Bridget Jones babát vár (Bridget Jones's Baby, 2016) - kritika - Corn&Soda

Bridget Jones babát vár (Bridget Jones’s Baby, 2016) – kritika

bridget-babat-var-intl-pl-hun-m

A Bridget Jones-rajongók pezsgőt bonthatnak jövő csütörtökön, azaz szeptember 15-én, ugyanis elérkezett a pillanat, amikor kedvencük harmadszorra is látható a mozivásznon. A sajtóvetítést M. Nagy Miklós esztéta és műfordító nyitotta meg, aki szerint A Bridget Jones babát vár (Bridget Jones’s Baby, 2016) – nem mellesleg az alapjaként szolgáló könyv is – igazi „laughaton”, vagyis maratoni kihívást nyújt a nézők rekeszizmainak.

Már az első néhány perc után nyilvánvalóvá vált, hogy Sharone Maguire rendezőnő alkotása valóban megérdemli ezt a jelzőt. Miután Mark Darcyval való kapcsolata nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Bridget Jones negyvenes szingliként régi-új módszerrel kompenzál. Az alkoholmennyiség változatlan, csak éppen a felelős családanyává puhult Jude és Shazza, illetve az örökbefogadás bűvkörében pörgő Tom helyét egy harmincas kolléganő, Miranda veszi át. A buli pedig még jobban felpörög; minden korábbi bárban iszogatós jelenet és az azokat követő macskajaj meghitt kis jelenetecskék csupán a fesztiválon való vaduláshoz képest. Ráadásul – mivel Renée Zellweger ez alkalommal feltehetően bojkottálta a megterhelő hízókúrát –, egy új, vékony Bridgetet látunk a bulihuligánok között csetleni-botlani. Ám ahogyan azt már megszokhattuk, éppen a szerencsétlenkedése veti bele egy újabb szívdöglesztő pasas karjaiba.

Bridget Jones's Baby

Forrás: UPI Media

Így, bár a film eleje Daniel Cleaver halálhírét hozza el számunkra, hamar fellélegezhetünk, hogy az előző két részben olyan jól bevált szerelmi háromszög-struktúra háborítatlan marad. Ráadásul ismét működik. A vérfrissítés a lehető legjobbkor érkezett; Daniel Cleavert nagy eséllyel már mindenki zsigerből rühelli, így tartalékai felélése után a karakternek ideje volt leköszönnie. Az univerzális szerelmi algoritmus moguljának, Jacknek hála azonban Mark Darcy ez alkalommal sem marad ellenfél nélkül. Ráadásul kifejezetten üdítő változatosság a megrögzött szoknyapecér disznó karaktere után egy ellenpontot látni a már idegesítően tökéletes férfi személyében, aki egyformán csúcs az ágyban, a romantikázásban és a közéletben. A tétet ráadásul növeli a Bridget hasában növekvő gyermek, aki valamikor a Sodoma és Gomora-stílusú fesztivál és a Markkal való meghitt viszontlátás környékén fogant meg. Az apa személyének bizonytalansága körüli alapkonfliktus, és a babás poénok frissen megnyíló tárháza tesznek róla, hogy az új filmet garantáltan ne tudja senki se faarccal végignézni.

cc24_tp_00012r

Forrás: UPI Media

Persze igencsak elcsépelt, és negyvenes partikirálynőhöz méltatlanul prűd szemlélet, hogy az „ifjú” anyának hasonló helyzetben feltétlenül gyermeke biológiai apjával kell maradnia. Éppen ezért a két férfi versengésében túl nagy hangsúly esik a fenti kérdésre, és aránytalanul felfújják azt. Ám mivel enélkül a hozzáállás nélkül kevésbé lenne kiélezett a konfliktus – emellett a való életben is jellemzően sokan belesétálnak ebbe a csapdába  –, ennyit igazán elnézhetünk a filmnek. Ilyen körülmények között természetesen számíthattunk arra, hogy a nagy pillanatban a kórházba való megérkezés sem hagyományos, sem zökkenőmentes nem lesz. Azonban ezen a ponton a film túlságosan vicces akar lenni, és sajnálatos módon túlidétlenkedi az adott jelenetet.

Bridget Jones's Baby

Forrás: UPI Media

Az viszont kifejezetten dicséretes, ahogy Bridget nőgyógyásza az első vizsgálattól a szülés levezetéséig erkölcscsősz kiképzőőrmesterből gondoskodó nővé szelídül. Ez a változás ad egy kis többletet a filmnek a folyamatosan robbanó poénbombák sokasága, valamint a kiszámítható befejezés mellé. Renée Zellweger és Colin Firth természetesen hozzák a megszokott formájukat, a Jacket alakító Patrick Dempsey pedig tökéletes választás volt a megfogyatkozott szerelmi háromszög ismételt bezárására.

Bridget Jones's Baby

Forrás: UPI Media

A Bridget Jones babát vár tehát összességében méltó folytatása az eddigi két filmnek: szórakoztató, szerethető és humoros. Aki eddig szerette a kelekótya, szómenésben szenvedő főhősnőt, és nyársat nyelt lovagját, az biztosan nem fog csalódni. Aki pedig eddig sem kifejezetten csípte őket, annak már bőven volt ideje rájönni, hogy a Bridget Jones-filmeket nem neki találták ki.

 

Értékelés: 85/100

IMDb: NA

Mafab: NA

Ez is tetszeni fog...