The Alienist (A halál angyala) - Caleb Carr bestsellere már kapható magyarul - Corn & Soda

The Alienist (A halál angyala) – Caleb Carr bestsellere már kapható magyarul

Január 22-én startol az amerikai TNT csatorna új sorozata, Caleb Carr A halál angyala (The Alienist) című regényéből. Az összes epizód Európában a Netflixen lesz majd elérhető április 19-től. Caleb Carr regény magyarul azonban már itthon is elérhető új, a sorozat ihlette borítóval az Agave Könyveknek köszönhetően.

Forrás: Agave Könyvek

A történet szerint 1896-ban, New York-ban járunk. A város egyik legnevesebb lélekbúvára a magyar származású Laszlo Kreizler. Amikor a rendőrséget vezető Theodore Roosevelt tudomást szerez egy borzalmas gyilkosságsorozatról – amelynek áldozatai fiatal gyerekek, főleg prostituáltak –, a város hatalmas urainak akarata ellenére Kreizler segítségével megindítja a nyomozást. Azonban nem hivatalosan, hiszen azt sokan nem néznék jó szemmel, főleg Kreizler botrányosan modern felfogása miatt, mely szerint az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. A doktorhoz csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két detektív is, az Isaacson testvérpár. A csapat nyomozni kezd, a gyilkos azonban egyre-másra szedi áldozatait, akiket brutálisan gyilkol és csonkít meg. Csak Laszlo Kreizler képes megállítani őt.

Forrás: Agave Könyvek

A halál angyalából készült televíziós sorozatot Magyarországon, nagyrészt Budapesten forgatták. Ez a TNT eddigi legdrágább gyártása: mind a készítők, mind a szereplők oldaláról igazi szupersztárok szerepelnek a produkcióban. A forgatókönyvet Caleb Carr mellett Cary Fukunaga (True Detective) és Hossein Amini (Drive) írta, rendezői székben többek közt Jakob Verbruggen (House of Cards), James Hawes (Black Mirror) és David Petrarca (Trónok harca) ült. Dr. Laszlo Kreizlert Daniel Brühl (Becstelen brigantyk, Good Bye Lenin!, Menedék) alakítja, John Moore megformálója Luke Evans (A Szépség és a Szörnyeteg, A hobbit, A lány a vonaton), a fiatal rendőrnő szerepében pedig Dakota Fanninget (Nevem Sam, Amerikai pasztorál, Alkonyat – Újhold) láthatjuk.

Forrás: Agave Könyvek

Nem ez az első kísérlet a regény adaptálására. Az elmúlt évtizedekben számos terv készült, de egyik sem jutott el a bemutatásig. Most azonban Carr bizakodó. A New York Times-nak az év elején adott nyilatkozatában elmondta, hogy örül annak, hogy a tízrészes évadban a teljes történet bemutatásra kerül, ráadásul a könyvben meg nem található plusz dolgokkal. Például a gyilkos perspektívájából is bepillantást nyerhetünk a történésekbe, illetve a rendőrség első női alkalmazottjáról, Sara Howardról átfogóbb portrét kapunk.

Forrás: Agave Könyvek

Caleb Carr kritikailag rendkívül méltatott történelmi thrillere az egyik első regény volt az 1990-es években, ami a népszerű “sorozatgyilkos” témát új megközelítésben ábrázolta. Míg 2017-ben az FBI profiling technikájának létrejöttét bemutató Mindhunter volt az egyik legnépszerűbb televíziós sorozat, addig Carr már az 1994-es remekművében egy pszichológust helyez főszerepbe, aki a 19. század végén szeretné megérteni az erőszakos bűncselekményekre való hajlamot. A halál angyala több évtized kiváló termését előlegezte meg a krimi/thriller regények világában, miközben szemernyit sem vesztett az erényeiből. 2018-ban is lebilincselő, izgalmas és okos olvasmány – ami előtt most már egy remek, a kötethez hű televíziós adaptáció is tiszteleg.

A könyvről hamarosan kritikával is jövünk!

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] melyet legújabb kiadásában az Agave Könyvek jelentett meg. Az amerikai TNT csatorna, mint írtuk, sorozatot készített a  regényéből. Az összes epizód Európában a Netflixen lesz majd […]