Futni valakivel - Corn & Soda

Futni valakivel

Két izraeli kamaszról, egy kutyáról, a jeruzsálemi alvilágról, szerelemről, barátságról szól David Grossman izgalmas, új regénye. A Futni valakivel a Könyvfesztiválra jelent meg a Scolar Kiadónál, 2019-ben.

David Grossman 65 éves, neves izraeli író. Édesanyja Palesztinában született, édesapja Lengyelországból emigrált Izraelbe. Könyveit több mint 36 nyelvre lefordították. A számos irodalmi díj mellett 2017-ben Man Booker Nemzetközi Díjjal tüntették ki.

A 2008-ban írt, A világ végére című háborúellenes regénye az izraeli-palesztin konfliktus környezetében élő emberekről szól. Grossmant közvetlenül, nagyon mélyen érintette a háború, három gyermeke közül az egyik a 2006-os izraeli-libanoni háborúban esett el.

Új regényének főszereplői Izraelben élő kamaszok. A két szálon futó cselekmény napjainkban játszódik. A 16 éves Aszaf a nyári szünetben a városházán dolgozik, egy nap azt a feladatot kapja, hogy keresse meg egy kóbor kutya gazdáját. A fiú lohol a kutya után a városon keresztül, Dinka – mint később megtudjuk az eb nevét – ismertlen, emberekhez vezeti el.

Aszaf különleges, nehéz emberi sorsokat ismer meg. A biztos, szeretetteljes családból érkező fiúra nagy hatással vannak ezek az emberek, érzékennyé válik irántuk. A sok apró részletből lassan bontakozik ki a kutya tulajdonosának személye. Aszaf számára egyre fontosabbá válik, hogy megtalálja a lányt, a kutya gazdáját, miközben nagyon szoros kapcsolat szövődik a fiú és az állat között.

A másik szál Tamar története. A szintén 16 éves, tehetséges énekes lány arra készül, hogy egy hónapra eltűnjön otthonról. Egy titkos célja van, amelynek részleteiről még legjobb barátnője, Lea sem tudhat. A drogfüggő Sájt kell kimentenie a jeruzsálemi alvilágból.

„ Ha valaki úgy döntene, hogy egy nehéz feladat elvégzése idejére páncéllal veszi körül magát, hogy védje a lelkét, akkor a feladat elvégzését követően vajon ugyanaz a személy maradna-e, aki előtte volt?” – teszi fel a kérdést Tamar Teodórának, bizalmas barátjának, vagy inkább saját magának.

A lány nagyon eltökélt, minden részletet gondosan előre eltervez, nem riad vissza semmitől, embert próbáló helyzeteken megy keresztül. Érzelmileg, fizikailag végletekig kimerülten találkozik össze Aszaffal.

Grossman izgalmas könyvében bepillantást nyerhetünk Jeruzsálem embertelen alvilágába. A szerző végig fenn tartja az érdeklődést, a kíváncsiságot a regény egész folyamán. Csak apránként derül ki, hogy mi miért történik. Hősei egyik izgalmas kaland után keverednek a másikba. Nem hiányoznak az utolsó pillanatban bekövetkező szerencsés fordulatok sem.

A szerző közvetlen hangnemének köszönhetően könnyen azonosulhatunk a főszereplők őszinte, néha botladozó, magukat kereső, máskor nagyon határozott gondolataival. Pontos rajzot kapunk minden szereplőről, a felnőtté váló Aszafról, a zaklatott lelkű Tamarról, a világot csak a könyvekből ismerő Teodóráról, a sok nehézséget megélt Leáról, a hitevesztett Sájról és a többiekről egyaránt.

A kötethez Rajka Mária tervezett könyvborítót. Nagyon erős hatású munka. Élénk színeivel felhívja magára a figyelmet, nem lehet nem észrevenni. A borítón szereplő lány arca, tekintete tökéletesen kifejezi milyen hatással voltak rá a megélt események.

A Futni valakivel – néhány mesés elem és pár végig nem vitt gondolat ellenére – egy nagyon szép könyv elfogadásról, kitartásról, szeretetről. Grossman gyermekeinek, Jonatánnak, Urinak és Rutinak ajánlja. Jó lenne, ha minél több tizenéves elolvasná.

David Grossman: Futni valakivel Scolar Kiadó, Budapest, 2019.

Ez is tetszeni fog...