Élőszereplős Agymanók felnőtteknek - Váratlan Szépség kritika - Corn & Soda

Élőszereplős Agymanók felnőtteknek – Váratlan Szépség kritika

Váratlan Szépség (Collateral Beauty, 2016)

Váratlan Szépség (Collateral Beauty, 2016) Forrás: Intercom

Ha te reklámszakember lennél, melyik tetszene jobban? „Minden út egy új élet.” Vagy: „Ha útra kel, új életet lel.” A következő filmből kiderül:

December 22-én érkezett a vászonra a Váratlan Szépség (Collateral Beauty, 2016), éppen időben, hogy a két ünnep között elárasszuk a mozikat, miközben a fagyos idő elől menekülünk.

varatlanszepseg_jelenetfoto-4

Forrás: Intercom

 A tavalyi Oscar szezon nagy hoppon maradói közül kétségtelenül az egyik legnagyobb név Will Smith volt, aki az amerikai focis filmdrámájáért még jelölést sem kapott. Ezúttal is maradt ugyan a dráma műfajánál, de a másik oldalról közelített; nézzük meg milyen sikerrel. A történet szerint Howard (Will Smith) egy sikeres amerikai cégvezető, de amikor egy szörnyű tragédia éri, teljesen elzárja magát a külvilágtól. Amikor vállalkozása is bajba kerül, a barátai és alapítótársai közbeavatkoznak, és különös módon próbálják észhez téríteni. Howard leveleket ír, ám nem embereknek szánja őket, hanem fogalmaknak. A címzettek: Szeretet, Idő és Halál. Amikor bámulatos módon a válaszok hús-vér alakban jelennek meg előtte, Howard kénytelen elgondolkodni a jó öreg „mi is az élet értelme?” kérdésen és lassan kezdi felfedezni a váratlan szépségeket.

varatlanszepseg_premier_london-26

Premier Londonban Forrás: Intercom

A lenyűgöző szereplőgárda talán a fő ok arra, hogy valaki úgy dönt. erre a filmre feltétlenül jegyet vesz. Habár Edward Nortonon kívül nem sokan és nem sokat színészkednek. (Egyébként megvan az új Leo, akinek az internet szurkolhat, hogy végre Oscart kapjon!) Karaktere Whit, Howard munkatársa, a cégtagok tervének kieszelője. Elvált apuka, akinek meg kell javítani kapcsolatát kislányával. Simon szerepében Michael Peña-nak meg kell tanulnia, hogyan kérjen segítséget és hogyan beszéljen családjával a betegségéről. Kate Winslet kellemetlenül archaikus nő a 21. században. Claire álnéven inkább a morális iránytű szerepében próbál tetszelegni. Habár ő az egyetlen, akinek eszébe jut, hogy az alapító tagok kis csapatának ’mentőakciója’ lehet kissé etikátlan, de emiatt csak hisztériázik, és kislányosan toporzékol. Valamint lenyűgözően szőke és hullámos hajú. Ezt spékeli meg az író azzal a hihetetlenül eredeti motívummal, hogy 40-es New York-i szingliként lombik bébi programon gondolkozik. Claire filmbeli ’leckéje’ tulajdonképpen olyannyira kínos, hogy még a többiek történeténél is kevésbé bontják ki szerencsére. Mert hogy a sztori egyébként mindenbe belekap, de az a sok minden elég ritkán fejeződik be. Sosem gondoltam volna, hogy ilyet találok állítani de Keira Knightley karaktere meglepően sokat gondolkodik. Amiee-ként ő a legokosabb, Szeretetként ő a legmeghatóbb és leghatásosabb. Jacob Latimore Raffi-ja nem csak az olcsó poénokkal büszkélkedhet, de azokkal a tényekkel is, hogy színes bőrű és sanyarú sorsú… Azonban mint Idő kétségtelenül neki jutottak a legbölcsebb és legelgondolkodtatóbb sorok, ami egészen különös kontraszt. Helen Mirren jelenetei igazi felüdülésnek számítanak, egyszer ő Brigitte, az idős hölgy, aki fesztelen, szószátyár és mindent megtehet, aztán meg ő a Halál, aki kétségbevonhatatlan, holtbiztos és mindent megtehet.

varatlanszepseg_werk-4

Forrás: Intercom

Amit a történetben elszúrtak, azt a háttérmunkában hozták vissza. A jelmezek nem feltűnősködnek, de például ahogy a fogalmakat felöltöztetik az nagyon találó. A díszlet maga New York City aminél indokoltabb nem is kell, a felvételek pedig néhol kivételesen szépek. Továbbá Theodore Shapiro zenéje és a Coldplay főcímdala (Let’s Hurt Tonight) sokat ad a karácsonyi mozi élményhez.

varatlanszepseg_jelenetfoto-3

Forrás: Intercom

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a film tartalmaz egy hihetetlen csavart, amitől mindenki jó messzire elhajíthatja az agyát. A hollywoodi habos sütik kedvelője itt kezd el szipogni és sebesen könnyeket szárogatni, a hitetlenebbje viszont itt áll neki energikusan forgatni a szemeit, és talán még egy szkeptikus kacajt is hallat a sötétben.

Egyébként az ünnepek alatti áldott hangulatban szórakoztató időtöltés is lehet a film, vannak tanulságai, kedves, színes és jót akar, csak ne hagyjuk, hogy álcázott tudálékosságával átverjen minket. A nagy szilveszteri nosztalgiázásban és újévi fogadkozásban azonban kellemes figyelemelterelés a Váratlan Szépség, mely randifilmnek vagy családi programnak is tökéletes a téli hónapokban.

Értékelés: 75/100

IMDb: 6.1/10

Mafab: 70

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] a Moana (Vaiana, 2016), az Alice Tükörországban (Alice Through the Looking Glass, 2016) és a Váratlan szépség (Collateral beauty, 2017) is. A teraszon egészen augusztus végéig vetítik a filmeket, ráadásul nem kell aggódni az […]