24 éve búcsúzott Freddie Mercury - Corn & Soda

24 éve búcsúzott Freddie Mercury

1991 november 24.-e fekete napként vonult be a zenetörténelembe. A legendás brit együttes, a Queen frontembere pontosan huszonnégy évvel ezelőtt hunyt el. Mindezt nem sokkal azután, hogy Freddie Mercury, betegségével küszködve, szinte összeszorított fogakkal készítette el társaival egyik leghíresebb dalukat, a „The show must go on”-t, melynek mind címe, mind szövege igen sokatmondó, s a hozzá tartozó videoklip is egyfajta tribute-ként szolgál.

freddie-mercury-1-1283330488-article-1

Freddie Mercury 1946. szeptember 5.-én született Zanzibár szigetén, még fiatal korában vándorolt ki szüleivel és testvérével Nagy-Britanniába az 1964-es forradalom elől. Már fiatalon megérintette a zene, több formációban is énekelt legnagyobb sikerét mindent kizáróan a zenetörténelem egyik leginnovatívabb együttesével, a Queen-nel aratta, amely uralta az 1970-es – ’80-as évek rockzenéjének időszakát. Legnagyobb hatással Jimmy Hendrix, illetve a Beatles volt rá, előbbiről később példaképeként beszélt, akihez senki nem fog tudni felérni. Ezen az irányvonalon indult  még Farrokh „Freddie” Bulsara névvel a Wreckage együttesben, amikor találkozott Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal majd John Deacon basszusgitárossal kiegészülve megszületett minden idők egyik legsikeresebb, leghíresebb s legsokszínűbb zenekara, amely alapokat fektetett le a zenei életben amire még manapság is építenek. Ebben az időben vette fel a Mercury nevet is, s indult el a Queen két évtizeden keresztül tartó sikersorozata, mely már a zenetörténeti élő legendák között foglal helyet. Kezdeti próbálkozásaik még nem vetítettek előre komoly pályafutást, de első albumuk, majd a “Sheer Heart Attack” egyre népszerűbbé tette a zenekart, míg az 1975-ös “Night at the Opera”-val révbe értek. Ezen az albumon jelent meg elsőként a Bohemian Rhapsody is, amely a közelmúltban ünnepelte 40. jubileumát. Ezután sorról sorra jöttek az egyre nagyobb sikert arató lemezeik, amelyek már az egész világon népszerűvé tették a zenekart, s nagy részük többszörös arany –és platinalemezként vonult be a zenetörténelembe. A Queen-t hiába nem szerette a sajtó, egyedülálló zenéjük, és Mercury kivételes hangja, mely operai és hard rock stílusban egyaránt utánozhatatlanul csengett, szinte minden zenekar fölé emelte őket. Az albumaik és felejthetetlen videoklipjeik azonban csak egy részét képezték, annak, amit a Queen jelentett. Koncertjeik egyedülállóak voltak, olyan színpadi show-val kísért fellépéseket, addig még senki nem tudott tálalni. Freddie Mercury egyértelműen a zenekar arca lett, sokszor háttérbe is szorítva azt, extravagáns fellépése, színpadi megjelenése és egyedi mozgása páratlan élményt jelentett a közönségnek. Hatvan-hetvenezer embert énekeltetett meg egy-egy koncertjükön, ami manapság nem kirívó, de igazán ő fektette ennek az alapját. Az 1986-os Népstadion-ban rendezett Queen koncert egyes elemei, szinte minden magyar ember emlékezetébe belevésődött. Ahogy a „Tavaszi szél vizet áraszt-ot” énekli vagy ahogy a  “Love of my Life-ot” zúgta a közönség.

queen-rock-montreal-live-aid-50719751904b5

A Queen több stílusban is nagyot alkotott, voltak pop-os, funky-s, jazz-es dalaik, de mindig is a rock zene irányvonalán haladtak, Freddie-t ugyanakkor már a kezdetektől megérintette az opera. Több szerzeményében is felhasznált bizonyos betéteket belőle, leginkább a “Night at the Opera” albumon, a tetőfokot azonban a Montserrat Caballé-val előadott duó, a Barcelona jelentette, amit az 1992-es olimpia nyitódalának is szántak, amit viszont ő már nem adhatta elő. Számos híres operaénekes, mint Domingo vagy Jose Carreras is elismerően beszélt az énekesről.

Freddie Mercury és a Queen népszerűsége a ’80-as évek közepén érte el tetőfokát és már nem csak a zenei rajongótáboruk számlált milliókat, hanem a nyilvánosság is egyre inkább szem előtt tartotta őket. Ezt bizonyítandó, a filmtörténeti klasszikus, a Hegylakó (Highlander, 1986) főcímdalának megalkotására is őket kérték föl. A hivatalos szerző szerző ugyan Michael Kamen (Robin Hood, a tolvajok fejedelme, 1991) volt, de a film zenéjéért a Queen volt a felelős. Ekkor született, a Princes of the Universe, vagy a felejthetetlen Who Wants To Live Forever. A filmhez ugyan csak egyetlen dalra szerződtették őket, a nyers változat, azonban olyan bámulatba ejtette a zenekart, hogy további hét dallal járultak hozzá a mozi sikeréhez.

Az 1987-es évtől egyre inkább megindultak a találgatások Freddie Mercury egészségi állapotát illetően. Egyre kevesebb album készült, a koncertek és a nyilvános fellépések egyre inkább elmaradtak. A Népstadion-beli koncert után már csak ötször lépett színpadra, 1989-ben tudatta zenésztársaival, hogy valóban HIV-fertőzött. Két évvel később, november 23.-án pedig nyilvánosan is tudatta a világgal, hogy AIDS-betegségben szenved, egy nappal később pedig örök álomba szenderült. Zoroasztriánus temetésén csak a hozzá legközelebb álló emberek vettek részt, koporsóját mindössze egy rózsa díszítette,végső útján pedig Aretha Franklin dala kísérte.

A Queen nem szűnt meg létezni, Roger Taylorral (kezdetben John Deacon-nal is) és Brian May-el a mai napig koncertezik különböző énekesekkel –jelenleg Paul Rodgers-szel- ugyanakkor a zenekar gitárosa hangsúlyozta ez nem egy folytatás hanem egy új kezdet.

Hogy ki volt valójában Freddie Mercury arra nagyon nehéz választ adni. Egyesek szerint egy kiemelkedő képességű zenész, esetleg showman, mások már komoly zenetörténeti alapokat lefektető énekesről beszélnek. Az igazság, hogy számtalan felejthetetlen koncert, 15 arany és platinalemez, rengeteg szólóalbum és nem utolsó sorban az a tény, hogy rengeteg emberrel megszerettette a zenét önmagáért beszél.

94849_6

Ez is tetszeni fog...