogy pontosan tudja, mitől lesz igazán hatásos egy horror, hiszen, mikor a sötétben sétálunk a fürdőszoba felé, valójában nem az ajtóban álló gyilkostól, s a szellemek hadától kell tartanunk. Az igazi félelem bennünk van.

Értékelés: 80/100 – A horror műfaját új irányból megvilágító film, még a Samuelt alakító Noah Wiseman részéről is vitathatatlanul jó alakítással. Olyan horror, ami valóban eléri, hogy a néző rettegjen, ugyanakkor a rendező nem önti le a képernyőt néhány vödör vérrel. Helyette ügyesen mozog a horror és a dráma között, s beemel egy olyan pszichológiai vonulatot, amitől leesik az állunk. Igazán üdítő színfoltja a manapság csak kliséket felsorakoztató műfajnak, akkor is, ha ez a szó áll a legtávolabb tőle.

IMDb: 6,9/10

Mafab: 71%

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] szüksége sötétre ahhoz, hogy még napokig kínozza a nézőt” – fogalmaztunk a filmről kritikánkban, de nemcsak mi vagyunk meggyőződve arról, hogy A Babadook mestermű. Az ausztrál film az […]