A csodaszarvas – Tűz és dobok - Corn & Soda

A csodaszarvas – Tűz és dobok

Ahogy arról korábban beszámoltunk, megjelent Zisko Olivér új lemeze. A tűztechnikával kiegészülve új látványvilágú koncepció született The Wonderous Stag/A Csodaszarvas címen. Ennek vizuális hatásai ugyan nem érzékelhetők a lemezen, mégis a tűz jegyhez társított jellegzetességek; a lendület, a szenvedély egyértelműen nyomon követhetők.

A lemez, hosszú történetre tekinthet vissza, a tűzjátékhoz kezdetekben nem volt egységes téma. A koncepció több kísérletet követően kapcsolódott Arany János Rege a csodaszarvasról című eredetmondájához. Korábban Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája is e kísérlet részét képezte. Végül 2015-re állt össze a téma, amiből a végleges forma e lemezzel öltött alakot.

Ennek megfelelően a fúziós jazz különböző világzenei elemeket beépítve meséli újra a legendás állat üldözésének, majd az új haza meglelésének történetét.

A nem ritkán meditatív szakaszok gondosan felépített hangzással segítik az elmélyülni vágyókat. A projektet Olivér méltán nevezi művészet-társításnak.

Természetesen az élő előadások nem teljes egészében egyeznek meg vele, ennek pedig a folyamatos fejlesztés és a látványvilág az oka. Ez utóbbit nyilvánvaló okokból a borító látványterve segít valamelyest visszaadni.

A koncepciót Marius Pop gitárjátékával egészíti ki. A bukaresti zenész és producer több szakmai díjat is elnyert, így a Ziua Chitaleror gitárversenyen is, ahol harmadik lett. A Guitar Idol nevű tehetségkutató egyik felfedezettje játékával, szólóival a ritmus mellett színezi a történetet.

Az eredmény pedig egy kiforrott, emészthető, lendületes, precíz munka, ami az ismert mondát meséli újra – és ha lehet – újszerűen.

Külön érdekesség, hogy a tűztechnikás dalok közül három a Magma Tűzszínház egyik varietéműsorában is helyet kapott.

Ez is tetszeni fog...