Genezis – tegnaptól a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál nagydíjas alkotása - Corn & Soda

Genezis – tegnaptól a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál nagydíjas alkotása

Az ez évi szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál versenyprogramjában utoljára levetített Genezis című magyar film operatőrének, Dobos Tamásnak ítélte tegnap este a szakmai zsűri a nagydíjat.

A Genezis című magyar filmet tavaly mutatták be, és számos fesztiválon ért el sikert, mely a bő tíz évvel ezelőtti roma gyilkosságokat, és azok hátterét mutatja be. Három emberi történet, három sors fonódik össze, amelyet a brutális rasszista indítású gyilkosságok kötnek össze. A megtörtént borzalmas eseményeket már időben távolról szemlélve, ismerve az elkövetőket, az azokra kiszabott ítéleteket, olyan film készült, amely majd több évtized múlva is hitelesen szól a mindenkori nézőkhöz.

Az alkotók elmondása szerint hosszas kutatómunka, szakértőkkel való egyeztetés előzte meg a végső forgatókönyv létrejöttét. A Genezis az idősíkokat váltogatva, több főszereplő életeseményein keresztül mutatja be a történteket. A párbeszédek, a kamerahasználat, a történetvezetés, a realista és a művészi képek váltogatása egyedivé teszik az alkotást. A kimagasló minőségű operatőri munkáért joggal kapta meg Dobos Tamás a Zsigmond Vilmos-díjat.

Illés Enikő Anna

Bogdán Árpád rendező bátran, kendőzetlenül nyúl a valóságos eseményekhez, és világít rá napjaink társadalmi problémáira. Megjelenik a filmben a gyermekek kiszolgáltatottsága, a szegénysorba születettek reménytelen helyzete, a társadalmi közöny, az elfogadhatatlan erőszak, és az igazságszolgáltatás működési problémái. Belelátunk egyedi sorsokba, traumákba, motivációkba, a csonka család adta nehézségekbe, a büntető ügyeken dolgozó női ügyvédre nehezedő, sokszor feldolgozhatatlan helyzetekbe.

Kovács Zsolt és Cseh Anna Marie

Bogdán Árpád mindezeket nagyon erős filmes eszközökkel hozza közel a nézőkhöz, nem érezhetjük egy pillanatig sem, hogy pusztán egy száraz dokumentumfilmet látnánk. Jó arányban váltakoznak a statikus és a különböző tempójú, és a párbeszédes és akciójelenetek. A film legnehezebb jelenetét, a roma család megtámadásának perceit drámai erővel mutatják be az alkotók az egyedül élve maradt, sérülést szenvedett kisfiú szemszögéből. Az emberi viselkedés erkölcsi „aljával” találkozhatunk akkor, amikor a menekülő kisfiút egy felnőtt „ember” hátba lövi.

Csordás Milán

A három főszereplő, a gyermek Csordás Milán, a fiatal Illés Enikő Anna és a modellből nagyszerű színésznővé érett Cseh Anna Marie természetes, hiteles játékukkal teszik teljessé a jól megírt forgatókönyv alapján elkészült, egyedi módon megrendezett és fényképezett filmet.

A film végén azt is megélhetjük, hogy vannak, akik az alapvető emberi érékek alapján hozzák meg döntéseiket, és ezzel reményt, hitet adnak ahhoz, hogy van értelme az életnek, a legnagyobb nehézségeket követően is van esély a folytatásra. A Genezis fontos film, melynek üzenete ma is aktualitása, mivel a rasszizmus 2019-ben is belengi a fejlettnek mondott világunk mindennapjait.

Mafab: 72/100

IMDb: 6,3/10

Értékelés: 90/100

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Genezis – tegnaptól a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál nagydíjas alkotása […]