VÉRbeli magyar vígjáték - Drakulics elvtárs - Corn & Soda

VÉRbeli magyar vígjáték – Drakulics elvtárs

Bodzsár Márk legújabb filmje, a Drakulics elvtárs (2019) groteszk humorral idézi meg a hetvenes éveket.

A magyarországi retró korszak iránt nagy a nosztalgia, melynek abszurditásait – vígjáték formájában – már számos rendező bemutatta, többek között András Ferenc, Bacsó Péter, Bácskai Lauró István, Tímár Péter, Sándor Pál, Garas Dezső, Szomjas György és Szőke András.

Nagy Ervin

A Drakulics elvtárs című retró-vámpír-vígjátékban Nagy Ervin, Nagy Zsolt és Walters Lili főszereplésével elevenedik meg az a történet, mely arról a – hetvenes években Magyarországra érkező titokzatos, vérszívásra hajlamos – lényről szól, aki a titkosszolgálat elszánt munkatársainak megfigyelése alá kerül. Az Isteni műszak (2013) című film író-rendezőjének groteszk ötletből – amely szerint egy vámpír látogat a hetvenes évek Magyarországára-, erős szereplőgárdával, sajátos látványú és fordulatos történetvezetésű, fekete humorú vígjáték jött létre.

Nagy Ervin, Thuróczy Szabolcs és Walters Lili

A nosztalgia engedékenysége ugyan szépítgeti a retrót, miközben Bodzsár Márk mélyen beleviszi a nézőt a korszakba. Sok olyan momentum van a filmben, ami a szocializmus negatív dolgait – a diktatórikus rendszer gépezetét, a titkosszolgálat működését, a nők férfiasítását, a látszatvilág teremtését – bemutatja. A film mindezt a humor és az abszurditás eszközeivel teszi. A kérdés mindig az, hogy milyen az alapötlet, amelyre a forgatókönyv felfűzi a történetet, és mennyiben hoz érdekességet a már felsorolt rendezők alkotásaihoz képest. Bodzsár Márk nem „vacakolt”, és bátor volt az abszurditásban, hiszen a szocialista korban játszódó vámpírfilm még tényleg nem készült.

Walters Lili és Nagy Zsolt

Az óhatatlan, hogy ne érezzük azt, hogy a cikk elején felsorolt elődök hatása fel-felsejlik a filmben, de ezekkel az érzetekkel együtt a Drakulics elvtárs „Bodzsáros” lett. A Drakulics elvtárs abszolút közönségfilmnek készült, és jó értelemben szórakoztató vígjáték, mivel a műfajának tökéletesen meg is felel. A történet vezetése, a fordulatok és a poénok úgy érkeznek a filmben, hogy mindig várjuk a következő jelenetet. A nagyszerű színészek pedig jól láthatóan élvezik a rájuk bízott karakterek megformálását. A film hangulata és képi világa jól tükrözi vissza a korszakot. Reich Dániel operatőr gyakran használ közeliket, a színészek mimikáját, az érzelmi reakcióit a nagy vásznon élesben látjuk, ami fokozza a feszültséget, vagy még jobban kiemeli a poént.

Bödőcs Tibor, Nagy Zsolt és Walters Lili

Nagy Ervin ebben a filmben elléphetett a Kincsemes „hero” szerepétől, amit mostanában színházi munkájában, a Platonovban is kipróbálhatott. Nagy Ervin a filmben felszabadultan adja a szerencsétlenkedő titkosszolgálatost. Nagy Zsolton érezni a művészszínházas gesztusokat, ami egyáltalán nem zavaró, sőt, külön ízt ad a játékának. Nagy Zsolt szemében folyamatosan ott bujkál a távolságtartó irónia. A „Nagy” színészek mellett Walters Lili a legnagyobb természetességgel adja a korabeli nőtípust. Lilinek úgy groteszk a játéka, hogy mégis valóságos. A többi színész miatt is érdemes megnézni a Drakulics elvtársat, mert minden főbb karaktert nagyszerű színész alakít: Thuróczy Szabolcs, Rába Roland, Borbély Alexandra, Balsai Móni, Bödőcs Tibor, Szűcs Nelli és Znamenák István.

A Drakulics elvtárs című film október 31-től látható a mozikban.

Walters Lilivel a film kapcsán készítettünk interjút, mely hamarosan olvasható lesz portálunkon.

Értékelés: 8,5/10

Mafab: n.a.

IMDb: n.a.

Drakulics elvtárs előzetese:

Ez is tetszeni fog...