2016 legjobb magyar filmjei – szerkesztőségi TOP10-es lista - Corn & Soda

2016 legjobb magyar filmjei – szerkesztőségi TOP10-es lista

Az, hogy globálisan szemlélve 2016 mennyire volt rosszabb vagy jobb év, mint a többi nem tisztük eldönteni, ugyanakkor a manapság kissé túlzásba vitt panaszkodásra és pesszimizmusra néhány ponton szeretnénk most rácáfolni. A 2016-os év filmes szempontból ugyanis nehezen kezdődhetett volna jobban, hiszen a Saul fia az Oscar-díjon túl a hazai filmgyártás régóta várt nemzetközi megbecsülését is elhozta nekünk. A nyári sportsikerek mellett pedig egész évben parádés filmeken szórakozhattunk; ugyanis a 2016-os esztendő a hazai filmgyártásban rendkívül produktív és eredményes év volt – valljuk be őszintén: ritka azért az az esztendő, amikor válogatnunk kell, mi férjen be egy TOP10-es listára. Nézzük tehát, melyek voltak szerkesztőségünk kedvenc magyar filmjei az óévben.

# 10 – Jutalomjáték (2016)

Hazai bemutató: október 27.

Egy kissé elsikkadt a hazai mozik kínálatában ez film, pedig a maga nemében egy szórakoztató produkcióként beszélhetünk Edelényi János rendezéséről. Az angol-magyar koprodukcióban készült film nem szűkölködik nagy filmes nevekben, elég csak Brian Cox-ra vagy – a csak pár pillanatra felbukkanó – Roger Moore-ra gondolnunk. A kliséktől és a túlcsorduló melodrámától sem mentes Jutalomjáték hangulatában inkább angol mintsem magyar film, azonban egy tizedik helyet így is simán megérdemel.

IMDb: 6,8

Mafab: 84

jutalomjatek10

# 9 – Kút (2016)

Hazai bemutató: szeptember 22.

Gigor Attila második nagyjátékfilmjében a jó értelembe vett, ismerős magyarossággal ábrázolt egy igen furcsa és limitált színtérrel operáló szituációt. A történet egyszerűsége és a karakterek egyenetlen kidolgozottság ellenére a produkció végig fenn tudja tartani a néző érdeklődését, mindezt úgy, hogy végtelenül egyszerű és naturális szemléletmóddal, illetve nyomasztó hangulattal dolgozik. Gigor sikerszériájában vélhetően nem a Kút lesz a legfontosabb mérföldkő, ám szégyenkezni valója semmiképpen nem lesz vele később sem.

IMDb:7,6

Mafab: 74

 Gigor Attila Kút című filmjének forgatása

# 8 Hurok (2016)

Hazai bemutató: április 17.

Madarász Isti időutazós sci-fijének érdemeit Erunder kollégával már közösen megénekeltük tavaly áprilisban; még az is belefért nálunk, hogy kicsit lejtett a hazai pálya a filmnek.Nem mindenki osztotta lelkesedésünk a szerkesztőségben, azonban igazán nem kerülhetett veszélybe a Hurok listára kerülése. A film egy valóságos tiszteletkör a műfaj nagy mestermunkái előtt (BTF, LPR rendszámok), de hazai oldalról Száraz Dénes játéka, illetve Anger Zsolt „aranyéletesen” lehozott karaktere is ad okot az örömre. A műfaj nem kifejezetten helyezhető a hazai filmipar fókusztermékei közé, de szerencsére a változatosság önmagában is gyönyörködtet néha.

IMDb: 7,2

Mafab: 86

hurok8

# 7 Félvilág (2015)

Hazai bemutató: február 18.

Az idei év legjobb magyar filmjeinek listáján kétségkívül helye van a Félvilágnak, melynek képi világa legalább olyan elragadó, mint a benne felsorakozó színészek játéka. Kovács Patrícia, Gryllus Dorka és Kulka János igazán kitettek magukért Szász Attila alkotásában, melynek könnyedén odaadhatnánk az év hazai krimije díjat, hiszen minden, minden megvan benne, ami egy jó kosztümös krimihez kell – amiért nem tettük, az, hogy műfaján belül is van egy jobb alkotás a listán. Kritikánk a filmről.

IMDb: 7,4

Mafab: 79

felvilag7

# 6 Liliom ösvény (2016)

Hazai bemutató: május 19.

Ha a Félvilágra azt mondtuk listán a helye, akkor a Liliom ösvényre ez hatványozottan igaz. Fliegauf Bence még Benedekként a Tejúttal véste be magát az emlékeinkbe, a Liliom ösvényt látva pedig azonnal megállapítottuk: a rendező semmit sem változott, hiszen most is olyan merész és páratlanul tehetséges, mint 2007-ben volt. Ha valaki egy csodálatos anya-fia történetet, egy igazán különleges mesét akar látni, annak mindenképpen látnia kell a Liliom ösvényt, amely a 2016-os (magyar) felhozatal egyik legkülönlegesebb, leginkább magával ragadó, már-már kábító hatású filmje.

IMDb: 6,2

Mafab: 72

 liliom6

# 5 Nincs kegyelem (2016)

Hazai bemutató: december 8.

Az egyik legkülönlegesebb, de mindenképpen a legfontosabb társadalmi/történelmi üzenetet hordozó film a listánk ötödik helyezettje. Matúz Gábor nem csak rendezte, forgatókönyvíróként is jegyezte ezt a dokumentarista stílusú, valós történelmi eseményeken alapuló, de alapvetően  fikciós elemekből építkező filmet. Törőcsik Mari, Kubik Anna, Nyakó Júlia személyében pedig nem akárkik köszönnek vissza a stáblistáról sem. Az 1956-os események 60. emlékévének furcsa mód egyetlen, de az egész éves termést figyelembe véve is megkerülhetetlen játékfilmje a Nincs kegyelem.

IMDb: NA

Mafab: NA

nincs-kegyelem5

# 4  Soul Exodus (2016)

Hazai bemutató: december 15.

Ha van film, melyet legszívesebben átölelnénk – már ha ez lehetséges lenne –, akkor az egészen biztosan a Soul Exodus (2016) – merthogy Bereczki Csaba egy olyan egészestés, zenés dokumentumfilmet készített, amit az első percétől az utolsóig csakis szeretni lehet.” – így értékelte kritikájában Eszter ezt a fantasztikus és rendkívül szerethető filmet. Nem tévedett nagyot, ahogy mi sem tévedhetünk azzal, ha jegyet váltunk az év utolsó, igazán jó magyar filmjére.

 IMDb: 8,5

Mafab: 88

soulexodus4 

#3 Tiszta szívvel (2016)

Hazai bemutató: április 28.

Nem csak Duba Dani kollégánkat, hanem sok más nézőt is meglepett a Tiszta szívvel, Till Attila legújabb rendezése (igen nem ez a televíziós celeb első direktori kirándulása). Listánk több szereplőjéhez hasonlóan egyedi látásmóddal rendelkező produkcióról beszélhetünk, amely rávilágít arra, hogy bizony több előítéletet is ideje levetkőznünk – nem csak a magyar filmes iparral szemben. Részletesebben itt írtunk a filmről.

IMDb:7,6

Mafab: 92

tisztaszivvel3 

# 2 Ernelláék Farkaséknál (2016)

Hazai bemutató: szeptember 29.

Az Ernelláék Farkaséknál nem véletlenül nyert díjat Karlovy Vary-ban, hanem azért, mert szinte teljesen hibátlan. Hajdu Szabolcs „közösségi” – a család és a tanítványok közreműködésével a saját otthonában forgatott – filmje mindenféle sallangtól mentes. Már az első percekben úgy érezzük, hogy épp csak átkukucskáltunk a szomszédhoz, méghozzá ahhoz a szomszédhoz, aki ugyanolyan vagy legalábbis nagyon hasonló gondokkal küzd, mint mi, mint a legtöbb ember Magyarországon 2016-ban. Egy őszinte és nagyon szerethető kordokumentum ez a film, sajnos a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan óta is ritka madár maradt az ilyen minimál filmes eszközökkel végrehajtott mélyfúrás és elképesztő éleslátás. Szerencsére most kaptunk egyet; az egész szerkesztőség imádta!

IMDb: 7,9

Mafab: 86

ernellaek_farkaseknal2

# 1 A martfűi rém (2016)

Hazai bemutató: november 10.

Ahogy az Ernelláék Farkaséknált szerettük, úgy taglózott le minket egyöntetűen Sopsits Árpád rendezése a martfűi rém néven elhíresült sorozatgyilkos történetéről – nem mellesleg Sopsits jegyezte a film forgatókönyvét is. Izgalmas, a történelmi kontextussal jól dolgozó, szinte már túlságosan is erős atmoszférájú produkció. A marfűi rémnél részterületeket tekintve találhatnánk ugyan jobb filmet az idei listán, de mivel szinte mindenkinél dobogós lett a szerkesztőségből – és nem mellesleg senki nem szerzett több győzelmet nála a kollégák listáján – ezért nem kerülhetett máshová, mint a 2016-os magyar gyűjtésünk élére. Soha rosszabb évet!

IMDb:7,7

Mafab: 83

amartfuirem1

+1 Szürke senkik (2016)

Hazai televíziós bemutató: december 14.

Mozis premiert nem élt meg Kovács István első világháborús, televíziós rövidfilmje, mégis a listán a helye. Számos elbukott – vagy éppen meg sem próbált – kísérlet után a Szürke senkik révén végre kaptunk egy olyan történelmi, háborús filmet, amelyre azt hiszem, nem csak a műfaj rajongói vártak. Hazánk történelmének egyik legfontosabb, de filmes szempontból mégis agyonhallgatott és elhanyagolt időszakával foglalkozni önmagában is hatalmas érdem; ebben a formában pedig végképp. Rövid játékidő, korlátozott anyagi lehetőségei ellenére Kovács munkája példaértékű és hiányosságai ellenére egy rendkívül izgalmas hangulatos és gyönyörűen fényképezett darab.

IMDb: 7,2

Mafab: 80

szurke

Ez is tetszeni fog...