Top 50 legnépszerűbb filmzene IV. - Corn & Soda

Top 50 legnépszerűbb filmzene IV.

Top 50 legnépszerűbb filmzene

Lassacskán közeledünk Top 50 legnépszerűbb filmzene listánk végéhez. Az utolsó előtti etapban inkább az instrumentális melódiák játsszák a vezető szerepet, ugyanakkor könnyűzenei dalokban sem lesz hiány. A lista továbbra sem tükröz valós helyezéseket, ugyanúgy lehetne egy darab  huszadik, mint 11. helyezett. Hans Zimmer természetesen ezen a héten sem maradhat ki a lajstromból, de rockosabb dalok is színesítik cikkünket. Lássuk, milyen zenei csokorral készültünk erre a hétre:

20. Rózsa Miklós – Ben Hur (main title)

Ben Hur (Ben Hur, 1959)

Sokak számára talán nem triviális, de a filmtörténelem legmonumentálisabb kalandzenéje egy magyar zeneszerző nevéhez köthető. Rózsa Miklós is azon kivándorolt hazánkfiai közé tartozik, akik komoly sikereket értek el a tengerentúlon. Több Oscar-díjat is bezsebelt, többek között a Quo Vadis és az Ivanhoe betétjei is a nevéhez köthetők, a legnagyobb sikert mégis a halhatatlan Ben Hur filmzenéjének megkomponálása jelenti.

 

19. Howard Shore- The ring Goes South

A gyűrűk ura – A gyűrű szövetsége (Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring, 2001)

Howard Shore nagysikerű filmtrilógiájához írt szimfóniák közül már került fel a listára darab, legjobban összefoglalni mégis talán ezzel a melódiával lehet. Hosszú időn keresztül végigköveti a filmet s a csodálatos, hivatalos téma is megjelenik benne.

 

18. Ennio Morricone – A profi

A profi ( Le professional, 1981)

Morricone bebizonyította, hogy nem csak westernben képes nagyot alkotni. Belmondo leghíresebb filmjének zenei betétjét talán nincs is ember, aki nem ismerné. A hátborzongató, mégis megható téma tökéletesen illeszkedik a mozihoz, ami talán nem is lett volna ilyen hatalmas siker, ha Morricone nem komponál hozzá egy ilyen remekművet.

 

17. Hans Zimmer – Time

Eredet (Inception, 2010)

Újra csak a filmzenék királyával van dolgunk, aki ezúttal Nolanék egyik legsikeresebb mozijához komponált felejthetetlen zenei alapot. Nemcsak számos jelölést begyűjtött, szerzeménye szinte egybeforrt ezzel az egyedi, nagysikerű filmmel.

 

16. Guns N’ Roses – You could be mine

Terminator 2 – Az ítélet napja (Terminator 2 – The Judgemant Day, 1991)

Cameronéknak kapóra jött a Guns N’ Roses újbóli feltámadása s már egy korábban elkészült, de még ki nem adott számukat sikerült megszerezniük a halhatatlan franchise második részéhez főcímdalnak. A lendületes, szólókkal fűszerezett igazi ütős rock szám magának a filmnek is a védjegyéve vált, ami nagyban hozzájárult, hogy az Ítélet napja a Terminator-sorozat legsikeresebb és legjobb darabjává vált.

 

15. Vangelis – Chariots of Fire (Theme)

Tűzszekerek (Chariots of Fire,1981)

 Az 1492 – A paradicsom meghódítása mellett Vangelis legnagyszerűbb alkotása kétségkívül a Tűzszekerek főcímdala. Az instrumentális melódia a film himnuszává vált s már az első dallamokat meghallva lelki szemünk előtt látjuk az Olimpiára készülő brit futócsapatot mezítláb tréningezni a tengerparton. A dal minden egyes foszlánya lúdbőröztető s képtelenség megunni.

 

14. John Williams – Star Wars (Theme)

Csillagok háborúja (Star Wars 1977-2015)

John Williams a 20. század egyértelműen legsikeresebb és legzseniálisabb alakja, ami a filmek zenei betétjeit illeti. Ezt bizonyítja az elnyert öt Oscar-díj, a 47 jelölés mellett számos Golden Globe és egyéb elismerés. Zsenialitását talán csak Hans Zimmerel lehet egy lapon említeni, ugyanakkor vele ellentétben Williams már több, mint hat évtizede járul hozzá alkotásaival a filmművészethez. Olyan halhatatlan darabokat komponált, melyek az E.T. – A földönkívülit, az Indiana Jonest, a Jurassic Parkot, a Schindler listáját vagy a Supermant fémjelzik.  Furcsamód ennyi klasszikus közül nincs nehéz dolgunk a legnépszerűbbet kiválasztani. Ugyanis a sc-fi műfaj alfájának és omegájának számító Star Wars franchise témáját még egy messzi-messzi galaxisban is ismerik.

 

13.  Urge Overkill – Girl You’ll be a Woman

Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Hollywood fenegyerekének, Quentin Tarantinonak áttörő alkotása egycsapásra kultuszfilmmé vált, s filmbetétjei is számos előadónak hozták meg a hírnevet. Szinte minden egyes dalhoz azonnal hozzá lehet kapcsolni egy klasszikus epizódot. Tarantino nem a legnépszerűbb előadók vagy számok közül válogatott mégis minden telitalálatnak bizonyult. A lágy dallamos részek tökéletes harmóniában vannak a pörgősebb, “vadabb” elemekkel. A Girl You’ll be a Woman Uma Thurmannel kombinálva mindenkibe beleégett, s figyelmeztet milyen hátütői is vannak a drogoknak.

 

12. Nino Rota – The Godfather (Theme)

A keresztapa (The Godfather, 1972)

A gengszterfilmek koronázatlan királya zenei témája is legalább akkora hatást gyakorolt a filmművészetre, mint maga a film. Nino Rota neve már A keresztapa előtt is ismert volt, olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Franco Zeffirelli, vagy Fellini a Rómeó és Júliában vagy Az édes életben. A legnagyobb sikert mégis A Mario Puzo adaptációja hozta, melynek első két részéhez komponált olyan zenét, mely csak a legnagyobbakkal vetekedhet. Teljesen áthatja a film hangulata, behunyt szemmel hallgatva megelevenedik előttünk az az atmoszféra amely a kort és annak világát jellemzi. Az első részért ugyan még nem zsebelt be díjat, a második után azonban(megosztva)  Oscarral jutalmazták munkáját.

 

11. John Travolta – Olivia Newton-John – You’re The One That I Want

Grease (Grease, 1978)

Ha a Hair (Hair már felkerült listánkra a Grease sem maradhat el. Akkoriban John Travolta még csak gödröcskés mosolyáról volt híres, mégis fantasztikus alakítást nyújtott Randal Kleiser Pomádéjának Danny-jeként, ami a világhírt is meghozta számára. A kor fiatalságának hangulatát és jellegzetességét bemutató musical a mai napig hatalmas sikernek számít és a filmben elhangzó dalok manapság is felhangzanak a rádiókban. Számos örökzöld sláger felhangzik benne a Summer Nights-tól a Greased Lightning-ig.

 

Már csak egy állomás maradt hátra a Top 50 legnépszerűbb filmzene sorozatból, amiből szintén törvényszerű, hogy maradnak ki sokak számára triviális darabok, mégis mindenképp érdemes megnézni hogyan is állt össze ez a hosszú és sokszínű lajstrom.

Ez is tetszeni fog...