Építészeti túra Debrecenben – iskola, strand, stadion és irodaház - Corn & Soda

Építészeti túra Debrecenben – iskola, strand, stadion és irodaház

A BORD Építészet Iroda egész napos bejárás keretében avatta be a sajtót a közelmúlt és a jelen debreceni építészeti beruházásaiba.

Forest Offices Debrecen
Fotó: Lakosi Eszter

Debreceni Nemzetközi Iskola

Az iskola építészeti koncepciója a szimbolikus jelentést hordozó kör. Az egyszerű alakzat sokrétű tartalommal bír: hagyományosan a védelmet, az egységet és a közösséget jelképezi, miközben finoman beleolvad a szomszédos, Natura2000 védelem alatt álló Nagyerdőbe.

Nemzetközi Iskola Debrecen
Fotó: BORD

A tervezési helyszín Debrecen-Pallag területen fekszik, könnyen elérhető a városközpontból, ugyanakkor a csendes természeti környezet nagyszerű hátteret biztosít a felfedezés örömén alapuló oktatás számára. A feladatban kihívást jelentett, hogy olyan modern épületet tervezzenek, amely illeszkedik zöld környezetéhez, mégis jellegzetes, jól felismerhető, egyedi megjelenésével méltó az iskola által nyújtott nemzetközi színvonalhoz.

Az építészeti koncepció megfogalmazásakor egy olyan térbeli forma létrehozása volt a cél, amely képes környezetét magába olvasztani, túlmutatva saját épített határain.

Nemzetközi Iskola Debrecen
Fotó: BORD

A kör a maga egyszerűségével az emberi csoportosulás spontán formája, megosztottság és különbségtétel nélküli tér, a közösség jelképe. A kör jelképezi a teremtett határokat, másképp fogalmazva a világot. Az erdő irányában megnyíló „kapukon” keresztül a gyerekek számára elérhetővé válik a természet, az általuk formált ösvények időről-időre újraírják köztük és a természet közötti kapcsolat erővonalait.

Nemzetközi Iskola Debrecen
Fotó: Lakosi Eszter

Az iskola három különböző korosztályt, összesen mintegy ötszáz diákot fogad be, akiknek meglehetősen különböző igényeik vannak. Területeiket a körgyűrűn füzérszerűen egymás mellett, mégis szeparáltan alakították ki, ennek megfelelően az iskolának két bejárata van: egy az óvodásoknak és az általános iskolásoknak és egy a középiskolásoknak – ez egyben az épület főbejárata. Az óvodások és a kisiskolások számára egy saját, iskolán belüli elkülönített világot hoztak létre. A tantermek pavilonszerűen jelennek meg, hosszanti, dinamikusan öblösödő teresedéseket hozva létre maguk között.

Nemzetközi Iskola Debrecen
Fotó: BORD

Az épület belső, pulzáló közlekedője az erdő irányában külső térként folytatódik, követi a koncepcionális kör vonalát, helyet biztosítva a tankertek számára. A tantermek szintjéről hidakon keresztül közelíthetjük meg a terepszint felett lebegő kosárlabdapályát, ahonnan remek rálátás nyílik a futballpályára. Az áttört vasbeton lemez alatt, félig a földbe süllyesztve, a tornaterem kapott helyet. A terepszinten egy árnyékos, ligetes belső udvar várja a diákokat.

Aquaticum Strandfürdő

A koncepció szerint a debreceni strandfürdő nem kíván versenyezni más vizes létesítményekkel, hanem valóban újat, egyedit, máshol nem tapasztalhatót nyújt majd. A terv egy nagy léptékű fejlesztési stratégiába illeszkedik, hidat képezve a Nagyerdei Stadion és a parkerdőben fekvő Békás-tó környezetének rehabilitált területe között.

Aquaticum Strandfürdő
Fotó: BOARD

A strand a Gyógyfürdő meglévő létesítményeihez kapcsolódva, az egykori strand helyén valósul meg. Tekintettel a védett erdei környezetre, a tervezett helyszínrajzi elrendezés jórészt követi az egykori telepítést. A fák, az erdő tömegszerűen öleli körbe a strand által birtokolt tisztást, amelybe koncepció szerint mozaikdarabként illeszkednek a különböző élmény elemek. Központban pedig egy szoborszerű, látványos elemet képzeltünk el, amely a vizet és a zöld erdei környezetet más dimenzióba helyezve emeli ki a hely csodás természeti értékeit. Az így létrejött központi látványelem egy vízből készült téglatest, amelyet az erdő inspirálta zöld hullámok hatnak át.

Az építészeti koncepció egy történet köré építették fel, egy kis mesebeli vízfoltot képzeltek el a sivatagban, az átalakulóban lévő világ élettel telik meg, megjelennek a növények, az állatok, és végül a Nagyerdő, központban a stranddal, az életet és a vizet kínáló oázis központi elemeként.

Aquaticum Strandfürdő
Fotó: BOARD

A strand egy újonnan létesített gyalogos sétányról közelíthető majd meg. A sétánnyal párhuzamosan épülő egyszintes hosszú, keskeny fogadóépület foglalja magába a főbejáratot, az öltözőket, mosdókat és a food court-ot. Az épületben várhatóan több nemzet konyhája is jelen lesz, melyek egyfelől a strandot szolgálják, másfelől nyitnak az új Nagyerdei korzó irányába is. Az épület hosszú, lapos tömegére a strand irányából lejtős zöldtető fut fel, melynek megjelenése egy zöld hullámra hasonlít majd.

A bejárat irányából rögtön a strand központi látványeleme fogad, mely egy 196 m x 26 m alaprajzi méretű, 12 m magas téglatest. Ez, a minden oldalán nyitott és átjárható elem számos funkciót foglal keretbe, mint ugrómedence, kalandmedence csúszdákkal és vízi barlanggal, úszómedence, termálfürdő, relaxációs zóna, napozóterasz és bárok. Az egyes funkciók között 12 m magas vízzel és zöld növényekkel befuttatott falak kanyarognak. A napozóteraszról pedig a Nagyerdő eddig nem látott perspektívából tárul elénk.

Aquaticum Strandfürdő
Fotó: BOARD

A gyerek vízi világ kalandra hív: A Kincses bolygó című rajzfilm csillagok közt repülő kalózhajója által inspirálva, izgalmas kalóztanyát álmodták meg, léghajóval, ágyúkkal és csúszdákkal. A gyerekeknél gyerekmedence, pancsoló, spray park és hullám medence is épül. A gyógyvíz jelenléte végett a parkba természetesen termál medencéket is terveztek, és lesz lassú folyó és gyermek színház is. A strand összesen 5700 m2 vízfelülettel várja majd látogatóit.

Nagyerdei Stadion

A debreceni Nagyerdő története több száz évre tekint vissza, ma Natura2000 védettséget élvező közpark és Debrecen városának kulcsfontosságú zöldterülete. Rekreációs célú fejlesztésének egyik katalizátora lett a BORD Építész Stúdió által tervezett Nagyerdei Stadion.

Nagyerdei Stadion
Fotó: BORD

A projekt a helyszínt és annak történetiségét figyelembe véve kitüntetett hellyé transzformál egy méltatlanul elhanyagolt területet. 1933-tól 1970-ig működött itt a jelenlegi stadion elődje, Magyarország első ilyen létesítménye: egy földsáncokkal körbevett labdarúgó- és atlétikai pálya. Az új sportlétesítmény így egy 80 éves tradíciót visz tovább és emel át a 21. századba, új réteget létrehozva a nagy múltú helyszínen.

A tervezés során az egyik fő kérdés az volt, milyen is a jövő stadionja és hogyan hangolható össze a táji és városi környezettel. A válasz egy nyitott, dinamikus, tiszta és flexibilis közösségi tér, egy multifunkcionális központ, amelyben sport, kultúra és szórakozás kapcsolódik össze.

Nagyerdei Stadion
Fotó: BORD

Feladat volt, hogy szem előtt tartva a Nagyerdő védett élővilágát, egy új, élhető városi parkot hozzanak létre, mely helyet teremt egyaránt sportolásra, szórakozásra, kikapcsolódásra és pihenésre is. Ennek központi elemeként tervezték a stadion épületet, melyet a park szintjén elhelyezett 7000 m2 szolgáltatás: éttermek, kávézók, teraszok és rendezvényterek létesítése által kapcsoltak be a város vérkeringésébe. A fák lombkoronájának szintjén kanyargó, önmagába záruló, lebegő járda vezeti fel az épület koreográfiáját. Ennek az útnak az energiája „feszíti ki” a koncepciót egészen a lelátó tölcséréig, tágas és szűkülő terek ritmikus váltakozásával.

Nagyerdei Stadion
Fotó: Lakosi Eszter

Az épületet övező levegőben vezetett sétány, mint építészeti elem határolja, és definiálja a park belső, aktívan használt területeit, mintegy átmeneti zónát képezve az érintetlen természet és a mesterséges, épített világ között.

Az épületet körbezáró, 10 m széles, 1100 m hosszú sétaút fel-lekanyargó szerkezete több helyen játékosan áttört, izgalmas látványt nyújtva a park használóinak az év minden napján. Azonban sportesemények alkalmával a szurkolók is ezen az útvonalon érkeznek a stadion nézőterének bejárataihoz. Az egész világon egyedülálló szektor-szélességű megnyitásokon át kilépve a lelátóra, a hatalmas tér élménye a közösségben való feloldódást szolgálja. A környező erdei világ a lelátó minden pontján érzékelhető, elválaszthatatlanul összekapcsolva a stadiont a hellyel, ahol megépült.

Nagyerdei Stadion
Fotó: Lakosi Eszter

Az épület formájának meghatározó eleme a szabályos parabola keresztmetszetű lelátó “tál”. Finoman megdöntve azt, az épület belsőből, a tető felett kilátás nyílik a fák lomkoronájára. A pályától vizuálisan és funkcionálisan elemelkedő lelátó tartószerkezet a sarkokon is ívesen fordul át. A természeti környezetbe és a városi szövetbe jól illeszkedő, visszafogott, légies épület szerényen a közösségi létet helyezi középpontba, mégis az épület a város egyik legfontosabb jelképévé vált.

Forrest Office Debrecen

Debrecen első “A” kategóriájú irodaházát, csúcskategóriás ipari termékként álmodták meg: a számítógépekhez hasonlóan az épület belsejét, mint a nyomtatott áramkörök és chipek professzionálisan megtervezett rendszerét, a brandet reprezentáló egyedi, futurisztikus üveghéjba foglaltuk. Az irodaház Debrecen város központjában, a Nagyerdő és az egyetemi campus közvetlen közelében található. A telek lokációja alapvetően kiváló, de fontos tényező, hogy bár középületek szomszédságában, közvetlen a lakóövezet határán helyezkedik el. Elsődleges feladat volt tehát a lépték helyes meghatározása, a tömegalakítás és az intimitás védelme. A telekhatár mentén széles, intenzív zöld sávot alakítottak ki, megőrizve a már itt álló fákat, és további védelmet nyújtva az itt élőknek.

Forest Offices Debrecen
Fotó: BORD

Az épületet borító funkcionális szerkesztésű héj, látványos, cakkos motívuma az áttetsző rétegeknek köszönhetően a legkülső síktól az épület tartószerkezetéig áthatja a házat. Az építészeti koncepciót egy mindannyiunk számára nélkülözhetetlen munkaeszköz, a modern világ szimbóluma, a komputer inspirálta. Egy számítógép belsejében a chipek és áramkörök professzionálisan megtervezett motorként működnek, míg a gép külseje az ipari formatervezés eredménye, melyen a kapcsolók, lamellák, kijelzők észrevétlen egységbe rendezve jelennek meg, márkává minősítve ezzel a terméket. Ennek megfelelően koncepció szerint az épület belseje magasan komfortos, környezettudatos, energia hatékony, fenntartható megoldásokkal készült termék, mely egy kiválóan megtervezett, egyedi dobozba van csomagolva.

Forest Offices Debrecen
Fotó: BORD

A Forest Offices Debrecen épülete a fővárost követően az első olyan irodaépület, amely LEED Gold minősítést kapott. A tartószerkezet, a homlokzati kialakítás és dizájn egyedi kombinációja tökéletes hővédelmet ad az épületnek és jelentősen hozzájárul annak energiahatékonyságához. A keleti és nyugati homlokzatok döntött üveg paneljei védik az épületet a közvetlen hőterheléstől, ugyanakkor természetes fénnyel árasztják el a belső irodatereket, növelve az épület well-being szintjét. Az épület fő homlokzata egyben a déli homlokzat is, melynek dizájnja szintén a hőterhelés elleni védekezést segíti. Az épületszerkezetben egyébként is szükséges merevítő falak a déli homlokzatra lettek csoportosítva, lyukarchitektúrával formálva. A V alakban áttört merevítő falak elé egy-egy, egyedileg tervezett üveg pajzs került. Az oldalhomlokzatok karakterét meghatározó döntött síkok a főhomlokzaton tehát egyedi V-motívum formájában térnek vissza, egységes megjelenést hozva így létre.

Forest Offices Debrecen
Fotó: BORD

Ez is tetszeni fog...